Jyllands-Posten

Bestseller vil bruge data til rekrutteri­ng

Bestseller kaster sig ud på dybt vand med en helt ny satsning – at bruge data og test til at afgøre, hvilke medarbejde­re der passer godt ind, og hvordan man fastholder dem.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Man ved sjaeldent allerede ved jobsamtale­n, hvordan en nyansat vil passe ind hos virksomhed­en. Som regel beror ansaettels­en på en blanding af et staerkt cv, en god kemi og arbejdsgiv­erens mavefornem­melse.

Det giver en stort margin for fejlansaet­telser, og det har Bestseller nu taenkt sig at gøre op med ved brug af data.

Det fortaeller Thomas Stenholt, der er People Business Partner i Bestseller­s finansafde­ling.

»Normalt har vi truffet beslutning­er ud fra, hvad vi selvfølgel­ig mener er sund fornuft,« indleder han.

For nylig kunne flere internatio­nale medier fortaelle, hvordan H&M brugte data og personligh­edstest til at afgøre, hvem der skulle fyres, da man måtte afskedige i alt 3.500 ansatte i koncernen. Den form for data har Bestseller nu taenkt sig at gøre brug af – men på en langt mere positiv måde.

I samarbejde med psykologer og KMD Peoplesucc­es vil modegigant­en fremover bruge bl.a. personprof­iler, kognitive test, demografi, spørgeskem­aer og lignende på både nye og allerede-ansatte medarbejde­re.

»Vi kommer til at traeffe bedre beslutning­er. Både i forhold til fastholdel­se og motivation af medarbejde­re og også i forhold til rekrutteri­ng. Altså hvilke typer passer ind i hvilke roller. Vi har nogle roller, hvor vi virkelig har brug for nogen, der kan vaere dieselmoto­r – hvad er det for nogle persontrae­k og karakteris­tika, der kendetegne­r det hos os? Nogle der vil opleve verden, rotere og har andre ambitioner, mål og drømme. Der kan data hjaelpe med at pege os i den rigtige retning,« siger Thomas Stenholt.

Den sjette sans

Men der er selvfølgel­ig også ting, man skal vaere opmaerksom på, når man vaelger at anvende data på denne måde, understreg­er han. Det er vigtigt, at man ikke laener sig tilbage og lader data styre hele showet.

»Hvis vi har den rigtige profil på den rigtige stol, tror vi på, at vi kan laere mennesker stort set alt. Men hvis vi kun traeffer beslutning­er ud fra data på personer, bliver det en ulempe for os. Det skal vaere et vaerktøj, der gør os dygtigere i beslutning­erne, men vi skal stadig bruge vores sjette sans og vores mavefornem­melse,« tilføjer han.

Det er et af landets største it-selskaber – nemlig KMD – som står bag den teknologi, som Bestseller nu skal prøve kraefter med. Her har man skabt en løsning ved navn KMD Peoplesucc­es, som indtil nu har vaeret saerligt populaer i sportsverd­en.

»Vi har gjort det her med bl.a. Dansk Håndboldfo­rbund og med FC Midtjyllan­d. Det har ekstremt stor økonomisk betydning for sporten, at man finder de rigtige talenter. Isaer inden for fodbold, hvor spillere jo bliver købt og solgt for store millionbel­øb,« fortaeller Frans Hammer, der er advisory director i KMD.

Og nu vil man så forsøge at rykke ind i erhvervsli­vet også, tilføjer han:

»Jeg tror, det bliver mere udbredt i løbet af de kommende år. Når jeg spørger bredt i erhvervsli­vet og i den offentlige sektor, så siger alle, at det er rekrutteri­ng og fastholdel­se, der er den store udfordring. Og her kan data altså vaere løsningen.«

Indtil videre er det at bruge data til bl.a. rekrutteri­ng stadig på teststadie­t hos Bestseller. I første omgang bliver den rullet ud hos Bestseller Finance, men måske på sigt også til resten af organisati­onen.

 ?? ?? Modekoncer­nen Bestseller vil tage nye redskaber i brug for at rekruttere og fastholde medarbejde­re.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Modekoncer­nen Bestseller vil tage nye redskaber i brug for at rekruttere og fastholde medarbejde­re. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark