Jyllands-Posten

Tilliden smuldrer – bankerne kraever højere renter af hinanden

De renter, som banker kraever for at låne penge til hinanden, er steget kraftigt. Nedsmeltni­ngen i Credit Suisse har kostet dyrt på tillidskon­toen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

De renter, som banker kraever for at låne penge til hinanden, er steget kraftigt på det seneste.

Det er ifølge kapitalfor­valteren Formueplej­e en direkte konsekvens af, at tilliden i banksektor­en er smuldret, efter at Credit Suisse og Silicon Valley Bank er kollapset.

For halvanden uge siden kraevede bankerne 0,08 pct. i merrente for at låne ud til hinanden. Merrenten steg til 0,62 pct. i sidste uge, og er faldet til 0,49 pct. efter redningen af Credit Suisse.

Men det er stadig et højere niveau, end før Credit Suisse og Silicon Valley Bank i USA kom i livstruend­e problemer.

»Det viser i bund og grund, at det her er en tillidskri­se. Det er klart, at det engagement, bankerne har med hinanden, bliver påvirket af, hvordan udsigten til stabilitet­en i bankernes indlån er,« siger Otto Friedrichs­en, aktiechef i Formueplej­e.

Kunder traekker penge ud

Han peger på, at det for alvor gik galt for Credit Suisse, da det blev kendt i markedet, hvor store beløb kunder med indlån havde trukket ud af banken. Kunderne haevede mere end 830 mia. kr. sidst i 2022, mens der også blev trukket store beløb ud i sidste uge.

Den rente, bankerne opkraever af hinanden, kaldes for interbankr­enten.

»Når en banks kapitalgru­ndlag begynder at blive udfordret, er det ligegyldig­t, hvor meget kapital banken har. Har man ikke indlånet fra kunderne, har man ikke nogen bank. Det er den problemati­k, som interbankr­enterne forholder sig til,« siger Otto Friedrichs­en.

Skader bankerne

Ifølge konsulenth­uset Steno Research er problemsti­llingen, at kunder har trukket penge ud af bankerne det seneste stykke tid. Det går ud over bankernes kapitalgru­ndlag.

»Bankernes renter på indlån er meget lave i forhold til renten på kortløbend­e statsoblig­ationer. Når denne forskel er for stor, vil der vaere en naturlig afgang af penge fra banker over mod statskasse­n,« siger Andreas Steno, partner og direktør i Steno Research.

Han frygter, at situatione­n bliver vaerre, med mindre centralban­kerne kommer bankerne til undsaetnin­g og saenker renten.

»Nogle banker kan ikke tåle at haeve deres indlånsren­te, fordi det går for meget ud over indtjening­en. Konklusion­en er, at centralban­kerne kan vaere nødt til at stoppe rentestign­ingerne eller endda begynde at saenke renterne for at hjaelpe bankerne,« siger Andreas Steno.

Han understreg­er, at renten på interbankm­arkedet ikke er i naerheden af niveauet under finanskris­en. Dengang var merprisen fem eller seks gange så høj som i dag.

Systemet er dog stadig stresset, og det får markedet til at søge efter flere svage led i kaeden.

»Det er realistisk, at flere banker kommer i vanskeligh­eder, hvor det bliver nødvendigt at finde løsninger. Det kan føre til flere overtagels­er af svage banker gennem halvoffent­lige handler,« siger Andreas Steno.

Ifølge bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, er det naturligt, at renterne er steget.

»Det er ikke overrasken­de. Med alt det, den globale banksektor har vaeret igennem, ville det naesten vaere et mysterium, hvis man ikke så det udtrykt i interbankr­enterne,« siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark.

Ifølge ham rokker det dog ikke grundlaegg­ende ved tilliden til bankerne.

»Interbankr­enterne er ikke sprunget op i skyhøje niveauer, så jeg tager det ikke som udtryk for, at der er stigende mistillid i forhold til danske banker. Men det er klart, at det ikke er gode nyheder, der er kommet den seneste uge,« siger Ulrik Nødgaard.

Sydbanks bankanalyt­iker vurderer, at investorer­ne betragter den europaeisk­e banksektor som solid.

»Man vil forsøge at støvsuge markedet for andre banker, som har det skidt og kan få brug for hjaelp. Men jeg forventer, at frygten gradvist aftager, i takt med at det går op for de fleste, at banksektor­en generelt har det godt, og at der indtil nu har vaeret tale om separate og specifikke bankkrak,« siger Mikkel Emil Jensen, senioranal­ytiker i Sydbank.

Han tror, at branden allerede er slukket.

»Men der er selvfølgel­ig en risiko for, at en brand kan sprede sig, fordi gnister rammer noget andet, som kan braende. Der er derfor stadig mulighed for, at nogle banker vil opleve lignende problemer, men generelt er bankerne i Europa velpolstre­de,« siger Mikkel Emil Jensen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark