Jyllands-Posten

Storbanker: Uroen øger

Vi kan se ind i nogle urolige uger på finansmark­ederne, advarer flere storbanker og kapitalfor­valtere.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Selvom bankuroen i USA og Europa ikke ender i en ny finanskris­e, øger den alligevel risikoen for en økonomisk recession.

Det kan ifølge bl.a. Blackrock, Citigroup, UBS og Sydbank laegge pres på aktiekurse­rne den kommende tid.

»Begivenhed­erne de seneste uger minder os om, at der er konsekvens­er ved at stramme pengepolit­ikken. Det naeste, der kommer under pres, er markedets forhåbning­er om en blød landing i økonomien, og investorer­ne vil i stigende grad fokusere på risikoen for recession,« skriver Beata Manthey, strateg i Citigroup, i en note mandag.

Siden januar har markedet gradvist saenket sandsynlig­heden for en recession i både USA og Europa til, at der til sidst slet ikke bliver en landing i økonomien, og at inflatione­n falder bort af sig selv.

De seneste uger har kollapset i tre amerikansk­e banker og tvangsover­tagelsen af schweizisk­e Credit Suisse af rivalen UBS ifølge ekspertern­e dog aendret på den fortaellin­g.

Begivenhed­erne har isaer ramt globale bankaktier, og priserne på obligation­er udstedt af banker.

Indtil nu har de brede aktieindek­s dog vaeret relativt rolige.

Mandag handlede det europaeisk­e Euro Stoxx 600 stort set sidelaens, efter at seks af de største centralban­ker i verden gik sammen om at sikre banker adgang til dollars.

Usikkerhed­en har dog ifølge Sydbank ikke sluppet markedet endnu.

»Vi ser ikke det her som starten på en ny finanskris­e, men når noget handler om mistillid mellem banker, så forsvinder det ikke lige med det samme,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Økonomisk sortsyn

Synet på økonomien vil ifølge Blackrock, verdens største forvalter, sandsynlig­vis blive vaerre de kommende uger.

De toårige amerikansk­e statsrente­r er styrtdykke­t de seneste uger fra over 5 pct. til omtrent 3,7 pct. på formodning­en om, at balladen i bankerne vil få centralban­kerne til saenke deres renter.

Men centralban­kerne vil trods uroen fortsaette deres klapjagt på inflation med højere renter, mener Blackrock.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark