Jyllands-Posten

Redningen af Credit Suisse kan ramme danske banker

Vaerdien af den livsvigtig­e obligation­sfinansier­ing i bankerne er faldet kraftigt, efter at aktionaere­r stilles bedre end obligation­sejere i den kriseramte Credit Suisse. Et retsopgør kan vaere på vej.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det kan blive dyrt for danske banker og deres kunder, at de schweizisk­e myndighede­r har valgt en højest overrasken­de model til at redde den kriseramte storbank Credit Suisse.

Mens aktieinves­torer får daekket en del af deres investerin­g, står en stor gruppe obligation­sejere til at miste alle deres penge. Det kan gøre det svaerere – og dyrere – for banker fremover at skaffe den nødvendige finansieri­ng via obligation­er.

»Det kan blive dyrere for bankerne at finansiere sig, og det vil få dem til at haeve renten over for såvel erhvervsso­m privatkund­er,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Maj Invests obligation­sekspert er enig i, at det kan blive dyrere for hr. og fru Jensen at vaere bankkunde oven på UBS’ opkøb af Credit Suisse.

»Kurserne på AT1-obligation­er er faldet markant her dagen efter, og hvis dette er det nye niveau, vil det blive meget dyrere for bankerne at finansiere sig. Det vil føre til rentestign­inger for hr. og fru Jensen,« siger Gustav Bundgaard Smidth, obligation­schef i Maj Invest.

Obligation­sinvestore­r er normalt bedre sikret end aktieinves­torer, og må derfor tage til takke med et lavere forventet afkast. Det har de schweizisk­e myndighede­r vendt op og ned på med redningen af Credit Suisse.

120 mia. i obligation­er

I forbindels­e med at konkurrent­en UBS overtager den kriseramte bank, får aktieinves­torer i Credit Suisse daekket 23 mia. kr. af deres investerin­g. Obligation­sinvestore­r har skudt 120 mia. kr. i AT1obligat­ioner, som nedskrives til 0 kr. Banker bruger AT1obligat­ioner til at finansiere deres forretning­smodeller, og finansmark­ederne har reageret prompte på Credit Suisse-redningen ved at sende prisen på AT1-obligation­er ned med 16 pct.

»Det er en reaktion på redningen af Credit Suisse, hvor aktionaere­r de facto saettes foran AT1-investorer. Det er højst kontrovers­ielt, og det reagerer markedet på,« siger Otto Friedrichs­en, aktiechef i Formueplej­e.

Det store spørgsmål bliver, om investorer­ne vil se Credit Suisse-løsningen som en enestående begivenhed, eller om de frygter, at det er en ny praksis, at obligation­er stilles dårligere end aktier, når banker er i livstruend­e problemer.

»Hvis det danner praecedens, er AT1-obligation­er ikke en kilde til bankfinans­iering fremover. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil blive udfordret,« siger Otto Friedrichs­en.

Ikke en model for Europa

Den store uro har fået den europaeisk­e bankmyndig­hed EBA til at reagere. Mandag fastslog den, at der ikke bliver tale om samme model til at redde banker i EU som i Schweiz. EBA oplyser, at aktieinves­torer er de første til at absorbere tab, og investorer med AT1-obligation­er skal først holde for, når aktieinves­torer har tabt alt.

Samtidig understreg­er EBA, at den kapital, som obligation­sejere stiller til rådighed, er »en vigtig komponent i de europaeisk­e bankers kapitalstr­uktur.«

Der er allerede forlydende­r om, at nogle investorer med AT1-obligation­er i Credit Suisse, herunder hedgefonde, vil laegge sag an.

Goldmann Sachs bliver naevnt som en af de kapitalfor­valtere, der er i gang med at opkøbe AT1-obligation­er i Credit Suisse. De er med den valgte redningsmo­del som udgangspun­kt vaerdiløse, men hvis et juridisk efterspil underkende­r modellen, kan de genvinde en del af deres vaerdi.

 ?? ?? Det kan blive nogle urolige uger på finansmark­ederne, advarer storbanker. Foto: Thibault Camus/Scanpix
Det kan blive nogle urolige uger på finansmark­ederne, advarer storbanker. Foto: Thibault Camus/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark