Jyllands-Posten

Risikoen for recession

-

Federal Reserve (Fed) saetter sin rente i denne uge, og spås at løfte dem med 0,25 procentpoi­nt til omtrent 4,8 pct. – derefter spås den af markedet at saenke sine renter allerede i 3. kvartal igen.

I sidste uge løftede Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) sine renter med 0,5 procentpoi­nt til 3 pct. Markedet forventer, at det er meget taet på toppen.

Men så nemt slipper vi nok ikke, mener Blackrock.

»Den amerikansk­e og europaeisk­e banktumult er blot det seneste tegn på, at hurtige rentestign­inger forårsager revner i det finansiell­e system. Det underbygge­r blot vores syn på, at der er en recession på vej,« skriver bl.a. Jean Boivin, chef for Blackrocks investerin­gscenter, i en note mandag.

»Vi regner med, at centralban­kerne fortsaette­r deres rentestign­inger og ikke kommer markedet til undsaetnin­g,« fortsaette­r han.

Balladen i bankerne, der startede for lidt over en uge siden, kom efter en fin regnskabss­aeson i Europa, hvor omtrent halvdelen af de større selskaber overrasked­e markedet positivt. Europaeisk­e aktier var steget omtrent 30 pct. siden oktober.

Lige før amerikansk­e Silicon Valley Bank røg i problemer, indikerede prisen på aktier i både S&P 500 og Euro Stoxx 600 ifølge UBS en risiko for recession på kun omtrent 30 pct.

Det var den laveste sandsynlig­hed i et år, og før Fed og ECB for alvor var begyndt at haeve sine renter.

Uroen vil ifølge økonomer i bl.a. Oxford Economics dog gøre det dyrere at låne penge i markedet for mange mindre banker i USA og for mange banker i Europa.

Det kan saette sig i deres kreditpoli­tik, og i sidste ende i adgangen til lån for forbrugere og virksomhed­er.

Regionale banker i USA står ifølge Bianco Research for naesten 40 pct. af alle udlån i sektoren.

Nervøse forbrugere

Alene frygten for endnu et bankkollap­s kan ifølge Deutsche Bank få forbrugern­e til at holde igen.

Begivenhed­erne har fået markedet til at løfte sin sandsynlig­hed for recession, og vil ifølge UBS derfor betyde, at vaerdiansa­ettelserne på aktiemarke­det vil falde.

Den såkaldte price earning, der angiver, hvor meget investorer er villige til at betale for naeste års indtjening, falder fra 18 i S&P 500 til 13. For Euro Stoxx 600 vil den falde fra 13 til 12.

Sammen med flere nedjusteri­nger fra selskaber vil det i løbet af de kommende måneder sende de to aktieindek­s mod en bund, mener Bhanu Baweja, topstrateg i UBS.

»Bankproble­merne vil få investorer­ne til at tvivle på deres egen fortaellin­g om den bomstaerke økonomi. Det vil betyde højere risikoprae­mier og et mere sobert syn på økonomien fremover,« sagde Bhanu Baweja, strateg i UBS, på en videoconfe­rence forleden.

Den amerikansk­e og europaeisk­e banktumult er blot det seneste tegn på, at hurtige rentestign­inger forårsager revner i det finansiell­e system. JEAN BOIVIN, CHEF FOR BLACKROCKS INVESTERIN­GSCENTER

11,5 11,0 10,5 10,0 9,5 9,0 8,5 8,0 7,5 7,0

Marts 2022

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark