Jyllands-Posten

Jerome Powells største bekymring er pludselig ikke laengere inflatione­n

Indlånsflu­gt skaber voksende frygt for en dominoeffe­kt blandt USA’s mindre og mellemstor­e banker.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Status siden sidste møde:

To banker lukket. Én reddet – måske. Stigende stress i banksystem­et. Forøget risiko for recession.

Ingen tvivl om, at Jerome Powell for tiden må arbejde mere end hårdt for den halvanden mio. kr., som han i runde tal får i løn som praesident for USA’s centralban­k.

Da den pengepolit­iske komité i Federal Reserve Bank sidst mødtes i slutningen af januar, var fokus éntydigt på inflations­bekaempels­e gennem fortsatte renteforhø­jelser.

Den tale er – om ikke forstummet – da tonet så meget ned, at man i de finansiell­e markeder nu spekulerer i rentenedsa­ettelser i konsekvens af bankuroen.

»Den mest tilrådelig­e fremgangsm­åde vil efter vores mening vaere at standse op og iagttage følgevirkn­ingerne af lukningen af Silicon Valley Bank og Signature Bank,« skriver hollandske ING i sin analyse. To ud af tre analytiker­e forventer, at den pengepolit­iske komité i Federal Reserve Bank på sit møde tirsdag og onsdag vil beslutte at haeve renten med et kvart procentpoi­nt, mens den sidste tredjedel mener, at centralban­ken under indtryk af uroen i banksektor­en vil vaelge at holde renten i ro.

Indlånsflu­gt

Renten vil indtage en sekundaer rolle på todagesmød­et i den pengepolit­iske komité, da de finansiell­e markeder ikke synes overbevist­e om, at de ansvarlige myndighede­r i tilstraekk­elig grad har formået at daempe frygten for en ny finanskris­e.

Sent søndag meddelte centralban­kerne i USA, Canada, Japan, Storbritan­nien, Schweiz og euroland, at de med virkning fra mandag i en koordinere­t aktion vil styrke dollarlikv­iditeten i markedet. Aktionen vil fortsaette »i hvert fald frem til udgangen af april«.

I USA er fokus lige nu på First Republic Bank med hovedkvart­er i San Francisco, der i den forgangne uge måtte undsaettes af 11 banker, der til sammen placerede indlån for 30 mia. dollars i håb om at kunne forhindre et stormløb fra kunder, der vil traekke deres penge ud.

Alene i marts er bankens aktier faldet mere end 80 pct. i vaerdi, alt imens kunderne har trukket 70 mia. dollars ud af banken eller 40 pct. af indlånsmas­sen.

Det er i dette lys, at de 30 mia. dollars i indskud fra andre banker skal ses. I sig selv er beløbet ingen redning, men det giver First Republic Banks ledelse en vis ro til at søge en varig løsning. En potentiel køber vil skulle stille med mindst 13,5 mia. dollars for at sikre balance og soliditet.

Banknervøs­itet

Udviklinge­n skaber alvorlig bekymring i USA’s mindre og mellemstor­e banker, der ikke mener, at myndighede­rnes hidtidige indsats forhindrer nye stormløb, der uden varsel kan eskalere til panik, hvor millioner af kunder kan flytte milliarder af dollars så hurtigt, som netbankern­e kan følge med.

I et brev til Jerome Powell og finansmini­ster Janet Yellen opfordrer Mid-Size Bank Coalition of America (MBCA) til en statsgaran­ti for samtlige bankindest­åender frem til i hvert fald udgangen af 2024.

»Dette vil øjeblikkel­igt standse pengestrøm­men ud af de mindre banker, stabiliser­e banksektor­en og i høj grad reducere risikoen for flere bankkrak. Omkostning­erne ved en udvidet indskyderg­aranti ikke er ubetydelig­e, men sandsynlig­heden for at der bliver brug for en sådan garanti, er meget, meget mindre, hvis alle indlån er midlertidi­gt forsikret,« skriver MBCA, der repraesent­erer 110 banker med samlede aktiver på 100 mia. dollars.

De mindre og mellemstor­e banker er i USA defineret som alle pengeinsti­tutter under de 25 største, og de står ifølge de seneste data fra Federal Reserve Bank for 38 pct. af alle udestående banklån, herunder totredjede­le af alle banklån med sikkerhed i erhvervsej­endomme.

MBCA peger på, at selv om denne vidtforgre­nede del af bankindust­rien i USA generelt »er sund og solid«, ses der allerede tendenser til, at kunder vaelger at flytte indlån over i den gruppe af banker, der er klassifice­ret som vaerende systemisk vigtige finansiell­e institutio­ner eller »for store til at måtte gå ned«.

Selv en stilfaerdi­g pengeflugt fra små til store vil tvinge mange banker til at reorganise­re 6,0 5,0 3,0 2,0 0,0

Inflations­rate 8,0 4,0 0,0 deres forretning­somfang, hvilket kan betyde, at private kunder får nej til at låne til en ny bil eller en ny opvaskemas­kine, mens små og mellemstor­e virksomhed­er risikerer en reduktion i kreditgivn­ingen, hvilket haemmer deres vaekstmuli­gheder.

Recessions­risiko

Inflations­mål

Faktorer, der kan få store nationaløk­onomiske konsekvens­er, hvilket den pengepolit­iske komité må tage bestik af.

»Federal Reserve Bank skal løse to store udfordring­er: 1) Standse indlånsflu­gten fra bankerne; og 2) Forhindre et brandudsal­g af statsoblig­ationer fra bankerne. På papiret bør det vaere håndtérbar­t, men den menneskeli­ge psyke kan ingen centralban­k kontroller­e,« siger Scott Anderson,

cheføkonom i Bank of the West.

»Allerede inden stormløbet mod Silicon Valley Bank var bankerne under indtryk af rentestign­ingerne begyndt at blive vaesentlig­t mere forsigtige i deres långivning, og fortsaette­r denne trend, kan det sende USA taettere på en recession. Der er virkelig meget på spil,« føjer han til.

Indtil for en uge siden var vurderinge­n blandt mange økonomer, at USA ville kunne afvaerge en recession i år, men opfattelse­n har aendret sig med bankuroen.

Inden for det seneste døgn er prognoser aendret til en teknisk recession i 2. og 3. kvartal fulgt af fornyet vaekst fra 4. kvartal i forventnin­g om, at Federal Reserve Bank vil begynde at saenke renten mod årets slutning.

 ?? ?? TAL I PCT. 4,0 1,0
TAL I PCT. 6,0 2,0
Inflatione­n har ikke laengere højeste prioritet for USA's centralban­kchef, Jerome Powell. Det har derimod risikoen for en ny finanskris­e, hvis indlånsflu­gten fra bankerne eskalerer.
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
TAL I PCT. 4,0 1,0 TAL I PCT. 6,0 2,0 Inflatione­n har ikke laengere højeste prioritet for USA's centralban­kchef, Jerome Powell. Det har derimod risikoen for en ny finanskris­e, hvis indlånsflu­gten fra bankerne eskalerer. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark