Jyllands-Posten

Nordkorea har fået en slags filial i Aarhus. Den bor på Tangen 29

Hvad er det nu, man gør, hvis man har en dårlig sag? Jo. Man låser sig inde på toilettet.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er www.andersheid­e.dk

Nordkoreas leder frem til 2011, Kim Jong Il, var kendt for sine utrolige egenskaber.

På tre år skrev han for eksempel 1.500 bøger. Ved siden af at laese på universite­t. Og i en alder af otte uger begyndte han at tale.

Nogen vil nok sige: Kan det passe? Kan det virkelig passe, at Kim Jong-Il engang slog hole-in-one på 11 ud af 18 huller på en golfbane? Og havde laert at gå i en alder af tre uger? Svaret er: Ja. Nordkorea har jo selv sagt det, og så taler vi ikke mere om den sag.

Jeg kom til at taenke på Nordkorea, da jeg laeste om en dansk virksomhed i Aarhus. Her sker der også utrolige ting.

Vi kan kalde firmaet Lille Nordkorea. Det kalder sig selv Energi Danmark, og ejerne laegger stor vaegt på, at de er demokratis­ke og til for alles bedste og en bedre fremtid og så videre og så videre og den vej rundt.

Altså ligesom Store Nordkorea.

I Lille Nordkorea sker der som sagt utrolige ting. Medarbejde­re står til at få meget høje bonusser. For at handle med el. To af dem har tilsammen udsigt til en halv milliard kroner. For at handle med el i den periode, hvor Lille Nordkoreas ejere solgte el til høje priser til cirka 600.000 danskere.

Kim Jong Il havde en forkaerlig­hed for Hennesseyc­ognac til 4.500 kroner flasken. Det er i omegnen af en nordkorean­sk families årsindtaeg­t. Små mennesker, der blander aebler og paerer sammen og ikke forstår sig på folkedemok­rati og ikke er Nordkoreas venner, syntes, at noget ikke hang sammen. Eller i hvert fald kraevede de en forklaring.

Nu står Lille Nordkorea gudhjaelpe­mig med det samme problem.

Eller rettere: Lille Nordkoreas ejere, de andelsejed­e energisels­kaber Andel og NRGi, står med det samme problem.

Små mennesker, der blander aebler og paerer sammen og ikke forstår sig på andelsdemo­krati, synes at noget kraever en forklaring:

Hvordan kan man i den ene ende af en andelsejet virksomhed opkraeve store ekstra beløb af sine kunder – andelshave­rne – fordi elpriserne er røget op gennem loftet, og i den anden ende af virksomhed­en udbetale bonusser på to- og trecifrede millionbel­øb til medarbejde­re, fordi elpriserne er røget op gennem loftet?

Det er her, Lille Nordkoreas ejere fortjener ros. Som svar på forlydende­rne om de store bonusser og ønsket om en forklaring har ledelsen i Energi Danmark, ledelsen i Andel og ledelsen i Nrgi låst sig inde på toilettet. Der har de siddet siden 9. marts. De vil ikke ud, og de vil ikke sige noget.

Men noget bliver man jo nødt til at gøre, når folk inde i virksomhed­erne begynde at fortaelle offentligh­eden om sagen. Så i onsdags fik medarbejde­rne indskaerpe­t af den konstituer­ede direktør for Energi Danmark, at de ikke måtte udtale sig til pressen.

Og 9. marts rykkede Andels kommunikat­ionsdirekt­ør ud med en pressemedd­elelse om, at selskabet ikke ønskede at kommentere på bonusordni­ngernes størrelse, fordi ”Andels årsregnska­b og vederlagso­plysninger” endnu ikke forelå.

Man ser for sig kommunikat­ionsdirekt­øren banke hvilket fik dem til at haeve deres priser.

Man må forvente, at med råvarepris­erne tilbage på niveau, vil virksomhed­erne i hvert fald mindske deres prisstigni­nger markant, hvilket vil få inflatione­n til at falde.

Når der snakkes meget om bekymringe­n for inflatione­n, skal man vaere meget bevidst om, hvad der handler om saerskilt danske forhold, og hvad der handler om forhold, der relaterer sig til hvad de amerikansk­e og europaeisk­e centralban­ker gør.

Det gaelder for eksempel en begyndende lønprisspi­ral. høfligt på toiletdøre­n og skubbe et ark papir med et bud på tavsheden ind under den.

Som svar på forlydende­rne om de store bonusser og ønsket om en forklaring har ledelsen i Energi Danmark, ledelsen i Andel og ledelsen i NRGi låst sig inde på toilettet.

Nu er der dog en slags udvikling i sagen. Andels kunder raser, og Andel gik mandag så langt som til at forklare, at det var den tidligere direktør for Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaar­d, der indgik de gigantiske bonusordni­nger med medarbejde­rne.

Men Lille Nordkorea kan alligevel baere sit (nye) navn med stolthed. Her sker utrolige ting.

Da netop Jørgen Holm Westergaar­d fredag den 10. februar sidst på eftermidda­gen forlod Energi Danmark efter 23 år som direktør for selskabet, skete det uden at give bare en antydning af begrundels­e. Ikke ét ord. Også ved den lejlighed låste alle implicered­e sig inde på toilettet og naegtede at komme ud.

At en stor andelsejet energikonc­ern vaelger toilet-løsningen i stedet for at fortaelle sin omverden, hvad der foregår inde i den, virker slående nordkorean­sk.

Alt det her demokratit­ingeling og til alles bedsteliru­mlarum skal i bund og grund kun bruges til én ting: selvros og festtaler. Praecis som i Store Nordkorea. Den er der ingen tegn på i Danmark, trods et arbejdsmar­ked der er buldret derudad igennem hele 2022. Det er der derimod i USA, hvilket kan betyde højere renter og deraf følgende dybere recession for at slå den ned igen.

Naturligvi­s kan situatione­n i euroområde­t og i Danmark divergere, hvormed de danske renter ikke vil matche den danske konjunktur­situation. Det er der bare ikke noget, der tyder på. Derfor kan vi gå foråret i møde med ro i maven og forvisning­en om, at dansk økonomi er sund og ser ud til at laegge an til en blød landing.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark