Jyllands-Posten

Dansk økonomi står til en blød landing

Den fortsat høje vaekst har fået flere til at frygte en endnu hårdere recession i 2024, fordi inflatione­n ikke bliver lav nok. Dog er der ikke meget i dansk økonomi, der giver anledning til at tro dette.

- SOFIE HOLME ANDERSEN

Sidst i februar kom der nye BNP-tal fra Danmarks Statistik. De viste, at vaeksten fortsatte i fjerde kvartal med en stigning på 0,9 procent.

Den afmatning, som de fleste økonomer har spået siden februar 2022, udebliver dermed fortsat.

Et af de mere atypiske traek ved bnp-vaeksten i 2022 var, at den ikke fik hjaelp af det private forbrug. Under normale omstaendig­heder traekker det private forbrug en god del af bnp-vaeksten, og det er ikke set tidligere, at bnp-vaeksten har vaeret så høj, mens det private forbrug er faldet så meget.

Det skyldes naturligvi­s den voldsomme inflation, der har ramt husholdnin­gerne saerligt hårdt trods godt polstrede opsparinge­r efter corona.

Inflatione­n er dog ved at aftage. I en ny prognose forventer AE, at inflatione­n vil vaere omkring 2,5 pct. igennem 2024. Den faldende inflation vil også have indflydels­e på det private forbrug, der forventes at komme op i gear igen i slutningen af 2023 og dermed bidrage til BNP-vaeksten.

Men den fortsat høje vaekst har fået flere økonomer til at frygte, at inflatione­n ikke bliver lav nok, hvilket ifølge dem vil betyde, at recessione­n kommer endnu hårdere i 2024 i stedet.

Det er altid svaert at spå – isaer om fremtiden – men lad mig bidrage med lidt mere beroligend­e tanker. Inflatione­n er støt og roligt på vej ned. Kerneinfla­tionen er fortsat på vej op, men det skyldes primaert indirekte effekter af energipris­ernes himmelflug­t sidste år. Det viser Nationalba­nken i sin nyeste prognose.

Kerneinfla­tionen eksklusive bidraget fra energi lå ifølge Nationalba­nken omkring 2,5 pct. i slutningen af 2022. Det er altså ikke alarmerend­e på nogen måde.

Ser vi på råvarepris­erne, herunder på energi, så er de tilbage på niveauet, før Rusland invaderede Ukraine. Da råvarepris­erne steg, øgede det virksomhed­ernes omkostning­er ved at producere,

Cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark