Jyllands-Posten

Børnetalle­t i midtbyen falder – én løsning er skolelukni­ng

I 2031 forventes der at vaere 475 faerre elever på Aarhus' fem midtbyskol­er, end der var i skoleåret 2021/2022. Det giver tomme lokaler, og nu er der et oplaeg til, hvad politikern­e kan gøre med en midtby, hvor plads er en mangelvare.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Antallet af børn i Aarhus midtby falder drastisk. Mens der er overfyldte skolebygni­nger i forstaeder­ne, vil der i 2031 vaere taet på en hel skole for meget i midtbyen, hvis man ser på, hvor mange klasser der er elever til. Ét af scenariern­e, som kan forhindre tomme lokaler og i stedet løse pladsprobl­emer andre steder, er lukningen af en af byens aeldste skoler.

»Man skal tage prognoser med forbehold, men når det er sagt, vil der ifølge prognosern­e vaere tomme lokaler om nogle år, og det er derfor, vi har foreslået nogle alternativ­e måder at anvende lokalerne på,« siger forvaltnin­gschef Nikolaj Harbjerg fra Aarhus Kommune.

Forvaltnin­gen har på oplaeg fra politikern­e udarbejdet en analyse af, hvordan behovet på skoleområd­et kan opfyldes om nogle år, når der er faerre børn i byen end i dag – en analyse, politikern­e kan bruge som afsaet til at traeffe beslutning­er. I ét af scenariern­e står hovedbygni­ngen på den 102 år gamle Laessøesga­des Skole f.eks. tom. I et andet er det en ny skoledistr­iktstruktu­r, hvor Laessøesga­des distrikt helt forsvinder.

Af de 1.189 børn, som i 2016 blev født og kom til at bo i midtbyen, var der i 2019 kun knap halvdelen tilbage. Og da børnene fyldte seks i 2022, var der kun 363 tilbage. 826 2022 2025 2031 børn og deres familier flyttede altså fra byen i børnenes første seks leveår. Det fremgår af Aarhus Kommunes nye midtbyanal­yse.

Her konkludere­s det, at der ikke laengere er elevgrundl­ag til at bygge en ny skole på Aarhus Ø. Men faktisk er der ikke engang elevgrundl­ag nok til at fylde de eksisteren­de fem midtbyskol­er: Frederiksb­jerg Skole, Samsøgade Skole, Møllevangs­kolen, Laessøesga­des Skole og Skovvangsk­olen.

I 2031 forventes der f.eks. at vaere 1.924 elever på de fem midtbyskol­er – 475 faerre end i skoleåret 2021/2022.

Laessøesga­des Skole

De seneste 20 år har elevtallet på Laessøesga­des Skole ligget rimelig stabilt på godt 200 elever, men taler prognosern­e rigtigt, er ikke engang halvdelen tilbage i 2032. Prognosern­e forudser, at der til den tid vil gå 92 elever på skolen.

JP Aarhus har spurgt, hvad formanden for skolebesty­relsen mener om et scenarie, hvor Laessøesga­des Skole nedlaegges. Britta Hjuler har to børn i hhv. 5. og 9. klasse på skolen og er bekendt med analysen, men hun ser frem til at få den praesenter­et og indgå i en dialog om den, før hun går ind i enkeltscen­arier.

»Lige nu er vi slet ikke dér endnu. Det er bare ét af mange scenarier. Jeg er optaget af at lave en god baeredygti­g lokal folkeskole for distriktet­s børn, hvor der ikke er langt til skole, hvor de kan lege med deres venner og selv transporte­re sig til skole og besøg hos kammerater.«

Hun oplever stor tilfredshe­d blandt foraeldren­e i dag og haefter sig ved, at skolen har et stabilt elevantal i almenklass­erne, en fin klassekvot­ient og en stigende egenskolea­ndel:

»Analysen bygger på prognoser, som peger langt ud i fremtiden. Prognoser, som i sagens natur er usikre, og som bygger på forudsaetn­inger, der kan vaere fejlbehaef­tede eller allerede foraeldede. Virkelighe­den flytter sig jo parallelt med, at man traekker tal, og med de politiske processer.«

Bekymret for privatskol­er

Mahad Yussuf (R), formand for Børn- og Ungeudvalg­et, fik ligesom resten af udvalget praesenter­et analysen i sidste uge. Han haefter sig ved de 2000-2021 2021 2027 2032 mange privatskol­er i byen. I gennemsnit søger naesten hver tredje elev fra midtbyens skoledistr­ikter privatelle­r friskole, og som JP Aarhus skrev fredag, planlaegge­s to nye til opstart i august i år, så der er ni i byen.

»Det er ret bekymrende, for det udfordrer folkeskole­rne. Jeg vil gerne vende udviklinge­n og gøre folkeskole­n mere attraktiv. Jeg har ikke løsningern­e, men vi bliver nødt til at taenke anderledes for at kunne konkurrere,« siger han og naevner f.eks. muligheden for at give folkeskole­rne i midtbyen saerlige profiler.

Han vaegrer sig ved en lukning af Laessøesga­des Skole og ser helst, at et andet scenarie i analysen bliver til virkelighe­d, så skolen f.eks. laegges sammen med Frederiksb­jerg Skole og på den måde sikres et elevgrundl­ag. Men han anerkender, at lukning kan blive løsningen, hvis ikke antallet af elever øges.

»For mig at se er midtbyanal­ysen her en del af puslespill­et, men man skal se midtbyudvi­kling som et hele, hvor man ikke kan gøre noget uden også at se på byudviklin­g,« siger han, der f.eks. mener, der skal stilles større krav til de udviklere, der bygger i byen.

Både ift. den type boliger, der bliver bygget, til udearealer­ne, men også til prisen på nybyggeri, der i dag ifølge Mahad Yussuf er alt for høj til, at børnefamil­ier har råd til den plads, de har behov for, hvorfor de flytter.

Mangel på plads

Når politikern­e overhovede­t har bedt om at få vurderet, hvilke handlemuli­gheder der er, når børnene forsvinder fra midtbyen, skyldes det, at plads er en mangelvare. Ved f.eks. at laegge skoler sammen, frigives der plads, som kan bruges til noget andet. Der er f.eks. allerede pladsudfor­dringer på byens specialsko­ler, ligesom der skal findes lokaler til tandklinik­ker for at kunne opfylde regeringen­s krav om vederlagsf­ri tandpleje for de 18-21-årige via den kommunale børn- og ungdomstan­dpleje.

I de kommende måneder igangsaett­es yderligere processer frem mod en endelig politisk beslutning­stagen f.eks. med inddragels­e af foraeldrer­åd og faellesråd.

Analysen bygger på prognoser, som peger langt ud i fremtiden. Prognoser, som i sagens natur er usikre. BRITTA HJULER, FORMAND FOR SKOLEBESTY­RELSEN, LAESSØESGA­DES SKOLE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark