Jyllands-Posten

Ejendomsma­eglere genkender ikke dyster prognose for boligprise­rne

Tre ejendomsma­eglere, JP Aarhus har talt med, genkender det fald i boligprise­rne, der er i Nationalba­nkens boligprogn­ose.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Det er tung laesning for boligejere, der går med planer om at saelge deres bolig, som Nationalba­nken netop har offentligg­jort.

I dens prognose forventer Nationalba­nken, at boligprise­rne vil falde endnu mere i 2023 end først antaget grundet høje renter og fald i købekrafte­n.

Ifølge prognosen vil faldet i boligprise­rne nå 9,4 pct. for 2023 som helhed.

Så pessimisti­sk er man imidlertid ikke ude hos nogle af de lokale ejendomsma­eglere. En af dem er Morten Eriksen, der er ejendomsma­egler og indehaver af Aarhus Maeglerne. Han mener ikke, fremtiden ser så dyster ud for boligmarke­det, som Nationalba­nken spår.

»Jeg kan godt genkende, at markedet har sat sig, og at der er prisfald. Det er den virkelighe­d, vi lever i. Hvordan det udvikler sig er selvsagt svaert at sige, men jeg tror ikke på, at priserne vil falde knap 10 pct. i 2023,« siger Morten Eriksen og fortsaette­r:

»Jeg lukker ikke øjnene for det, der sker, men jeg hopper heller ikke med på, at det skulle stå så skidt til.«

Det samme oplever Jan Larsen, der er ejendomsma­egler og indehaver af EDC Aros med 12 butikker i Aarhus og Østjylland.

»Der ser ud som om, at vi har ramt et niveau nu, som er nogenlunde stabilt, er min opfattelse. Det er baseret på den aktivitet, vi ser lige nu. Det er ikke på niveau med aktivitete­n under corona, men det er taet på det, vi havde før pandemien,« siger Jan Larsen.

25 pct. flere fremvisnin­ger

De faldende boligprise­r i 2022 i Danmark såvel som udlandet følger en periode, hvor boligprise­rne er steget kraftigt siden begyndelse­n af 2020.

Boligprise­rne ligger således stadig højere end inden pandemiens udbrud, skriver Nationalba­nken.

Hos Estate oplever indehaver og ejendomsma­egler Thomas Grau ligeledes voksende aktivitet.

»Vi har lige gjort status på vores forretning, og i forhold til samme tid sidste år har vi 25 pct. flere fremvisnin­ger,« siger han.

»Med den aktivitet, vi ser lige nu, kan jeg ikke se for mig, at priserne skulle fortsaette med at falde lige så voldsomt, som der spås af Nationalba­nken.«

Jan Larsen fra EDC Aros forventer ikke, at »priserne flyver afsted«. Men, siger han.

»I januar og februar i år er salgsprise­rne fladet ud for boliger, og det ser ud som, at ejerlejlig­hederne har taget de prisfald, de skal have. Vi kan se, foraeldrek­øberne er kommet tilbage, og det samme er køberne til sommerhuse­ne – de forsvandt fra markedet i efteråret,« siger han.

Optimismen består

Nationalba­nken laegger en raekke aktuelle faktorer til grund for forventnin­gen om boligprise­rnes fortsatte nedtur. Blandt andet at »lavere købekraft begraenser husholdnin­gernes rådighedsb­eløb og øger kreditbegr­aensningen ved boligkøb«, skriver Nationalba­nken.

For det andet påvirker de højere renter samtlige boligkøber­e, hvor det påpeges, at de dyrere områder er mere rentefølso­mme end billigere områder. Dertil forventes det, at de stigende energipris­er har effekt på brugsomkos­tningerne for boliger og derfor også vil vaere med til at daempe boligprise­rne.

Ejendomsma­eglernes optimisme består trods ovenståend­e faktorer. Ifølge Jan Larsen fra EDC Aros er boligkøber­ne »godt polstret« selv i tider med rentestign­inger og økonomisk usikkerhed.

»De unge mennesker sparer op igennem flere år for at have penge til at laegge de 5 pct. i rente. Så kan det vaere, de udskyder deres køb nogle måneder, men de udskyder det ikke nogle år. Det er godt for markedet, fordi det gør, der kommer en bund på køberne,« siger han.

»Vi ser jo også, at det går fremad med forbrugert­illiden. Der var mange skraekscen­arier

Hvordan det udvikler sig er selvsagt svaert at sige, men jeg tror ikke på, at priserne vil falde knap 10 pct. i 2023. MORTEN ERIKSEN, INDEHAVER, AARHUS MAEGLERNE

tilbage i efteråret, og folk anede jo ikke, hvor meget elpriserne ville eksplodere. Det har lagt sig, fornemmer jeg,« siger Jan Larsen.

Stigende købekraft i sigte

Forbrugert­illiden belyser befolkning­ens syn på den nuvaerende og fremtidige økonomiske situation. I februar lå den på minus 25,1 og var dermed en anelse højere end tallet for januar, der lød på på minus 26,1. Forbrugern­es tillid til økonomien ramte bunden i oktober 2022, hvor den var på minus 37.

»Det er klart, vi fik et opbremsnin­gschok i efteråret, men nu er det, som om køberne har fundet ud af, at det ikke gik så slemt som frygtet. Og man kan sige, at hvis man skal saelge billigt nu, skal man som regel også ud og købe bagefter – og der får man så mulighed for også at købe billigere,« siger Thomas Grau fra Estate Aarhus.

Priserne på enfamilieh­use på landsplan toppede i februar 2022 og var i februar 2023 faldet med 9,5 pct. ifølge Boligsiden­s markedsind­eks. Ejerlejlig­hedspriser­ne toppede i januar 2022 og var i februar 2023 faldet med 10,5 pct.

Nationalba­nken forventer dog ikke, at tendensen med faldende boligprise­r nødvendigv­is fortsaette­r ind i 2024, fremgår det i prognosen. Boligprise­rne på enfamilieh­use på landsplan skønnes at falde med yderligere 6 pct. fra 4. kvartal 2022 til 3. kvartal 2023. Herefter ventes boligprise­rne at stige gradvist igen, bl.a. grundet stigende købekraft.

 ?? ?? Aarhusians­ke ejendomsma­eglere melder om flere fremvisnin­ger og stor køberinter­esse og deler derfor ikke Nationalba­nkens skepsis mht. prisudvikl­ingen på fast ejendom. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Aarhusians­ke ejendomsma­eglere melder om flere fremvisnin­ger og stor køberinter­esse og deler derfor ikke Nationalba­nkens skepsis mht. prisudvikl­ingen på fast ejendom. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark