Jyllands-Posten

Bardok-ejere åbner Balkan-grillbar

De tre indehavere af Bardok på Åboulevard­en har åbent Partizani Grill i samarbejde med de to lokale bosniere Alen Demirovic og Imelda Suta.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Mange madglade aarhusiane­re vil kende Bardok på Åboulevard­en.

Restaurant­en med det østeuropae­iske og italienske køkken drevet af de tre erfarne Aarhus-kokke Martin Fryd, Mads Schriver og Daniele Antonelli.

Nu har de tre åbnet et spisested mere – 50 meter laengere henne ad gaden.

Her ligger Partizani Grill, der serverer originale retter fra Balkan-landene, isaer Hercegovin­a. Partizani Grill er åbnet i samarbejde med Alen Demirovic og Imelda Suta, der tidligere har drevet pizzeria på adressen.

»De er vores venner, og da de stammer fra Bosnien, hørte vi dem, om det ikke var bedre at lave mad fra Bosnien i stedet for pizza. Det syntes de var en god idé, hvis vi havde lyst til at vaere med,« fortaeller Mads Schriver.

Det er Alen Demirovic og Imelda Suta, der står for det daglige arbejde i Partizani Grill, af og til med hjaelp fra Bardoks personale. Partizani Grill har åbent torsdag, fredag og lørdag, og dagen begynder med, at der bliver smidt et helt lam på den store kulgrill. Efter at have kørt rundt på spyddet i syv timer er kødet klar til servering.

Autentiske retter

»Vi gør det samme som på Bardok. Laver de autentiske retter fra Østeuropa med lokale kvalitetsr­åvarer. Lammene er fra området omkring Skanderbor­g,« fortaeller Mads Schriver. Er man ikke så meget til lam, serverer Partizani Grill også sač, en bosnisk gryderet med kalvetvaer­reb, kartofler og andre grøntsager.

Retten tilberedes i en lukket sač-støbejerns­gryde, så kødet bliver meget mørt, og kartoflern­e meget smagfulde, fordi de suger saft og fedt fra kødet.

»Vi tilsaetter ikke så mange krydderier. Balkan-køkkenet er ikke et krydret køkken. Retterne har en meget dyb smag, fordi de bliver tilberedt over lang tid,« forklarer Mads Schriver.

Den tredje ret på menuen hos Partizani Grill er en bosnisk kartoffelp­ita. Aarhus’ mange eksjugosla­ver har allerede opdaget Partizani Grill.

»Den største ros, vi kan få, er, når der kommer folk med eksjugosla­visk baggrund og siger, at retten er helt rigtigt lavet. De bliver glade, fordi vi tager deres madkultur seriøst og lave maden aegte, uden at den bliver fordansket,« siger Mads Schriver.

Navn efter Tito

Navnet til grillbaren er hentet hos den jugoslavis­ke praesident Tito og hans berømte partisanha­er under Anden Verdenskri­g.

»Vi ville gerne have et navn, der var pan-jugoslavis­k. Det skulle ikke kun referere til Bosnien eller Serbien, for det er jo en spraengfar­lig region på mange måder, men Tito har stadig en høj stjerne mange steder på

Balkan. Derfor har vi selvfølgel­ig også et billede af ham haengende på vaeggen,« siger Mads Schriver. Indretning­en er meget afslappet hos Partizani Grill.

»Det skal føles som at traede ind på en grillbar på Balkan. Med en stor grill, der fylder det meste, et køleskab med dåseøl og plasticmøb­ler,« smiler Mads Schriver.

Drikkevare­rne importerer de tre Bardok-ejere selv. Blandt andet Sarajevska-øl fra Bosnien.

»Bosnien er lidt som Danmark for 50 år siden, hvor hver by har sit eget uafhaengig­e bryggeri. Vi har selv taget kontakt til et 200 år gammelt bryggeri i Sarajevo. Det kunne nok bedre betale sig at lave en aftale med Carlsberg, men vi synes, at det andet er sjovere,« smiler Mads Schriver.

Man kan også prøve den serbiske blommebrae­ndevin slivovits. Hvis man tør.

»Skal vi sige det på den måde: Den tredje smager bedre end den første,« griner Mads Schriver. »Den er staerk, men det er en meget laekker braendevin, som ikke er tilsat noget. Den består kun af blommer, der er knust, gaeret og braendt.«

Importerer selv

Bardok er kendt for at have vodka, der ikke findes andre steder. Det samme gaelder slivovitse­n hos Partizani Grill. Den importerer de selv.

»På Bardok har vi brugt lang tid på at finde ud af, hvordan man importerer fra ikke-EU-lande, så vi kan praesenter­e vores gaester for noget, som ellers ikke findes herhjemme. Det er bøvlet, men det er sjovt,« siger Mads Schriver.

Priserne pr. portion går fra 50 kr. til 135 kr.

»Det er meningen, at studerende og andre skal have råd til at komme her i stedet for at gå på pizzeria. At vi så vaelger at bruge gode råvarer, det koster bare os selv lidt mere, men det skal ikke gå ud over gaesterne,« siger Mads Schriver.

Partizani Grill åbner klokken 17 og lukker, når der er udsolgt, hvilket ofte er omkring klokken 21-22.

»Hvis folk skal have meget

Det skal føles som at traede ind på en grillbar på Balkan. Med en stor grill, der fylder det meste, et køleskab med dåseøl og plasticmøb­ler. MADS SCHRIVER, MEDINDEHAV­ER

takeaway, er det en god idé at komme i god tid, måske at ringe dagen før,« siger Mads Schriver. Man kan også få Partizani Grill til at komme hjem med den store grill og stege et lam til en fest.

»Vi har allerede en del forespørgs­ler til bryllupper og fødselsdag­e,« fortaeller Mads Schriver.

Det var ikke meningen, at de tre Bardok-ejere ville åbne et sted mere.

»Vi har det fint med Bardok og havde svoret, at vi ikke skulle åbne et sted mere, men så kom muligheden, og vi elsker jo at lave steder, der ikke findes i forvejen. Og så gjorde vi det. Det giver en masse ekstra arbejde, men det er rigtigt, rigtigt sjovt,« siger Mads Schriver.

 ?? På Åboulevard­en 57 i Aarhus Centrum finder man den nyåbnede Partizani Grill, hvor et hold af kokke og medarbejde­re serverer mad med rod i Balkan. Fotos: Stine Schjøtler ??
På Åboulevard­en 57 i Aarhus Centrum finder man den nyåbnede Partizani Grill, hvor et hold af kokke og medarbejde­re serverer mad med rod i Balkan. Fotos: Stine Schjøtler
 ?? ?? I lokalerne på Åboulevard­en er der tidligere blevet lavet både pizzaer og wokretter.
I lokalerne på Åboulevard­en er der tidligere blevet lavet både pizzaer og wokretter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark