Jyllands-Posten

Solcellepa­rker er en unødvendig skaendsel for

Klimaminis­teren bør saette tilladelse­r til store solcellepa­rker på pause.

- PETER KLINGSTEN

Pensionist

Åbent brev til klima- og energimini­ster Lars Aagaard (M).

Der er i øjeblikket et meget stort pres på de kommunale politikere for få at godkendt lokalplane­r, der giver mulighed for opførelse af store solcellepa­rker. Befolkning­en foretraekk­er natur- og kulturland­skaber frem for solcellepa­rker. I Aarhus-området, hvor jeg bor, er der tre-fire store spillere i gang med at laegge et voldsomt pres på de lokale politikere.

Solcellepa­rkerne ønskes placeret i naerheden af højspaendi­ngsstation­er, hvor der er mulighed for at få transporte­ret strømmen videre i det store elnet. Nord for Aarhus er det ved Studstrup, mellem Egå og Hjortshøj og ved Spørring. De planlagte solcellepa­rker bliver, hvis planerne realiseres, placeret på den bedste landbrugsj­ord, der findes i Østjylland. Her taler vi ikke om dårlige lavbundsjo­rd.

Lodsejerne skal udleje deres jord i 20 år til projektmag­erne, og der tilbydes en leje, der langt overstiger den pris, der kan opnås på almindelig landbrugsd­rift.

Derfor er der store kapitalint­eresser involveret i projektern­e. Der er tale om selskaber som Better Energi, European Energy og Ada Green Energy. Men også flere pensionska­sser har fået øjnene op for en lukrativ investerin­g i solcellepa­rker.

Presset på den lokale rådmand/ (borgmester) er meget stort. Rådmand Nicolaj Bang (K) beklager ventetiden og undskylder en langsomme sagsbehand­ling med medarbejde­rmangel.

Men vi bør udskyde godkendels­erne af de store solcellepa­rker i mindst tre år yderligere, fordi der er andre lokale spillere, der langt hen ad vejen kan løse den samme opgave på en meget mere skånsom måde. Solceller på tagene på land og i byerne friholder naturen.

Hvis der gives tilladelse til de store projekter, bliver de små private investorer stillet meget ringe, fordi de ikke kan praestere store samlede ordrer.

Jeg hentyder til, at private husejere og selskaber de seneste par år har installere­t rigtig mange solceller på eksisteren­de tage.

Der er blevet laengere leveringst­id på de små anlaeg. Der er stor efterspørg­sel, fordi det skønnes lønsomt at producere strøm til eget forbrug. De små anlaeg fordrer ikke store investerin­ger i elinfrastr­uktur, fordi den producered­e strøm bruges, hvor den produceres.

De store anlaeg uden for “elmotorvej­ene” kraever betydelige investerin­ger i nye ledninger og kabler. Disse investerin­ger skal betales af alle elforbruge­rne, herunder også de private husholdnin­ger. Vi har noteret en nedsaettel­se i elafgiften, men en større stigning i el-transporto­mkostninge­n. Fra den 1. januar 2023 steg prisen på transport fra 0,96 kr. til 1,91 kr./kWh (se *1).

Transports­tigningen begrundes med vedligehol­delse og isaer udvidelse af elnettet.

Mange store solcellepa­rker vil bevirke endnu større udgifter til udvidelse af elnettets kapacitet. Opladning af flere elbiler vil forstaerke kravet om mere strøm på elnettet.

Det er noteret, at ministerie­t i øjeblikket er under et meget stort pres fra de vindmøllep­rojektmage­re, der ønsker at etablere sig i Nordsøen. Det fremstår som dramatisk, når erhvervsjo­urnalist hos Berlingske Birgitte Erhardtsen i ”Deadline” på DR2 07.03.2023 kalder de investorer, som forhenvaer­ende venstremin­ister Kristian Jensen repraesent­erer som direktør for Green Power Denmark, for vindmøllej­untaen.

Vindmøllej­untaen er fornaermet over, at man ikke gratis kan bruge havbunden til opførelse af vindmøllep­arker. Jeg gentager Birgitte

Erhardtsen­s ord: Man bruger klimapolit­ikken som gidsel og truer med at flytte projektern­e ud af Europa for at få sin vilje.

Det pres, der kommer fra solcellepr­ojektmager­ne på de kommunale politikere, minder meget om de argumenter, der kommer fra vindmøllej­untaen (se *2).

Når jeg går til tastaturet, er det for at påvirke beslutning­stagerne og for at publicere, at der er og fremover vil opstå meget store konkurrere­nde interesser imellem de mindre private investorer og solcellepr­ojektmager­ne. Men det er også for at søge at bevare det danske natur- og kulturland­skab, som det er. Det er oplevelses­rigt og burde vaere umisteligt.

Leverandør­en af solcellepa­neler er i dag kun Kina. Der er og bliver fortsat større efterspørg­sel på solceller. De mindre private investorer og den store solcelleju­nta vil komme til at konkurrere om leverancer­ne. De profession­elle aftagere vinder i kraft af store bestilling­er, der skal daekke hundrede, ja måske tusinder af hektar landbrugsj­ord. Prisen på solcellepa­neler øges med efterspørg­slen.

Kina bliver den store vinder, og taberne bliver danske virksomhed­er og de private husholdnin­ger, der skal betale et højt afkast af investerin­gerne og en stigende eltranspor­tudgift. Eltranspor­tprisen standser ikke ved 1,91 kr. pr. kWh. Elafgiften til staten vender også tilbage.

Det fornuftige vil vaere at saette godkendels­e af solcellepa­rkerne i bero i tre-fem år. Solceller på bygninger er acceptable og er langt at foretraekk­e frem for de store, skaemmende solcellepa­rker.

Hvis du vil fremme udbygninge­r af private solceller på bygningern­e, bør du tilbyde en tre- eller femårs periode med 2012-reglerne, der tillod, at den leverede eloverskud­sproduktio­n, der blev afleveret til elnettet, kunne tilbagekøb­es fra nettet uden betaling af el-transportu­dgiften (p.t. på 1,91 pr. kWh).

Hvis du tør realisere denne idé, vil Danmark have fuld egenforsyn­ing af el fra solceller sammen med de projektere­de havvindmøl­leparker i løbet af fem år. Ansøgninge­r til kommunerne om tagsolcell­eanlaeg bør forenkles, så der blot kraeves en ingeniørbe­regning, der dokumenter­er, at taget kan baere den ekstra vaegt. Men herudover også en udtalelse fra en landskabsa­rkitekt, der giver en aestetisk godkendels­e af placeringe­n af solcellepa­nelerne på bygningen.

I Aarhus har Hans Lorenzen beklaedt hele sin City Towerbygni­ng med solceller på sydfacaden. Genialt, hvis flere bygherrer genbrugte denne idé.

Aarhus Kommune har 71.000 kvadratmet­er tagflader, hvor man vil kunne opsaette solceller. Kommunen har laenge afventet en lovgivning, der tillader kommunen at tjene penge på solceller. Der er plads nok på eksisteren­de tage til at opsaette alle de solcellepa­neler, der kan leveres.

Kaere minister. Det kan laeses af dit cv, at du har den fornødne baggrund til seriøs behandling af de foreliggen­de problemer. Udgangspun­ktet er derfor, at vi skal og vil

have tillid til, at dine beslutning­er bliver rigtige. Vi håber, du kan honorere vore store forventnin­ger.

*1 Fra den 1. januar 2023 blev det dyrere at lave aftensmad rigtig mange steder i landet. Hos netselskab­et Radius stiger transportt­ariffen fra 96 til 191 øre pr. kWh for forbruget i tidsrummet 17 til 21, mens Netselskab­et Cirius har indført en lignende prisstigni­ng.

*2a Solcellean­laeg er blevet billigere at saette op og nemmere at tjene penge på. Derfor hersker der lige nu en form for guldfeber rundtom i landet, hvor investorer og udviklere står i kø for at forvandle landbrugsj­ord til enorme solcellean­laeg.

En opgørelse foretaget af analysefir­maet Kaas og Mulvad for TV 2 viser, at der lige nu er planer om at opføre solcellean­laeg i en hidtil uset skala.

I dag er der opstillet store solcellean­laeg på 595 hektarer rundtom i Danmark, men der er planer om at bygge på yderligere 23.977 hektar i det åbne land. *2b Staten er i fuld gang med at screene hele landet for potentiell­e arealer til kommende energipark­er. Et naesten 18 kvadratkil­ometer stort område i transportk­orridoren i kommunerne Greve, Roskilde, Solrød og Køge er i spil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark