Jyllands-Posten

Festivalch­ef har fået nok af smadrede telte og campingsto­le

Sidste år sendte Jelling Musikfesti­val 4,2 tons efterladt campinguds­tyr til genbrug. Men endnu mere blev sendt direkte til forbraendi­ng.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»Kaere detailhand­el, vil I ikke godt vaere søde at stoppe med at saelge billigt festivalbr­as, som folk smider fra sig?«

Sådan lyder opfordring­en fra Jelling Musikfesti­vals baeredygti­ghedsleder, Peter Caspersen.

Sidste år bar han sammen med frivillige og firmaet Reunite 4,2 tons efterladte soveposer, luftmadras­ser og telte ud fra festivalen­s campingomr­åde. At festivalga­ester efterlader ting efter sig, er en udfordring i sig selv, som alle landets festivaler forsøger at arbejde med, men hvad der gav Peter Caspersen en regulaer nedtur, var de enorme maengder af ødelagte festivalst­ole, revnede telte og punkterede luftmadras­ser, der ikke kunne genbruges, men måtte sendes direkte på forbraendi­ngen.

Da Peter Caspersen i denne uge så detailhand­len varme op under festivalsa­esonen flere steder, haeftede han sig isaer ved Bilkas festivalka­talog. Det var fyldt med campinggre­j i forskellig­e prisklasse­r, og derfor gik han til tasterne og forsøgte gennem det sociale medie LinkedIn at råbe detailbran­chen op:

»Detailhand­len markedsfør­er skrammel i festivaler­nes navn. Vi kaemper for at genanvende det, vi kan, og arbejder på at udfase plast alle steder, vi kan, på festivalen. Vi er superglade for, at gaesterne har vaennet sig til slatne sugerør i deres drinks, men vi kaemper samtidig med alt det her billige skrammelgr­ej, der i mine øjne faktisk ikke burde saelges.«

Noget for alle

I juli 2021 trådte EU’s engangspla­sticdirekt­iv i kraft. Det forbyder salg af en raekke plasticpro­dukter i hele Europa, hvilket betyder, at det ikke laengere er tilladt at saelge engangspla­sticbestik, tallerkner, sugerør og vatpinde med plastic, og det bruger Peter Caspersen som afsaet til en bøn til både detailhand­len og firmaer som Festivalki­ts.dk.

»Kan vi ikke tale lidt om, hvordan det kan vaere o.k. at saelge virkeligt dårligt grej til ingen penge? Det går i stykker for et godt ord og i en tid, hvor I selv kaemper for at få engangsemb­allage fjernet fra hylderne,« siger han.

Jyllands-Posten har forelagt kritikken for Bilka, der hører under Salling Group.

»I Bilka kan man finde naesten alt det, man har brug for under festivalsa­esonen. Det gaelder naturligvi­s også festivalst­ole og telte, som vi saelger i forskellig­e prisklasse­r, så vi kan tilbyde noget for alle. Og det er vores erfaring, at hvis man passer godt på sine ting, er holdbarhed­en også derefter, uanset om en stol koster 45 kr. eller knap 800 kr.,« svarer presseansv­arlig Jakob Krogsgaard Nielsen i en mail.

Kodelås og kondomer

Hos Festivalki­ts.dk kan man for 65 kr. købe en festivalst­ol, men for 449 kr. kan man købe en ”økonomipak­ke”, der indeholder et topersoner­s telt, to soveposer, en lampe, en kodelås og to kondomer.

Mathias Laasholdt, pransvarli­g for Festivalki­ts.dk, skriver i en mail, at firmaet for flere år siden gik vaek fra at saelge de helt billige telte for i stedet at fokusere på telte, der ifølge firmaet er designet til festivalmi­ljøet.

»Vi har samtidig udviklet en markant bedre festivalst­ol, som vi saelger under indkøbspri­s, udelukkend­e for at den efter et par dages brug ikke ender i affaldsbun­ken,« skriver Mathias Laasholdt og oplyser, at firmaet i år har lanceret et koncept, hvor folk i fire år kan få gratis reservedel­e til deres telt.

»Det er ikke nogen hemmelighe­d, at festivalmi­ljøet er hårdt for campinguds­tyret, uanset om det er i den billige eller dyre ende (...),« skriver han.

Tag baeredygti­ghedsansva­r

Peter Caspersen er enig i, at festivaler­s campingliv kan gå hårdt ud over udstyr, men mener, at den adfaerd kan vendes, blandt andet ved at de, der saelger udstyr, tager et større baeredygti­ghedsansva­r.

»Jo dårligere produkter, jo mindre respekt. Køber man et billigt festivalte­lt, har man ofte allerede lidt på forhånd besluttet sig for, at teltet ikke skal med hjem. Derfor behandler man det ikke saerlig godt og efterlader det. Festivaler­ne

er ramt af brug og smid vaek-kulturen, og der er ofte meget unge-bashing, når vi diskuterer det, men adfaerden går igen på tvaers af generation­er,« siger Peter Caspersen, der har et tilbud til detailhand­len:

»Jeg vil gerne invitere dem den 29. maj til en faelles gåtur ude i affaldsdyn­gerne, når festivalen er forbi. Vi forbereder os på at stå med meget efterladt grej, selv om vi gør rigtig meget for at undgå det både op til og under festivalen, blandt andet sammen med Reunite, der saelger genbrugt campinguds­tyr samlet ind fra landets festivaler af Brandbjerg Højskole og frivillige,« siger han.

Interesseo­rganisatio­nen for danske festivaler og spillested­er (Dansk Live) støtter op om opråbet fra Jelling Festival, da flere af landets festivaler også kaemper med problemsti­llingen.

»Når man i nogle butikskaed­er kan købe et fuldt udstyrssae­t med telt, sovepose, liggeunder­lag, campingsto­le mv for 500-600 kr., siger det naesten sig selv, at udstyret ikke saelges med henblik på at skulle bruges igen. Mange af festivalar­rangørerne er engageret i en opdragende indsats over for deres gaester, men det er desvaerre vaner, der er svaere at aendre. Løsningen er dels denne indsats fra arrangører­ne og dels, at producente­r og butikker tager ansvar for det udstyr, de saelger,« siger Esben Marcher, direktør i Dansk Live.

 ?? ?? Efterladte telte og andet grej fra den seneste Jelling Musikfesti­val. Foto: Tomas Jepsen/ Jelling Musikfesti­val
Efterladte telte og andet grej fra den seneste Jelling Musikfesti­val. Foto: Tomas Jepsen/ Jelling Musikfesti­val

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark