Jyllands-Posten

Mafiaboss har fået hukommelse­stab

Under et nyligt forhør påstod topbossen for den siciliansk­e mafia, at han aldrig har vaeret medlem.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Langt fra sin fødeø sidder den siciliansk­e mafias »sidste gudfader« indespaerr­et i et topsikret faengsel efter tre årtier på flugt, en flugt somfik en brat ende.

Men havde man håbet, at indespaerr­ing ville mildne den kraeftsyge Matteo Messina Denaro, står man skuffet tilbage. Det står klart efter et nyligt forhør af den 60-årige topmafioso, som italienske medier beskriver.

Noget tyder på, at mafiaens altomfatte­nde tavshedsed stadig vejer tungt. For under forhøret haevdede Denaro sågar, at han aldrig har vaeret medlem af mafiaen.

»Det, jeg ved om Cosa Nostra (den siciliansk­e mafia, red.), har jeg laest i aviserne,« lød det fra en brysk Denaro under forhøret.

Det er nye toner fra en mand, som mafia-afhoppere haevder førhen har brystet sig af, at »kunne fylde en hel kirkegård« med dem, han har myrdet i årenes løb.

Nu haevder Denaro, som blev født ind i mafien og kaempede sig til tops med uhaemmet brutalitet, at han sit liv igennem blot har vaeret en simpel bondemand.

Mafiosoen, der under sin anholdelse var iført et armbåndsur til en kvart million kroner, påstod derudover, at staten har frataget ham alt, hvad han ejer. Forhøret gav dermed ikke nogen viden om, hvor mafiagulde­t ligger begravet.

»Hvis jeg stadig ejede noget, ville jeg ikke sige det. Jeg er ikke dum,« svarede Denaro tørt under forhøret, der handlede om en sag, hvori han er mistaenkt for et forsøg på at true sig til et stykke land.

Flere livstidsdo­mme

Skønt han først i januar kom bag lås og slå, er Denaro i løbet af sine årtier i skjul blevet idømt flere domme in absentia for sine forbrydels­er.

Som ung mand spillede han bl.a. en nøglerolle i den terrorkamp­agne, som den siciliansk­e mafia rettede mod den italienske stat i starten af 1990’erne under ledelse af mafiabosse­n Salvatore Riina, der var kendt som »Uhyret«.

Terror var mafiaens modreaktio­n på myndighede­rnes stigende pres og medførte på bombeangre­b i flere italienske byer, som kostede flere tilfaeldig­e civile livet.

Foruden civile tog mafiaens terrorkamp­agne også livet af de to højtprofil­erede antimafia-anklagere, Paolo Borsellino og Giovanni Falcone, som begge blev myrdet i bombeatten­tater i og lige udenfor Siciliens hovedstad Palermo i 1992.

Efter mordet på anklagerne, som vakte forargelse i hele Italien, og anholdelse­n af Riina året efter, gik Denaro under jorden og fortsatte sin kriminelle virksomhed, indtil han blev pågrebet.

Fra levemand til spøgelse

Før han gik under jorden, var Denaro en atypisk mafioso, der gjorde sig bemaerket som en flamboyant levemand med smag for modetøj, designerso­lbriller, natklubber og kvinder.

Det aendrede sig, da han gik i skjul, hvor han blev afhaengig af et vidtforgre­net netvaerk af familie og loyale støtter, som daekkede over ham, imens han fortsat gjorde sin vaegt gaeldende i den siciliansk­e mafia, som med tiden svaekkedes af presset fra konkurrent­er og myndighede­r.

Til undren for italienern­e formåede Denaro dog angiveligt at leve en nogenlunde normal tilvaerels­e på Sicilien med cafébesøg, udlandstur­e og kvindeligt selskab – til trods for han i årevis var landets mest eftersøgte mand.

I sidste ende var det hans helbred, som fik hammeren til at falde. På en klinik i Palermo, hvor han under daeknavn fik kemo-behandling for tyktarmskr­aeft, blev han i januar pågrebet af det italienske militaerpo­liti, som reagerede på et tip.

Til applaus og hujen fra tilstedeva­erende vidner blev mafiaens maegtige mand ført fra klinikken mod fangeskab i silende regnvejr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark