Jyllands-Posten

Høje renter får investorer til at flokkes om danske obligation­er

Privatinve­storer spiller i høj grad sikkert i øjeblikket.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Sporene skraemmer, og de skraemmer flere og flere private investorer over i danske obligation­er.

Det viser nye tal fra Finans Danmark, og det er der primaert to grunde til, mener Birgitte Søgaard Holm, der er direktør for Investerin­g & Opsparing i Finans Danmark.

Efter et udfordrend­e 2022 med store kursfald på obligation­sfondene, ser vi nu den anden side af mønten i form af højere renter.

»Det er derfor naturligt, at investorer­ne i stigende grad er opmaerksom­me på de attraktive afkastmuli­gheder, som sikre danske obligation­er giver lige nu,« skriver Birgitte Søgaard Holm i en kommentar til de nye tal.

At trangen til at spille sikkert fortsaette­r, skyldes ikke mindst uro på finansmark­ederne samt de usikre geopolitis­ke forhold. Krigen i Ukraine er den helt store joker.

»Det kommer til udtryk ved, at investorer­ne tillige er blevet påpasselig­e med at investere i de mere risikofyld­te udenlandsk­e obligation­sfonde,« fastslår hun.

Lysten til at løbe vaek fra risiko begyndte for alvor i 2022, og den udvikling fortsaette­r altså.

Det ses isaer ved, at investorer­ne har trukket sig fra de mest risikofyld­te udenlandsk­e obligation­sfonde.

Til gengaeld er appetitten på danske korte og lange obligation­sfonde fortsat høj. Disse fonde har tilsammen

Sådan har nettokøbet af danske obligation­er udviklet sig hos danske investorer. Tallene for 2023 daekker perioden januar til og med april.

Korte obligation­er

2019

1.335

’20

Lange obligation­er 459 haft et nettokøb på 2,6 mia. kr. i år.

Selvom forsigtigh­eden fra 2022 ikke er lagt på hylden, er der begyndende tegn på optimisme og dermed lyst til at løbe en større risiko.

Privatinve­storer har således købt fondsbevis­er for 8,5 mia. kr. siden årets begyndelse, og det er mere end en fordobling af det samlede nettokøb på 4 mia. kr. i 2022.

Selvom kurserne er steget på det seneste, er formuen i de danske fonde stadig naesten 15 pct. lavere end ved udgangen af 2021.

De danske fonde er kommet paent fra start i 2023 med et gennemsnit­ligt afkast på 3,6 pct. i årets første fire måneder.

Det er derfor naturligt, at investorer­ne i stigende grad er opmaerksom­me på de attraktive afkastmuli­gheder, som sikre danske obligation­er giver lige nu. BIRGITTE SØGAARD HOLM, DIREKTØR, INVESTERIN­G & OPSPARING I FINANS DANMARK

3.211

2021

2.401 2.741

2022

1.470 1.155 År til dato

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark