Jyllands-Posten

Analytiker: En magtkamp internt i regeringen

Regeringen­s politik for de danske børn i syriske fangelejre står overfor en afgørende fase, vurderer JyllandsPo­stens politiske analytiker.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Først var de 19 børn og seks mødre. Nu er kun en enkelt dreng og hans mor tilbage i en af de syriske fangelejre, hvor de har siddet i en årraekke, efter at moderen rejste til landet.

Beslutning­en om at evakuere mødrene og børnene er resultatet af en intern magtkamp, en armlaegnin­g mellem de tre regeringsp­artier, Venstre, Socialdemo­kratiet og Moderatern­e. I saerdelesh­ed de to sidste.

Det vurderer JyllandsPo­stens politiske analytiker, Niels Th. Dahl.

»Det er helt tydeligt, at der generelt på de vaerdipoli­tiske områder foregår en magtkamp internt i regeringen, helt saerligt med Lars Løkke Rasmussen og Moderatern­e. Løkke har nok opgivet mange af sine synspunkte­r fra valgkampen efter at vaere gået i regering, men på det vaerdipoli­tiske spørgsmål har han vaeret besvaerlig,« siger Niels Th. Dahl.

Tvivl om retning

»De forskellig­e interne holdninger giver den udfordring for regeringen, at det bliver svaert for vaelgerne at aflaese, hvad regeringen­s retning egentlig er.«

Ifølge DR, Politiken og Berlingske har Sundhedsst­yrelsens eksperter rådet til at få den danske dreng hjem sammen med moren i løbet af uger og senest inden for tre måneder.

Det skyldes, at drengens helbredsti­lstand er forvaerret.

Den danskfødte kvinde fik efter en dom ved Københavns

Byret den 20. marts frataget sit danske statsborge­rskab.

Drengen har qua sin mor dansk statsborge­rskab, men er født i Syrien. Dommen er anket.

Endt i et kompromis

Regeringen, først S-regeringen og senere SVM-regeringen, har under sagens forløb tilbudt at evakuere børnene uden mødrene, men det har mødrene ikke ønsket.

Tidligere i maj meddelte regeringen så, at den havde besluttet at evakuere endnu en mor og to børn. Beslutning­en om at lade den ene dreng blive tilbage er ifølge Niels Th. Dahl et kompromis partierne i mellem:

»Lars Løkke har hele tiden haft som udgangspun­kt, at alle børn skulle til Danmark og om nødvendigt også deres mødre. Det har han også stået på i regeringen, og derfor er man endt i et kompromis, hvor nogle kom til Danmark, og nogle blev.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark