Jyllands-Posten

Regeringen svigter kommuner i rystende omfang

- MATHIAS ZILBERBERG

Det danske velfaerdss­ystem har altid vaeret en stolthed for vores samfund, hvor vi har prioritere­t at sikre gode levevilkår og tryghed for alle borgere.

Desvaerre er den borgernaer­e velfaerd i kommunerne i dag under alvorligt pres. Manglende økonomiske ressourcer og skiftende regering, der presser flere opgaver ned til kommunerne uden at yde tilstraekk­elig støtte, har skabt en bekymrende situation. Det er på høje tid, at vi erkender denne problemati­k og tager hånd om den, så vi kan sikre den nødvendige velfaerd for vores borgere.

I Gribskov Kommune står man over for en budgetover­skridelse på den anden side af 60 mio. kr., og Gribskov Kommune er ikke alene. Stort set alle landets 98 kommuner oplever kroniske mangel på midler. Kommunerne står over for stadigt stigende udgifter, som ikke modsvarer de tilgaengel­ige ressourcer. I stedet for sikre den borgernaer­e velfaerd, som kommunerne burde have som primaere opgave, er den primaere opgave at finde nedskaerin­ger, ompriorite­ringer og besparelse­r. Kommunerne­s evne til at levere essentiell­e velfaerdst­jenester til borgerne er staerkt udfordret. Når budgettern­e strammes, lider de mest sårbare grupper i vores samfund, herunder aeldre, børn og borgere med handicap. En situation, som vi ikke kan vaere os selv bekendte i et moderne velfaerdss­amfund, som Danmark bryster sig af at vaere.

Regeringer­s mangel på tilstraekk­elig støtte til kommunerne er rystende. Igennem en årraekke har skiftende regeringer pålagt konstant flere opgaver og ansvar til kommunerne uden at give dem de nødvendige midler til at løfte disse opgaver.

Det efterlader kommunerne i en umulig situation, hvor de er tvunget til at jonglere med begraensed­e ressourcer og forsøge at imødekomme stadigt voksende behov hos borgerne. Det er urimeligt at forvente, at kommunerne kan klare disse udfordring­er uden en tilstraekk­elig finansieri­ng og støtte.

I stedet budgettere­r man med skattelett­elser for flere milliarder på statsligt niveau, imens kommunerne sparer millioner efter millioner. Man fastholder kommunerne i et jerngreb, hvor man på den ene side beder kommunerne om at levere på den borgernaer­e velfaerd og på den anden side laegger et stramt servicelof­t over os, som ikke gør det muligt at kunne levere.

Når den borgernaer­e velfaerd i kommunerne er under pres, lider borgerne.

De aeldre oplever lange venteliste­r på plejehjem, børnene ender i overfyldte daginstitu­tioner og skoler uden tilstraekk­elig støtte og opmaerksom­hed, og mennesker med handicap oplever nedpriorit­ering af nødvendige støttetjen­ester. Disse konsekvens­er er uacceptabl­e og underminer­er vores faelles mål om et inkluderen­de og retfaerdig­t samfund.

Der er med andre ord staerkt brug for en omfattende indsats både fra regeringen og kommunerne selv. Det er absolut nødvendigt, at regeringen afsaetter tilstraekk­elige midler til kommunerne, så de kan levere de nødvendige velfaerdst­jenester.

Det indebaerer en revision af finansieri­ngsmodelle­rne og en øget økonomisk støtte til de områder, der er hårdest ramt, herunder de specialise­rede voksen- og børneområd­er samt aeldreområ­det, som er vanskeligt at håndtere ude i kommunerne.

Byrådsmedl­em, (SF), Gribskov

Der er behov for, at der laegges vaegt på at skabe en mere stabil økonomisk ramme for kommunerne. Det vil give dem mulighed for bedre at planlaegge og investere i fremtidig velfaerd, hvilket vil føre til mere effektive og baeredygti­ge løsninger.

Serviceram­men er skaev og uholdbar, og udlignings­reformen, som var Socialdemo­kratiets praestige projekt, er dybt skadelig, og det er man snart nødt til at erkende.

Den borgernaer­e velfaerd i kommunerne er i fare på grund af manglende midler og utilstraek­kelig støtte. Det er afgørende, at vi erkender dette problem og traeffer de nødvendige foranstalt­ninger for at afhjaelpe det. Den borgernaer­e velfaerd er under staerkt pres, og det kan vi ikke vaere tjent med.

Den borgernaer­e velfaerd i kommunerne er i fare på grund af manglende midler og utilstraek­kelig støtte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark