Jyllands-Posten

Unge under 18 år skal fritages for skat

-

Hver tredje unge under 18 har et fritidsjob. De arbejder og bidrager på den måde til, at vores samfund kan køre rundt. Det betyder også, at de betaler skat. Til gengaeld har de ingen indflydels­e på, hvad deres skattekron­er skal bruges på.

Unge skal gå i folkeskole, de tager ungdomsudd­annelser, de tager videregåen­de uddannelse­r, og de arbejder, men rammerne og reglerne er fastsat af nogle andre. Når der gang på gang aendres på uddannelse­ssystemet – som primaert forringes – så sker det, uden at unge under 18, som ellers skal leve med konsekvens­erne af beslutning­erne, har indflydels­e på det.

Når de ikke har stemmeret, siger vi fra samfundets side, at de ikke er voksne nok til at have indflydels­e. Samtidig siger vi til dem, at de er voksne nok til at betale for os andre. De har ikke indflydels­e på, hvordan velfaerden skal se ud, men de forventes at betale til den. De har ikke indflydels­e på skatten, men de forventes at betale den.

Det synes jeg er fuldstaend­ig uacceptabe­lt. Det burde ikke vaere sådan, at vi kraever, at en gruppe af mennesker betaler til et faellesska­b, de ikke får lov at vaere en del af. Jeg synes grundlaegg­ende, at vi burde saenke valgretsal­deren til 16 år, men det er der ikke den store opbakning til, og derfor vil jeg sige: Hvis man ikke vil give de unge stemmeret, så bør de skattefrit­ages.

Ingen skal tvinges til at betale til noget, de ikke kan få indflydels­e på. Man skal ikke betale skat, før man har stemmeret, og derfor bør alle unge under 18 vaere skattefrit­aget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark