Jyllands-Posten

Han deler fortsat ud af sin viden om spionverde­nen

Hans Jørgen Bonnichsen har efter sin pensioneri­ng fra tjenesten skabt sig en tilvaerels­e som analytiker og foredragsh­older.

-

Når der skal tales om mystiske og hemmeligst­emplede sager i medierne, dukker den tidligere politi- og efterretni­ngsmand Hans Jørgen Bonnichsen ofte op som kommentato­r.

Han har over 40 års erfaring fra politiet og har efter sin pension fra tjenesten i 2006 brugt sin viden fra karrieren til analyser i tv og aviser, bogskrivni­ng og foredrag om efterretni­ngsarbejde­t.

Hans Jørgen Bonnichsen fylder nu 80 år og selv om det er mange år siden, han blev pensionere­t, er kalenderen fuld.

»Jeg er i fuld sving på alle mulige måder. Det passer mig udmaerket, for hvad skulle jeg ellers lave?« siger han.

Efterretni­ngstjenest­ernes arbejde foregår i sagens natur i en vis lukkethed, men Bonnichsen har både i tjenesten og efterfølge­nde agiteret for så meget åbenhed, som det nu er muligt at have i den branche.

Det har dog ikke altid vakt begejstrin­g i de øverste magtlag.

Bonnichsen kom eksempelvi­s i problemer i 2008, da han kritisered­e Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) i forbindels­e med en sag om to udviste tunesere anklaget for at ville draebe den nu afdøde karikaturt­egner Kurt Westergaar­d.

Løftede pegefingre

Det fik Brian Mikkelsen, der dengang var justitsmin­ister, til at minde ham om tavshedspl­igten, ligesom Dansk Folkeparti var ude med riven efter Bonnichsen.

Kolleger i branchen og flere juraprofes­sorer bakkede dog Bonnichsen op.

Hans Jørgen Bonnichsen er da også fortsat med at kommentere og analysere, og det vil han gøre, så laenge journalist­erne ringer.

»Når ingen vil høre på mig mere, giver det sig selv. Men jeg føler ikke, det er tilfaeldet i øjeblikket. Og jeg mener stadigvaek at have noget at kunne byde ind med,« siger han.

Der bliver dog også plads til andet. Hans Jørgen Bonnichsen er bachelor i litteratur­videnskab og bruger en del tid på at laese.

»Og så har jeg for nylig opdaget, at der en gang imellem sker det, at man kan se gode serier på tv. Det er sjaeldent, men det sker,« siger Bonnichsen, som senest har set ”Succession” og ”Breaking Bad”.

Hans Jørgen Bonnichsen er far til en datter, farfar til to børnebørn og oldefar til fire oldebørn. Han mistede sin hustru sidste år.

Fødselsdag­en skal fejres med familien.

Jeg mener stadigvaek at have noget at kunne byde ind med. HANS JØRGEN BONNICHSEN , SOM FORTSAT KOMMENTERE­R OM EFTERRETNI­NGSBRANCHE­N

Hans Jørgen Bonnichsen, fhv. chefkrimin­alinspektø­r, Hillerød

 ?? ?? Hans Jørgen Bonnichsen er en af de mest citerede kommentato­rer, når det gaelder efterretni­ngsverdene­n. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hans Jørgen Bonnichsen er en af de mest citerede kommentato­rer, når det gaelder efterretni­ngsverdene­n. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark