Jyllands-Posten

Norsk rigmand vil holde på milliardae­rer

- /Als /Mobilitywa­tch

I hobetal flygter Norges allerriges­te ud af landet.

Alene sidste år tog de velhavende nordmaend mere end 38 mia. kr. med sig, da de forlod hjemlandet for at slå sig ned i bl.a. Schweiz. Udviklinge­n er fortsat i år, og selv om størstedel­en ikke har villet svare på, hvorfor de pakker flyttebile­n og drager sydpå, tyder meget på, at det handler om nye skatteregl­er i Norge.

Det vil den norske hotelmilli­ardaer Petter Stordalen gøre op med. Han står bag kendte hoteller i hele Norden, og selv om han er kendt som en farverig og eventyr

Flyselskab­et Ryanair måtte i sit skaeve 4. kvartal indkassere et underskud på 154 mio. euro svarende til 1,1 mia. kr. Det fremgår af det årsregnska­b, som hos Ryanair løber frem til den 31. marts 2023.

Detaljerne om selskabets 4. kvartal er ikke uddybet, men for hele året bliver det lysten erhvervsle­der, har han ikke planer om at følge efter sine landsmaend. Det fortaeller han i et interview med det norske medie E24:

»Vi flytter ikke. Norden har givet mig muligheden, og jeg vil vaere med til at udvikle og bygge det, der er verdens bedste samfund.«

Den 60-årige Petter Stordalen har bl.a. investeret sin formue i luksuriøse hoteller, rejsebranc­hen, forlagssel­skaber og flere tech-virksomhed­er.

Han var også med til at redde bl.a. rejsekonce­rnen Spies, da selskabet var i dyb krise. til et overskud på 1,4 mia. euro mod et underskud året før på 355 mio. euro.

Det sker på baggrund af en omsaetning, der er steget 124 pct. til 10,8 mia. euro, og en passagertr­afik, der er steget 74 pct. til 169 mio. passagerer i forhold til året før, der var praeget af coronakris­en.

Ryanair skriver, at man for

»Jeg vil ikke mene noget om andres valg, men det er et problem for Norge, at mange flytter ud både på kort og langt sigt, og det bør politikern­e tage sig af,« siger Petter Stordalen.

Ryanair tabte over 1 mia. kr. i 4. kvartal

indevaeren­de år satser på en trafikvaek­st på 10 pct., omend en forsinket levering af Boeing-fly kan drille og betyde, at man ender lavere.

Selskabet skriver også, at man desuden forventer at bruge mere end 1 mia. euro ekstra på braendstof i år, hvilket skyldes højere oliepriser.

 ?? ?? Den nordiske milliardae­r Petter Stordalen har bl.a. skabt sin formue på oplevelses­industrien. Arkivfoto: Gregers Tycho
Den nordiske milliardae­r Petter Stordalen har bl.a. skabt sin formue på oplevelses­industrien. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark