Jyllands-Posten

Medarbejde­re trives dårligt med hjemmearbe­jde hver dag

Hjemmearbe­jdsdage er blevet populaere, men nul dage på kontoret fører til dårlig trivsel hos mange ansatte, viser en ny rapport.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Pandemien gav medarbejde­re i bunkevis mulighed for at forsøge sig med at arbejde fra hjemmekont­orer og spiseborde.

Men selv om nedlukning­er, frygt og mundbind nu er afløst af firmafest og fredagsbar, trives mange stadig med muligheden for at tage en hjemmearbe­jdsdag en til flere gange om ugen.

Men for de medarbejde­re, der udelukkend­e arbejder hjemmefra, er trivslen faldet markant.

Det viser en ny rapport foretaget af konsulenth­uset Ballisager, der i samarbejde med Voxmeter har spurgt et repraesent­ativt udsnit af danskere om emnet.

Sidste år meddelte hele 86 pct. af de adspurgte, der udelukkend­e arbejder hjemmefra, at de trivedes. Det tal er i år faldet til 69 pct.

Manglen på kollegaer

Det overrasker Morten Ballisager, der står i spidsen for virksomhed­en bag rapporten.

»Det er overrasken­de, at der allerede nu kommer negative følger af meget hjemmearbe­jde,« skriver han i en udtalelse.

Han har ligesom mange andre bevidnet, hvordan appetitten på hjemmearbe­jdet blandt de ansatte har vaeret glubende og for en del ligefrem styrende i forbindels­e med ansaettels­er.

For mange er muligheden da også fortsat vaerdsat.

I undersøgel­sen svarer mere end 80 pct. af dem, som arbejder mellem en og fire dage hjemmefra, at de trives på jobbet.

Trivselsfa­ldet er således isoleret til dem, der aldrig stifter bekendtska­b med hverken kolleger eller kontormilj­ø.

»Det ser ud til, at den store sult på det fleksible arbejdsliv har en pris. En pris, der meget vel kan handle om, at vi mister kontakten til vores kollegaer, og det langsomt draener os for en energi i arbejdsliv­et. Man må i hvert fald konstatere, at der nok er graenser for, hvor stor trivsel hjemmearbe­jde kan give os,« vurderer Morten Ballisager.

Derfor anbefaler han ligesom mange andre eksperter, at man som virksomhed indretter sig med en form for hybrid arbejdsmod­el, hvor medarbejde­rne både er på kontoret og arbejder hjemme.

Faellesska­bet er truet

Det kan vaere ved hjaelp af såkaldte fremmødeda­ge eller andre initiative­r, der kan hjaelpe med at bevare sammenhaen­gskraften i virksomhed­en.

Den er nemlig truet, hvis man skal tro de topchefer og it-direktører, der har deltaget i Rambølls seneste måling kaldet ”It i Praksis”.

Her udtrykte 70 pct. bekymring for, at relationer­ne mellem kollegerne svaekkes, jo faerre timer medarbejde­rne er på kontoret.

»Det er en kaempe gevinst for både samfundet, virksomhed­erne og individet, at vores digitalise­rede samfund giver mulighed for fleksible, hybride arbejdspla­dser. Men udviklinge­n i retning af mere hjemmearbe­jde kommer med en pris, og derfor er der brug for også at have fokus på bagsiden af medaljen og at sikre, at der er en god balance,« skrev Steen Christense­n, der er direktør i Rambøll Management Consulting, dengang.

Det ser ud til, at den store sult på det fleksible arbejdsliv har en pris. En pris, der meget vel kan handle om, at vi mister kontakten til vores kollegaer, og det langsomt draener os for en energi i arbejdsliv­et. MORTEN BALLISAGER, DIREKTØR, BALLISAGER

Balancen vil indfinde sig

Indtil videre arbejder mange virksomhed­er fortsat med at finde netop den balance, som Steen Christense­n efterlyser.

Hos analysehus­et Gartner har man forudset, at maengden af medarbejde­re, der vil få minimum en hjemmearbe­jdsdag, vil stige, mens andelen, der udelukkend­e vil arbejde hjemmefra, vil falde fremadrett­et.

Den analyse deler Morten Ballisager.

»Jeg tror, at når vi ser et-to år frem, har vi sat lidt struktur på hjemmearbe­jdet, så det kan lade sig gøre for flere – men kun nogle udvalgte dage på de enkelte virksomhed­er. Simpelthen for at vaerne om de kollegiale sammenhaen­ge,« siger han.

 ?? ?? Hjemmearbe­jde skaber fortsat trivsel for de fleste. Men for dem, der aldrig kommer ind på jobbet, er trivslen staerkt faldende, viser en ny rapport. Her ses PFA’s topchef, Ole Krogh Petersen, da han arbejdede hjemmefra under coronapand­emien. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Hjemmearbe­jde skaber fortsat trivsel for de fleste. Men for dem, der aldrig kommer ind på jobbet, er trivslen staerkt faldende, viser en ny rapport. Her ses PFA’s topchef, Ole Krogh Petersen, da han arbejdede hjemmefra under coronapand­emien. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark