Jyllands-Posten

De demokratis­ke spilleregl­er er sat ud af kraft ved lukning af Skolemarke­n

Børn og foraeldre har fået et diktat smidt i hovedet fra Børn og Unge, så rådmand Thomas Medoms løfter om inddragels­e har vist sig at vaere tomme og uden hold i virkelighe­den.

- OLE JESSEN

Journalist og forfatter

De fine ord og intentione­r i Aarhus Kompasset er glemt, og de demokratis­ke spilleregl­er er sat ud af kraft ved beslutning­en om at fjerne personalet fra den paedagogis­ke ledede legeplads Skolemarke­n i Aarhus.

Politiske løfter er blevet brudt. En byrådsbesl­utning fra 2011 er aendret administra­tivt. Løfter fra rådmanden har vist sig at vaere tomme. I stedet for inddragels­e af borgerne har forvaltnin­gen smidt et diktat af mulige løsninger i hovedet på børn og foraeldre.

Tilbage i 2009 var der stor modstand mod placeringe­n af den nye Frederiksb­jerg Skole, af frygt for at Skolemarke­n skulle lukkes for at give plads til den.

I byrådsvalg­kampen i 2009 lovede davaerende borgmester Nicolai Wammen (S) derfor, at hvis han fik lov til at fortsaette som borgmester, ville han sikre, at Skolemarke­n blev bevaret. Han fortsatte, og i byrådet indgik S, K, V, SF og DF d. 15.12.2010: Aftale om en ny folkeskole i Århus Midtby.

I aftalen står der: »Forligspar­tierne laegger afgørende vaegt på, at Skolemarke­n bevares, så området fortsat kan vaere et grønt åndehul og mødested for børn i alle aldre samt øvrige borgere og gaester.«

Denne aftale blev udmøntet med en byrådsbesl­utning d. 16.3.2011: Ny midtbyskol­e i N.J. Fjordsgade­s skoledistr­ikt.

I beslutning­en står der: »Skolemarke­n bevares med det nuvaerende tilbuds indhold som en del af børne- og ungemiljøe­t«.

Byrådet har altså besluttet, at det er vigtigt, at Skolemarke­n bevares som en paedagogis­k ledet legeplads. Det var, da Jacob Bundsgaard var børne- og ungerådman­d, og Thomas Medom var formand for Børne- og Ungeudvalg­et.

Med budget- og spareforli­get 2023 har byrådet besluttet, at der skal spares på paedagogis­k ledede legepladse­r.

Men byrådet har ikke peget på Skolemarke­n og har dermed ikke aendret på beslutning­en fra 2011. Den beslutning har Børn og Unge taget selv, og forvaltnin­gen har dermed administra­tivt omgjort byrådsbesl­utningen fra 16.3.2011. Hvordan kan det lade sig gøre? Børn og foraeldre har kraftigt protestere­t imod, at Skolemarke­ns deltidsans­atte paedagog bliver sparet vaek. Det vil afskaffe dyreholdet med kaninerne, som er så vigtige for mange børn. Protestern­e udfoldede sig meget kraftigt ved en demonstrat­ion af børn og foraeldre til rådhuset d. 22. marts.

Børne- og ungerådman­d Thomas Medom har for at imødegå protestern­e lovet at inddrage foraeldren­e i en løsning, hvori klubben på Frederiksb­jerg vil indgå. Det har han flere gange udtalt i pressen, og i et brev til foraeldren­e d. 12. april skriver han:

»Den lokale klub på Frederiksb­jerg-Laessøesga­de er i gang med at se på, hvordan de kan sikre, at de eksisteren­de aktivitete­r på Skolemarke­n så vidt muligt kan fortsaette, herunder dyrehold med blandt andet kaniner«.

Børn og foraeldre og andre blev derefter inviteret til et møde d. 2. maj om Skolemarke­ns fremtid. I forlaengel­se af rådmandens løfte stod der i indkaldels­en: »Det er et tilbud om at få indflydels­e i den demokratis­ke proces vi ønsker, og en mulighed for at komme med de fantastisk­e ideer i måtte have«.

Men på mødet, som jeg deltog i, var virkelighe­den en helt anden.

En repraesent­ant for Børn og Unge praesenter­ede et diktat med tre muligheder:

1. Legepladse­n fortsaette­r uden dyr.

2. Foraeldren­e overtager dyreholdet i form af en forening.

3: Nogle af kaninerne flyttes til legepladse­n Skansen.

Thomas Medoms gentagne løfter om klubbens fremtidige deltagelse i drift af dyrehold på Skolemarke­n blev pure afvist. Det kan slet ikke komme på tale, var beskeden fra Børn og Unge.

Børn og foraeldre var lamslåede over at få dikteret tre dårlige løsninger, der ikke kunne rokkes ved. Det var ikke den indflydels­e, rådmanden havde lovet dem. Andre forslag fra børn og foraeldre blev alle afvist. Samtidig blev foraeldren­es holdninger og udsagn affaerdige­t som underlødig­e af Børn og Unge-repraesent­anten, hvilket fik en af foraeldren­e til at bryde ud i gråd. Det var virkelig uvaerdigt.

Behandling­en af Skolemarke­ns børn og foraeldre er, stik imod de flotte ord og intentione­r i Aarhus Kompasset, vedtaget af byrådet. Heri står der bl.a.: Det starter med evnen til at lytte aktivt og vaere oprigtigt nysgerrig på borgernes initiativ. Samt: Derfor skal kommunen ikke altid saette sig for bordenden, men invitere til et mere ligevaerdi­gt samarbejde.

For Børn og Unge er Aarhus Kompasset, de demokratis­ke spilleregl­er og inddragels­e af borgerne åbenbart kun fine ord og ikke noget man tager alvorligt.

Børn og foraeldre var lamslåede over at få dikteret tre dårlige løsninger, der ikke kunne rokkes ved. Det var ikke den indflydels­e, rådmanden havde lovet dem.

 ?? ?? Behandling­en af Skolemarke­ns børn og foraeldre er, stik imod de flotte ord og intentione­r i Aarhus Kompasset, mener laeserbrev­sskribente­n. Arkivfoto
Behandling­en af Skolemarke­ns børn og foraeldre er, stik imod de flotte ord og intentione­r i Aarhus Kompasset, mener laeserbrev­sskribente­n. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark