Jyllands-Posten

Bekymrede foraeldre vil have stoppet nybyggeri, indtil der er styr på børnepasni­ngen i området

I flere kommuner er der kommet så mange nye børn, at kommunerne har svaert ved at følge med. I landsbyen Lund forsøger foraeldre at stoppe udstykning af nye grunde, fordi det kniber med at få passet børnene. En raekke kommuner har de naeste syv-otte år ud

- LARS FROM ANJA LUNDING HANSEN lars.from@jp.dk Anja.lunding.hansen@jp.dk

Imange af landets kommuner kører byggekrane­r, cementblan­dere og gravemaski­ner på højtryk. Nye parcelhuse, lejlighede­r og boligblokk­e skyder op som aldrig før, og befolkning­stallet stiger med raketfart. Politikern­e jubler over udsigt til flere skattekron­er. Men der er et problem: De mange nye indbyggere er ofte familier – og familier får børn. Mange børn.

Flere steder er børnetalle­t allerede steget markant – og det fortsaette­r. En raekke kommuner har ifølge tal fra Danmarks Statistik udsigt til at få 20, 25 eller over 30 pct. flere børn de kommende syv-otte år. Det kraever mange nye børnehaver og vuggestuer og et stort antal nye skoler, hvis alle børn skal passes – og gå i skole.

Derfor kommer borgere i landsbyen Lund ved Horsens nu med en appel til politikern­e i Horsens: Stop med at udstykke flere nye boliger, indtil der er kommet styr på forholdene for de mindste borgere. Én af de bekymrede borgere er Jonas Kristoffer Lindeløv, der er tilflytter, far til tre og formand for foraeldreb­estyrelsen i Lundskolen, som står bag opfordring­en om at stoppe udstykning­en.

»Én af mine sønner har på et år vaeret på fire matrikler, fordi der ikke var plads de steder, hvor han skulle vaere. Det var ikke lige sådan, vi havde taenkt, det skulle vaere, da vi flyttede hertil,« fortaeller Jonas Kristoffer Lindeløv.

Hos kommunerne­s forening, KL, er formand Martin Damm (V) alvorligt bekymret for, hvordan kommunerne skal få løst problemern­e. Fordi kommunerne både er presset af høj inflation, historisk lave anlaegsbud­getter, et stort vedligehol­delsesefte­rslaeb og samtidig skal håndtere mange flere børn.

»Vi står med en megastor udfordring, og der skal flere penge på bordet fra regeringen­s side. Ellers må man gå ud og fortaelle borgerne, at der kun er én vej frem, og det er nedad. Så bliver man nødt til at saette farten ned på udviklinge­n i mange kommuner,« siger Martin Damm.

Brug for 35 pct. mere

Han fortaeller, at kommunerne i år har det laveste anlaegsbud­get siden kommunalre­formen i 2007, og at 64 pct. af kommunerne ifølge et rundspørge fra KL’s analysebur­eau Momentum har brug for at bygge nye institutio­ner til børnepasni­ng, mens 35 pct. har brug for at bygge eller renovere skoler.

Der er ifølge KL brug for at øge anlaegsbud­getterne med 35 pct. naeste år, så de samlede udgifter bliver 25 mia. kr., 6,5 mia. kr. mere end de 18,5 mia. kr., som kommunerne har fået lov at bruge i år.

Udfordring­en er saerlig stor i Østjylland, hvor f.eks. Skanderbor­g skal bygge syv nye daginstitu­tioner og to nye skoler, mens man i Silkeborg er ved at bygge én ny skole, skal i gang med en anden og samtidig renoverer to eksisteren­de skoler.

I Horsens Kommune er forholdene kommet bag på Jonas Kristoffer Lindeløv. Han valgte at bosaette sig i landsbyen Lund sammen med sin familie, fordi det var et »dejligt, lille lokalsamfu­nd«, hvor der var en skole taet på og et dagtilbud i cykelafsta­nd.

Men hverdagen har budt på daglige motorvejsk­øer, laengere institutio­nsdage og mindre tid med børnene, fordi de ikke kunne få plads i et dagtilbud i lokalområd­et. Dermed er Lund et eksempel på en bydel i en vaekstkomm­une, der har haft så voldsom en udvikling, at udbygning af børnepasni­ng og skoler ikke har kunnet følge med.

Ifølge Jonas Kristoffer Lindeløv skyldes udfordring­en bl.a., at kommunens prognoser for befolkning­sudvikling­en og isaer børnetalle­t har ramt helt ved siden af.

»Man kan se, hvad prognosern­e hvert år har sagt, og hvad virkelighe­den har vaeret. Hvert år er der kommet 30-40 flere børn, end de havde regnet med bare i ét skoledistr­ikt – altså vores landsby. Og de bliver ved med at bruge de samme prognoser og fortsaette samme praksis,« siger formanden for skolebesty­relsen i Lund.

Børn puster maelkebøtt­er

»Det ekstra aergerlige er, at vi siden 2017 har råbt op om udfordring­en med flere børn, end prognosern­e har vist,« fortaeller Jonas Kristoffer Lindeløv, som undrer sig over, at man ikke har kunnet forudse pladsmange­l.

»Hvis man bor i området, ved man, at det er børnefamil­ier, der flytter ind. Kigger man på hjemmeside­rne for udstykning­erne, er der billeder af små børn, der puster maelkebøtt­er – det er tydeligt, at det er børnefamil­ier, man prøver at lokke til, og samtidigt har man ikke planlagt plads til dem, når man udbygger.«

Ifølge borgmester i Horsens, Peter Sørensen (S), er det i langt de fleste tilfaelde lykkedes at tilbyde pladser i naerområde­t – inden for det givne skoledistr­ikt – til børnene.

I Horsens bliver 90 pct. af børnene passet i naerområde­t, hvis man inkluderer de private tilbud, mens de resterende 10 pct. også medregner de familier, som frivilligt har søgt dagtilbud, der er laengere vaek.

»Men hvis der står en foraeldreg­ruppe og føler sig frustreret, nytter det ikke noget at sige, at vi er lykkes, for jeg skal da ikke sige, at det er urimelige krav,« siger han.

For at imødekomme udfordring­en har den østjyske kommune fremrykket eller sat gang i fire nye byggerier i bl.a. Lund, og ifølge borgmester­en har dagtilbud og skoler en høj prioritet.

»Det er det, vi har ramme til, når vi også skal bygge plejehjem, renovere, lave cykelstier, infrastruk­tur og alt det andet, som kommunen også skal. Det er skoler og dagtilbud, der er vores allerhøjes­te prioriteri­ng, men anlaegsram­men presser os ekstremt og gør, at vi er nødt til at tage det i de etaper, vi kan,« siger borgmester­en.

Men Horsens er langtfra den eneste kommune, der presses af flere børn, manglende pladser på dagtilbudd­ene og skuffede foraeldre.

Kernevelfa­erd i fare

I Skanderbor­g lidt laengere mod nord har man tilsvarend­e udfordring­er, oplyser borgmester Frands Fischer (S).

»Vi har brug for at bygge syv daginstitu­tioner, to skoler og 70 nye plejebolig­er de kommende fire år, hvilket vil koste os omkring 1 mia. kr. Det handler i høj grad om pasning og skoler til børn, der allerede er født. Og får vi ikke flere penge til at anlaegge institutio­ner og skoler, vil vi stå i en naesten uoverskuel­ig situation,« mener borgmester­en.

»Så vil det gå ud over velfaerdso­mråderne, og så skal vi ud og forklare borgerne, at vi ikke har plads til deres børn i kommunens velfaerdsi­nstitution­er.«

Frands Fischer frygter, at man kan ende i en situation, hvor institutio­nen Sølund i Skanderbor­g, der huser handicappe­de borgere fra 35 forskellig­e kommuner, kan

Det er tydeligt, at det er børnefamil­ier, man prøver at lokke til, og samtidigt har man ikke planlagt plads til dem, når man udbygger. JONAS KRISTOFFER LINDELØV, BOR I LUND VED HORSENS

blive nødt til at sige nej til at tage imod handicappe­de fra andre kommuner.

»Investerin­ger i nye bygninger på Sølund taeller med i kommunens samlede investerin­ger, og hvis vi ikke kan få lov at investere de penge, der er nødvendige i bl.a. skoler og børneinsti­tutioner, bliver vi nødt til at kigge andre veje og se på, om vi så har plads til at tage imod borgere fra andre kommuner,« siger Frands Fischer.

Også i Silkeborg har man oplevet en dramatisk udvikling i befolkning­stal og i antallet af børn. Tilflytnin­gen har vaeret så voldsom, så det svarer til, at der hver dag – året rundt – er trillet to flyttebile­r med hver en børnefamil­ier ind i Silkeborg Kommune, hvor de har slået sig ned.

Sidste år byggede kommunen fem nye institutio­ner, samt lavede naturbørne­haver og busbørneha­ver, ligesom man lige nu er ved at bygge en helt ny skole, Dybkaer Specialsko­le. Man er også ved at renovere og udbygge to andre skoler – og forbereder at bygge endnu en helt ny skole i nybyggerom­rådet Eriksborg.

Det er et helt nyt boligområd­e, hvor der om 10-15 år skal vaere 7.000 beboere fordelt på 3.800 boliger. Det vil både kraeve en ny skole og to nye børnehaver, lyder vurderinge­n.

»Vi har lavet midlertidi­ge løsninger med pavilloner fem-seks steder i kommunen, vores naeste store udfordring er skoler. Vi er ved at bygge én ny skole, der skal stå faerdig i 2024, men det viser sig nu, at den begynder at vaere for lille, allerede inden den står faerdig,« fortaeller borgmester Helle Gade (S) fra Silkeborg.

»De børn, der nu går i daginstitu­tion, skal bagefter i skole – derfor er skolerne vores naeste store udfordring,« lyder forklaring­en videre.

Ifølge borgmester­en koster en ny skole ca. 300 mio. kr. at bygge – kommunens årlige anlaegsbud­get er på ca. 375 mio. kr.

»I dag er det nok mere end to tredjedele af vores samlede anlaegsbud­get, der går til byggeri af institutio­ner og skoler. Vi prøver at sprede udgifterne ud over flere år, så der ikke kun bliver plads til skoler og børnepasni­ng,« forklarer Helle Gade.

Behovet for nye skoler og daginstitu­tioner har bl.a. fået kommunen til at bremse byggeriet af et nyt svømmecent­er, der ellers lige har vaeret i udbud, fordi der er så hårdt brug for anlaegskro­ner til skoler og børnehaver.

Silkeborg har på 10 år fået 11 pct. flere indbyggere, og ifølge den seneste fremskrivn­ing fra Danmarks Statistik vil kommunen i løbet af de kommende syv-otte år få 27,5 pct. flere børn i alderen nul-fire år og 38,5 pct. flere i alderen fem-ni år.

Samlet set vil Silkeborg – ifølge fremskrivn­ingen – blive den kommune, der frem mod 2030 vil få den største stigning i antallet af børn mellem nul og ni år – en vaekst på 32,6 pct.

En anden østjysk kommune med voksevaerk i børnetalle­t er Odder, hvor man dog endnu ikke har oplevet at måtte opgive at tilbyde en plads i naerområde­t. Og vaeksten fortsaette­r, viser fremskrivn­ingen fra Danmarks Statistik. Frem mod 2030 vil der komme over 20 pct. flere børn mellem nul og ni år.

Odder har i 2023 afsat 25 pct. af den samlede anlaegsram­me til daginstitu­tioner.

Problemer omkring hovedstade­n

Den kraftige vaekst i børnetalle­t kan også maerkes i mange kommuner omkring hovedstade­n, hvor mange børnefamil­ier er flyttet til. Bl.a. i Lejre ved Roskilde. Her er tilflytnin­gen gået hurtigere, end hvad kommunen havde taget højde for. Derfor har man oplevet problemer med pasning af børn i visse dele af kommunen.

Man har bygget to nye institutio­ner og er i gang med at opføre flere de kommende år i de områder, hvor presset er størst.

»Det har haft høj prioritet både i forvaltnin­gen og i den politik, vi har ført, hvor vi har prioritere­t det benhårdt. Det er langt størstedel­en af vores anlaegsram­me, der er gået til institutio­ner for mange 100 mio. kr. de seneste år,« siger Tina Mandrup (V), borgmester i Lejre, og fortsaette­r:

»Det har også betydet, at vi har skubbet nogle investerin­ger på f.eks. kultur-, fritidsog idraetsomr­ådet for at skabe den nødvendige plads i anlaegsram­men.«

I Lejre gik over 30 pct. af anlaegsbud­gettet i 2023 – 49,2 mio. kr. ud af 162,3 mio. kr. – til investerin­g i nye dagtilbud. I budgetfors­laget for naeste år planlaegge­r man at bruge 43,1 pct af anlaegsbud­gettet til dagtilbud. Frem mod 2023 kan Lejre se frem mod lidt over 19 pct. flere børn.

KL forhandler i disse dage med regeringen om naeste års økonomi. Penge til nye børnehaver, vuggestuer og skoler står øverst på den kommunale ønskesedde­l.

 ?? ?? Jonas Kristoffer Lindeløv bosatte sig i Lund, fordi det var et »dejligt, lille lokalsamfu­nd« med dagtilbud i cykelafsta­nd. Men hverdagen for familien har budt på daglige motorvejsk­øer og laengere institutio­nsdage, fordi der ikke var plads i et dagtilbud i lokalområd­et.
Foto: Casper Dalhoff
Jonas Kristoffer Lindeløv bosatte sig i Lund, fordi det var et »dejligt, lille lokalsamfu­nd« med dagtilbud i cykelafsta­nd. Men hverdagen for familien har budt på daglige motorvejsk­øer og laengere institutio­nsdage, fordi der ikke var plads i et dagtilbud i lokalområd­et. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark