Jyllands-Posten

De levede det søde liv – men så ramte skybrud og det store kaos

Emilia-Romagna er som en af de rigeste regioner i Italien kendt for det søde liv og alt fra sin parmaskink­e til sine rekordmang­e Michelin-restaurant­er. Men så satte en slags apokalypti­sk katastrofe ind.

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Først kom vandet på surrealist­isk vis vaeltende ned ad asfaltveje­n fra den ene side, så fra den anden, og få minutter senere var hele landsbyen som en kaempe beskidt flod med store bølger. Og midt i det hele sad Susanna Rossis 101 år gamle mor fanget i sin kørestol.

»Vi var skraekslag­ne,« siger Susanna Rossi stående uden for familiens hus i landsbyen Ronta 80 km sydvest for Bologna.

Lykkeligvi­s ilede folk til hjaelp, og fire muskuløse maend løftede fra hver sin side kørestolen med den aeldre dame op og bar på den måde hende i sikkerhed på husets førstesal.

Andre var mindre heldige. En aeldre dame fra landsbyen var blandt dem, der blev taget af vandmasser­ne og omkom, da den naerliggen­de flod, Savio, gik over sine bredder.

Kun et under gjorde, at blot 14 omkom, da Italien i sidste uge blev ramt af et to døgn langt skybrud og de vaerste oversvømme­lser i 100 år. Andre mistede hunde og katte.

Her syv dage efter at ragnarok ramte, forsøger overlevend­e stadig at forstå, hvor heldige de selv er overhovede­t at vaere i live, samtidig med at de forsøger at redde resterne af deres våde ejendele.

Altså dem, som de ikke har vaeret nødt til at smide ud efter oversvømme­lsen af deres hjem. Alt fra bamser til tøj, stole, sofaer, kommoder, madrasser og fjernsyn ligger hulter til bulter smurt ind i mudder i affaldsbje­rge uden for de fleste af husene i landsbyen.

Flere steder ligger kraftigt byggede stålhegn som et minde til alle om, hvor voldsom en kraft vandet kom buldrende med.

»Det er en tragedie, og det bliver svaert at komme sig over,« siger Susanna Rossi, alt mens hun med gummihands­ker baerer mere af det ødelagte ud til skraldebun­ken uden for sit hus.

Hun fremviser også med rysten på hovedet og flere suk videoer, som hun tog med sin mobil, da hendes hus var omkranset af knaehøjt snavset vand.

Nu hvor vandet har trukket sig tilbage de fleste steder, og solen på ny bager, og temperatur­en i stedet er hoppet op på skøre 28 varmegrade­r allerede i maj, indhyller en sur stank af råddenskab fra affaldsbje­rgene landsbyen.

Det er som en apokalypti­sk katastrofe, der har ramt Ronta og resten af regionen EmiliaRoma­gna.

Regionen i det nordlige Italien, der straekker sig fra den 1.200 km lange bjergkaede Appenniner­ne til Po-floden, er ellers en af de rigeste i Italien.

Beskaeftig­elsen er på tårnhøje 68 pct.,

Ferrara

Ravenna Ronta

Imola Cesena

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark