Jyllands-Posten

Ny praesident­kandidat har en utradition­el historie bag sig

Som ung droppede han ud af high school. Nu melder han sig ind i kampen for at blive USA’s praesident.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var tilbage som helt ung, at Tim Scott første gang laerte at vaere konservati­v.

Han var netop droppet ud af af high school og stod foran et liv som fattig sort mand på bunden af det amerikansk­e samfund. Men så skete det, der ifølge hans egen forklaring for altid aendrede hans liv.

Han fik arbejde på en fastfood-restaurant i Charleston, hvor restauratø­ren laerte ham at tage hånd om sit eget liv. Og siden gik det kun én vej for Tim Scott, og det var fremad.

Historien er typisk for den i dag 57-årige republikan­ske sorte senator fra South Carolina, der mandag meldte sig ind i kapløbet om at bliver Republikan­ernes kandidat til praesident­valget i 2024. Han fortalte den tilbage i 2010 i et stort essay i den lokale avis The Post and Courier, og siden er han flere gange vendt tilbage til den, når han skulle forklare, hvorfor han gik ind i politik

Mandag sagde han så i en opsigtsvae­kkende tale på universite­tet i sin hjemby Charleston, at det nu er op til amerikaner­ne selv at vaelge deres egen skaebne.

»Vores parti og nation er nået til et punkt, hvor vi bliver nødt til at vaelge. Skal vi betragte os selv som ofre, eller skal vi sejre,« spurgte han.

Tim Scott, der tidligere både har vaeret en del af den lovgivende forsamling i South Carolina samt også vaeret valgt til Repraesent­anternes Hus er i dag det eneste sorte republikan­ske medlem af det amerikansk­e senat.

Han traeder ind i praesident­kapløbet med en valgfond pakket med hele 22 mio. dollars samt støtteerkl­aeringer fra flere tunge skikkelser i Det Republikan­ske Parti.

Bredt kandidatfe­lt

Dermed ser det i forvejen temmelig fyldte republikan­ske felt af praesident­kandidater ud til at blive endnu bredere og endnu mere uforudsige­ligt frem mod primaerval­gene til naeste år, når Republikan­erne skal vaelge, hvem der skal tage kampen op mod USA’s praesident, Joe Biden.

Tim Scott er selv flere gange tidligere blevet sat i forbindels­e med den ultrakonse­rvative Tea Party bevaegelse i Det Republikan­ske Parti. Han har talt for staerke stramninge­r af abortlovgi­vningen i USA.

På den måde skal man ikke tage fejl af Tim Scott.

Hans bedstefar måtte selv gå ud af skolen som lille for at arbejde på bomuldsmar­kerne i de raceopdelt­e sydstater. Men det betyder ikke, at Tim Scott som mange andre sorte mener, at USA pga. af sin historie stadig er praeget af racisme.

Eksempelvi­s sagde Tim Scott i februar under en tale i Iowa, at han selv er et »levende bevis« på, at USA rent faktisk stadig er et »muligheder­nes land«, og ikke et land, hvor folk bliver undertrykt pga. deres race, som flere demokrater ellers siger.

Netop sådanne udtalelser har skabt massiv debat i USA.

Tidligere har Tim Scott nemlig talt for en omfattende reform af politiet. Det skete efter mordet på George Floyd i 2020. Han har også kritiseret Donald Trump for ikke i tilstraekk­elig grad at tage afstand fra hvide racister i USA.

På den måde er Tim Scott en ekstremt interessan­t politisk skikkelse i Det Republikan­ske Parti.

Men om det er nok til at kunne slå Donald Trump, der allerede sidste år meldte sit kandidatur til praesident­posten, tvivler flere på. I de seneste målinger fører Trump suveraent over de andre kandidater i feltet. Kun den republikan­ske guvernør i Florida, Ron DeSantis, der endnu ikke har meldt sit kandidatur, har ifølge de politiske iagttagere en reel chance mod Trump.

Nu vil fremtiden så vise om Tim Scott rent faktisk kan stille noget op mod Donald Trump. Det mener han altså selv, at han kan, og dermed er der lagt op til et spaendende valg om det republikan­ske praesident­kandidatur i 2024.

Vores parti og nation er nået til et punkt, hvor vi bliver nødt til at vaelge. Skal vi betragte os selv som ofre, eller skal vi sejre? TIM SCOTT, REPUBLIKAN­SK PRAESIDENT­KANDIDAT

 ?? ?? Den republikan­ske senator fra South Carolina, Tim Scott, giver sin mor et knus efter at have annonceret sit kandidatur til praesident­valgkampen i 2024. Foto: Randall Hill/Reuters
Den republikan­ske senator fra South Carolina, Tim Scott, giver sin mor et knus efter at have annonceret sit kandidatur til praesident­valgkampen i 2024. Foto: Randall Hill/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark