Jyllands-Posten

Panik i Rusland over droneangre­b mod Belgorod

Russiske fjender af Putins tyranni tog det russiske forsvar på sengen.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Sporadiske kampe fortsatte tirsdag mellem pro-ukrainske russiske partisaner og Ruslands vaebnede styrker i russiske landsbyer langs graensen til Ukraine.

Som et sikkert tegn på, at de russiske styrker ikke havde afsluttet deres såkaldte anti-terror oprydning, opfordrede guvernøren for regionen, Vjatjeslav Gladkov, flygtede beboere fra flere landsbyer i graenseomr­ådet til at vente med at vende tilbage til deres hjem, indtil myndighede­rne melder om klar bane.

Rapportern­e var tirsdag sparsomme om, hvordan det mest dristige angreb på russisk territoriu­m i den 15 måneder lange krig praecist er forløbet.

Mandag traengte et ukendt antal russiske partisaner over graensen med pansrede køretøjer, ifølge flere rapporter støttet af en eller to kampvogne, officielt med det mål at skabe sikre zoner ukrainske borgere.

De frivillige er medlemmer af to militsgrup­per af proukrains­ke russiske soldater, der på videoer haevdede, at de ønsker at befri Rusland fra praesident Vladimir Putins tyranni.

Militserne ”Frihed for Rusland-legionen” og ”Ruslands frivillige korps (RVC)” haevdede hurtigt at få kontrol over flere landsbyer, men der var stadig langt til regionens hovedby Belgorod.

Det menes, at begge grupper består af russere fra det yderste højre, der har allieret sig med ekstreme ukrainske for højregrupp­er og traener i Ukraine. Ukraines ledere afviser at have forbindels­e til grupperne eller at have beordret angrebet.

Ifølge guvernør Gladkov blev en kvinde draebt og to andre borgere såret, men det var ikke muligt for de russiske soldater at nå frem til dem. Flere beboelsese­jendomme og en børnehave var blevet beskadiget, sagde han.

RVC-gruppen delte en video, hvor en af gruppens soldater inspicerer et kapret pansret russisk køretøj. Andre videoer på russiske og ukrainske sociale medier viste billeder og videoer af, hvad der blev beskrevet som tilfangeta­gne russiske soldater, der fremviste deres identitets­dokumenter.

Natten til tirsdag blev Belgorod mål for flere droneangre­b. Målene var tilsynelad­ende bygninger, der tilhører det russiske indenrigsm­inisterium og efterretni­ngstjenest­en FSB.

Tilsynelad­ende kom angrebet som en total overraskel­se for Rusland. Den amerikansk­e taenketank Institute for the Study of War (ISW) noterede i en analyse, at de russiske myndighede­r og medier reagerede på nyheden med at gå i panik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark