Jyllands-Posten

»Krøllede hjerner« skal løse den kollektive trafiks problemer

Transportm­inisteren har nedsat et ekspertudv­alg, der i løbet af de naeste halvandet år skal komme med anbefaling­er til fremtidens kollektiv transport.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Eksperter med en meget blandet baggrund – fra fremtidsfo­rskning til trafikøkon­omi – skal inden udgangen af 2024 komme med deres bud på, hvordan man kan sikre kollektive trafik i hele Danmark.

Og uden at bruge flere penge.

Transportm­inister Thomas Danielsen (V) praesenter­ede torsdag det nye udvalg, der får en garvet trafikeksp­ert, nuvaerende trafik- og plandirekt­ør i Vejdirekto­ratet, Helga Theil Thomsen, som formand, mens en professor i trafikøkon­omi, en fremtidsfo­rsker og en repraesent­ant for cykeludlej­ningsvirks­omheden Donkey Republic er med til at vise bredden.

Thomas Danielsen har som minister de seneste måneder oplevet, hvordan økonomien i de kollektive busselskab­er er blevet stadig dårligere, og hvordan kunderne stille og roligt forsvinder fra busserne, fordi der bliver faerre og faerre afgange. Han er derfor glad for, at udvalget, der blev aftalt i regeringsg­rundlaget, nu endelig er på plads.

Ministeren har offentligt erkendt, at der i dag er områder af Danmark, hvor det naermest er umuligt at bo, hvis man ikke har en bil. Thomas Danielsen peger isaer på, at det er de unge og de aeldre, der er udfordret i forhold til den kollektive trafik.

»Der er brug for en kortlaegni­ng af borgernes transportb­ehov og for at få et udviklings­katalog over nye kollektive tilbud. Der er brug for at få sammentaen­kt muligheder­ne, fordi vi skal sikre, at uddannelse­ssøgende kan komme til deres studier uden brug af bil og uden at vaere nødt til at have et kørekort. Og så skal vi sørge for, at aeldre kan komme til deres aktivitete­r.«

»Derfor skal vi taenke ud af boksen,« siger transportm­inisteren, der understreg­er, at en af hovedopgav­erne for den kollektive trafik er at binde Danmark bedre sammen.

Frie rammer

Han har store forventnin­ger:

»Vi saetter krøllede hjerner og nørder saetter sammen i et rum, og så har de helt frie rammer til at komme med deres anbefaling­er. Jeg er meget spaendt på at høre, hvad de kommer frem til,« lyder det.

Den nye formand mener, at opgaven er ganske klar:

»Noget af det, der giver mening at kigge på, er, hvor meget det koster at rejse langt og kort. Vi skal sikre mobilitets­tilbud for alle, og den kollektive trafik har også en rolle i den grønne omstilling. Så takststruk­turen skal indrettes, så den gøres attraktiv til at sikre de formål,« siger Helga Theil Thomsen til Ritzau.

Transportm­inisteren peger på, at regeringen har tilladt de regionale trafiksels­kaber at låne flere penge, ligesom der er kommet ekstra tilskud fra staten for at daekke ekstraudgi­fterne under coronakris­en.

Han peger også på, at trafiksels­kaberne får lov at haeve taksterne markant til naeste år.

Det har dog ikke tilfredsst­illet trafiksels­kaberne, der flere gange har peget på, at tilladelse­n til at haeve priserne kommer alt for sent til at undgå at der bliver nedlagt yderligere ruter.

Vi skal sikre mobilitets­tilbud for alle. HELGA THEIL THOMSEN, FORMAND FOR TRANSPORTM­INISTERIET­S EKSPERTUDV­ALG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark