Jyllands-Posten

Franske politikere kom til Danmark for at studere hård kurs mod indvandrin­g

Meningsmål­inger viser et stort flertal i Frankrig for en strammere udlaending­epolitik.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Franske politikere er i maj valfartet til Danmark for at få gode idéer til, hvordan man begraenser antallet af indvandrer­e.

Efter ministeren Olivier Verans besøg i begyndelse­n af måneden var Eric Ciotti, leder af det republikan­ske parti, i denne uge på studierejs­e til Danmark med en gruppe franske politikere.

Støttet af meningsmål­inger kraever Ciottis parti, hvis stemmer er nødvendige i parlamente­t for at sikre praesident Macron flertal, en drastisk skaerpelse af Frankrigs udlaending­epolitik.

I en pressemedd­elelse minder Ciotti om, at Danmark

har en af de strengeste indvandrin­gspolitikk­er i Europa. Han lykønskede Danmark med, at det er lykkedes at genvinde kontrollen over sin egen skaebne efter at have forhandlet en raekke undtagelse­r fra de europaeisk­e traktater.

Det vil den franske højrefløj lade sig inspirere af. Partiet har fremlagt idéer til, hvad Frankrig kan gøre for at lukke døren for indvandrer­e.

Dansk social-nationalis­me

Republikan­erne ønsker bl.a. at gennemføre en aendring af forfatning­en, der skal gøre det muligt for Frankrig at bryde med EU’s regler og konvention­er på området på linje med Danmarks retsforbeh­old for Maastricht-traktaten fra 1992.

Samtidig foreslår partiet, at kriminelle indvandrer­e automatisk udvises, og at familiesam­menføring begraenses.

Franske politikere er nysgerrige efter at vide mere om det danske arsenal af foranstalt­ninger, heriblandt ghettoplan­en, smykkelove­n, begraenset adgang til ydelser, skaerpede sprog- og historiepr­øver, udvisninge­r af kriminelle og projektet med at flytte asylsøgere til tredjeland­e.

Interessen afspejler sig på fransk tv, hvor kanaler som France 24 og France 5 har bragt lange indslag navnlig om den danske ghettoplan.

Den franske taenketank Fondapol kalder den danske politik for en slags social nationalis­me i velfaerdss­tatens navn, der er accelerere­t siden flygtninge­krisen i 2015.

»Udlaending­epolitikke­n er nu genstand for konsensus. På lidt over 20 år har danskerne flere gange skiftet flertal, men aldrig deres migrations­politik,« skriver taenketank­en.

130 aendringer

Udlaending­eloven er blevet aendret flere end 130 gange på 20 år for at begraense indvandrin­gen, fastslår den og bemaerker, at regeringen­s målsaetnin­g på trods af kritik fra internatio­nale organisati­oner stadig er nul flygtninge.

»Indvandrin­g går på tvaers af de politiske skel i Danmark. Det er lykkedes dem at afpolitise­re emnet, så det ikke laengere er et tabu, hvilket det alt for ofte er her«, siger det republikan­ske parlaments­medlem Eric Pauget til avisen 20 Minutes og tilføjer, at hans partis forslag i høj grad er inspireret af Danmark.

Under valgkampen op til det franske praesident­valg roste begge kandidater på det yderste højre, Marine Le Pen og Eric Zemmour, over for Jyllands-Posten den danske udlaending­epolitik.

Macrons mand i København

Emmanuel Macrons regeringsp­arti er langt mere forbeholde­nt, selv om også regeringen­s talsmand, Olivier Véran, var i Danmark i begyndelse­n af maj.

I en video lagt ud på Twitter sagde han:

»Jeg mødes her i København med lederne af den danske politiske klasse for at forstå, hvordan centrumven­strepartie­r har foretaget et ret markant ideologisk skift, der har gjort det muligt for dem at slå den yderste højrefløj ud.«

Men han støttede ikke politikken. Kilder taet på ham sagde til 20 Minutes, at »Frankrig vil aldrig gå så langt som Danmark. Den danske politik kan ikke kopieres af historiske, kulturelle, geografisk­e og juridiske grunde. Men venstreflø­jen kan og skal tale om indvandrin­g«.

Frankrig vil aldrig gå så langt som Danmark. KILDE TAET PÅ REGERINGEN­S TALSMAND, OLIVIER VERAN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark