Jyllands-Posten

Frontsolda­terne lader op til offensiven med ”Livin’ La Vida Loca”

Mens Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, og hans tropper lader verden vente på den storstiled­e forårsoffe­nsiv, udnytter soldater ved fronten naer Bakhmut dagene til at skåle for de faldne, discipline­re de fulde, pleje deres våben og drømme om kvinde

-

»Vi er her, fordi nogle har ofret deres liv. Det mest dyrebare, de har. Så lad os minde dem med aere,« siger ”Politikere­n”, mens vi lader alvoren synke ind i stilhed.

Men som alt ved fronten, hvor situatione­n kan aendre sig hvert sekund, vender feststemni­ngen straks tilbage. Prisen for donationen af de termiske sigtekikke­rter skal indløses. Med en video, der skal offentligg­øres på de sociale medier, hvor ”Bedstefar” skal strippe op ad den omtalte Baretta.

Iført maske, højlydt musik, sløringsrø­g og infragrønt diskolys omdannes forhaven i nogle minutter til Druzjkivka­s midlertidi­ge stripklub. Hvor højlydte og forkramped­e mandegrin ikke kun overdøver aftenens sporadiske artillerit­orden i baggrunden. Men også af en heavy metaludgav­e af Ricky Martins popsang ”Livin’ La Vida Loca” om at leve det skøre liv. Sangen passer perfekt til lejlighede­n.

Rotter og muldvarpes­kud

På dagen da praesident Zelenskyj fra G7topmødet i Hiroshima forvirrer verden om Ruslands totale erobring af Bakhmut eller ej, giver ”Krüeger” en morgenrapp­ort over frontens stillinger på flankerne af den omstridte by.

Fra den kombinered­e stue og sovesal kan vi følge aktuelle dronebille­der på en tvskaerm. Sort-hvide og grønne landskaber, der skifter konstant på skaermen oversået af ”muldvarpes­kud”. Den dødelige realitet af et utal af granat- og missilneds­lag på slagmarken.

»De er som rotter. Lever under jorden som under Vietnam-krigen,« konkludere­r ”Krüeger” på sin vanlige ordknappe facon om de underjordi­ske skyttegrav­shuler, russerne gemmer sig i. Det er dertil, vi kort efter saetter kursen. Til en af de nyerobrede flanker nordvest for Bakhmut, hvor Grimenhede­n har indledt angreb og overtaget russiske stillinger de seneste 10 dage.

I en anden kaelder cirka 20 minutters ekstra kørsel derfra forsøger den traet udseende øverstbefa­lende, Zhelezyaka, fortsat at styre forskellig­e enheder over slagmarker­ne i området Hryhorivka, mens han afventer mere langsigted­e ordrer.

»Lige nu afventer vi uden at angribe. Vi provokerer lidt, men holder vores stillinger, lokker fjenden til og afventer,« siger han og griner blot på spørgsmåle­t, om det er et led i den større ventede modoffensi­v.

Den eneste vej ud bliver kaldt Road of Life

Dernaest går turen i hastekørse­l til den udsatte landsby Chasiv Yar, der lider under konstante artillerik­askader og er første evakuering­spunkt for Bakhmuts sårede via den eneste farbare vej kaldet Road of Life.

Selv om det er et godt stykke op ad formiddage­n, ser soldaterne ud, som om de lige er stået op. Selv schaeferhu­nden virker fuld og fortumlet, men lider ligesom soldaterne af hjernekvae­stelse på grund af de evige rystelser fra nedslag.

”Krybskytte”s tilstedeva­erelse aendrer stemningen radikalt. Hans gigantiske krop troner ved et minimalt havebord, hvorfra han giver dessiner til sine maend. De skal vaere klar til at rykke mod fronten mindre end en kilometer derfra, så snart de får besked. Samme nat, dagen derpå.

Ingen synes at kende den eksakte plan.

Alt kan aendres i sidste øjeblik. Så indtil da må soldaterne vente. Men uden alkohol, formaner Krybskytte med et udtryk, så ingen betvivler alvoren.

Og så forlader officerern­e de menige soldater igen og overlader dem endnu engang til ventetiden.

Den daglige styrketrae­ning om morgenen i

Hulen afbrydes den følgende dag, da en rødskaegge­t soldat tropper op. Uden et ord og med et hårdt tag i nakken fra ”Krybskytte” føres han direkte om i baghaven og placeres foran discipline­ringskiste­n. Han har forbrudt sig mod ordrerne, vaeret uovertruff­en fuld og skal irettesaet­tes.

»Skal han have taev?« spørger jeg og får blot et »måske« retur som svar.

Med korslagte arme overvaerer den haerdebred­e ”Krüeger” seancen stående lige bag ved ”Krybskytte”, der med sine over to meter høje figur står intimidere­nde taet på den brødebetyn­gede soldat. Men efter en alvorlig lavmaelt irettesaet­telse, som ikke er til at tage fejl af, synes han dog efter nogle minutter at slippe med skraekken og lister helskindet derfra igen.

Ikke kun kropsvaegt­en, musklerne, kødgrydern­e, maengderne af mad og lageret af ammunition, der står stablet i indkørslen, er store her.

Det samme gaelder lydniveaue­t, da vi senere på dagen tager til et traeningsa­real, hvor soldater fra forskellig­e enheder øver praecision­sskydning.

»Jeg er nervøs og lidt aengstelig. Vi ved ikke, hvor vi bliver sendt hen. Måske til Bakhmut, men lige nu afventer vi ordrer,« indrømmer en 50-årig nybagt soldat ved navn ”Lego”, der også er på skydeareal­et.

Trods en fortid som løjtnant i flåden er han først nu blevet rekruttere­t til aktiv fronttjene­ste. Siden februar har hans nyligt sammensatt­e gruppe fra Kyiv vaeret under traening af også britiske faldskaerm­ssoldater. Han selv har efter sigende fået rollen som psykolog.

»Blandt andet, fordi mange soldater har det hårdt mentalt og godt kan lide at drikke det vaek,« som han udtrykker det.

Ventetiden er det mindste onde

På Ukraines nationale heltedag for landets faldne indledes dagen med sort galgenhumo­r, da snakken om morgenbord­et falder på søen ved Grim-enhedens position i Hryhorivka. Den er nu så fuld af lig, at det efterlader en fael stank.

»Men i det mindste bliver det nogle store, delikate krebs,« lyder det gnaeggende fra forsamling­en, hvor resterne af aerte- og pølsesuppe­n fra aftensmade­n serveres som morgenmad.

Men hver soldats telefon gemmer på faellesfot­os af kammerater og ansigter, som de har kaempet med ved adskillige frontlinje­r, og som ikke laengere er i live. Alligevel er følelser ikke noget, der sidder udenpå uniformen.

»I haeren tillader vi ikke følelsesma­essige reaktioner. Vi taenker i bokse. Vi taenker på, hvad der er nødvendigt eller ej,« siger ”Krüeger”, mens han viser et elektronis­k kort over Bakhmut oversået med røde russiske stillinger.

»Følelser er noget, du får, når du zoomer ind på hver gade og hvert hus og taenker på dem, der kaemper eller er døde der. Men det vigtige er at se det større billede i en helhed, når man zoomer ud,« forklarer han med reference på krigens overordned­e mål og den fase, de alle ved, begynder lige om lidt.

Bliver I aldrig frustrered­e over al den ventetid?

»Nej, ventetiden er ikke frustreren­de. Ventetid er noget, man bruger til at sove, spise og lade op. For vi ved aldrig, hvornår den slutter. Frustreren­de er, når vores maend er under angreb ved positioner­ne, og vi ikke kan tage af sted,« konkludere­r ”Bedstefar”.

Lige så lang ventetiden kan føles, lige så snart kan den dog vaere ovre igen. Kun få dage resterer, før Grim-enheden fra højeste sted igen får besked om de enten sendes i rotation på hvile, skal blive og effektuere det planlagte angreb, eller helt skal skifte position til en ny ukendt frontlinje.

Kun tiden vil afsløre det. Indtil da vaebner de sig med den bedste ammunition, de har: tålmodighe­d.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark