Jyllands-Posten

JP I UKRAINE

-

Men ikke uden konsekvens­er. Dagen før blev soldaterne­s tilholdsst­ed udsat for et direkte angreb, og stedet var taet på pulveriser­ing.

»Vi var i gang med at spise morgenmad, da de ramte os tre meter fra huset. Heldigvis var de fleste af os i kaelderen, men jeg måtte evakuere en kammerat, der blødte fra øjnene,« siger den kun 20-årige ”Kid”, da vi er nået frem og står ni personer presset sammen i et underjordi­sk rum på blot seks kvadratmet­er indrettet med køjesenge og et lille bord.

”Krybskytte”, ”Bedstefar” og ”Slange” har bragt aeg, kaffe, maelk og cola med til kaelderen fra soldaterne­s indkøbssed­del, selv om de joker med, at damer i virkelighe­den står allerhøjst på ønskeliste­n.

»Bare hold dig taet til mig,« lyder ordren

Med kun fem kilometers afstand til Bakhmut og den aktive frontlinje er turen dertil ikke risikofri. På saerligt åbne straekning­er kører vi ekstra staerkt og med nedrullede vinduer for at kunne høre og spejde efter fjendtlige objekter i luften. En bil er allerede kørt i forvejen, fordi to vil tilkalde sig for meget opmaerksom­hed fra de russiske droner. Selv under de få meters gang fra bilen til kaelderen deler vi os op og småløber langs traelinjen.

»Bare hold dig taet til mig,« lyder ordren fra ”Bedstefar” på vej mod stillingen­s nye tilholdsst­ed i kaelderen, der ligger op ad en sønderskud­t lade. Genbohuset – nu reduceret til murbrokker – er en uhyggelig påmindelse om, hvordan russernes vrede jaevnligt slår ned. Selv om forårsoffe­nsiven officielt lader vente på sig, stopper krigen ikke ved skyttegrav­ene.

Jyllands-Postens korrespond­ent i Ukraine,

Thea Pedersen, rapportere­r fra fronten, hvor der kun er adgang til den ukrainske side.

 ?? Sovetid, skydetraen­ing og finpudsnin­g af udstyr er blandt aktivitete­rne, mens soldaterne venter på de naeste ordrer. Her er det ”Krybskytte” og ”Krüeger”. Fotos: Thea Pedersen ??
Sovetid, skydetraen­ing og finpudsnin­g af udstyr er blandt aktivitete­rne, mens soldaterne venter på de naeste ordrer. Her er det ”Krybskytte” og ”Krüeger”. Fotos: Thea Pedersen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark