Jyllands-Posten

USA: Kampfly bliver ikke »et magisk våben«

Danmark og Holland er blevet sat i front for de ambitiøse planer, men nu advarer USA’s forsvarsch­ef om, at F-16-kampfly til Ukraine ikke bliver en ”gamechange­r”.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Mange i Vesten har jublet og fremhaevet gennembrud­det for en uge siden som en ”gamechange­r”, der kan blive afgørende for udfaldet i den 15 måneder lange russiske invasionsk­rig mod Ukraine, men nu nedtoner den amerikansk­e forsvarsch­ef forventnin­gerne. Han fremlaegge­r to opsigtsvae­kkende tal, der fortaeller en anden historie om det nye tiltag, som Danmark og Holland netop er blevet sat i spidsen for.

Selv om USA sidste weekend – efter mange måneders tøven - sagde ja til, at de amerikansk-fremstille­de F-16kampfly nu må doneres til Ukraine, så bliver de »ikke et magisk våben« for Ukraine.

Det fastslog general og forsvarsch­ef Mark Milley torsdag aften på et pressemøde i Pentagon.

»Russerne har 1.000 fjerde og femtegener­ations kampfly, så hvis du vil konkurrere med Rusland i luften, har du brug for et betydeligt antal fjerde og femtegener­ations kampfly,« sagde Mark Milley ifølge nyhedsbure­auet AP.

Han konkludere­de samtidig, at Vestens hidtidige bidrag til at styrke Ukraines luftforsva­r mod russiske missilangr­eb og russiske jagerfly har vaeret den bedste løsning. Men USA giver dog fuld støtte til den gruppe europaeisk­e Nato-lande, heriblandt Danmark, som i disse dage planlaegge­r at traene ukrainske jagerpilot­er og senere i år muligvis også vil donere kampklare F-16-fly til det krigsramte land.

Milliardre­gning for fly

Den amerikansk­e forsvarsch­ef lagde herefter endnu et tal på bordet for at forklare, hvorfor USA har ventet så laenge med at give grønt lys til eksport af de kampfly, som Ukraine i månedsvis har presset på for at få. Et kampfly-bidrag er nemlig markant dyrere end den tidligere vestlige støtte.

»Hvis vi ser på F-16-flyene, så koster 10 af dem en milliard dollars, vedligehol­delsen koster yderligere en milliard dollars, så vi taler om to milliarder dollars for 10 fly,« sagde Mark Milley.

To milliarder dollars svarer til naesten 14 mia. kr., og den amerikansk­e topgeneral advarede om, at en tidligere levering af kampflyene ville have aedt finansieri­ngen til andre vigtige kapacitete­r til Ukraine som f.eks. ammunition, missiler, luftforsva­r, pansrede køretøjer og kampvogne.

Under det samme pressemøde meddelte den amerikansk­e forsvarsmi­nister, Lloyd Austin, at Danmark og Holland skal lede F-16-traeningen af de ukrainske piloter. Norge, Belgien, Portugal og Polen har også har lovet at bidrage til omskolinge­n af piloterne, som normalt flyver gamle, russiske MiG-jagerfly.

»Vi forventer, at flere lande vil tilslutte sig det vigtige initiativ,« sagde Lloyd Austin og tilføjede, at luftforsva­rssystemer stadig er det våben, som Ukraine har allermest brug for til at afvaerge russiske angreb.

Der er stadig ingen lande, der har lovet at donere F-16fly til Ukraine, og Lloyd Austin understreg­ede, at donationer af kampfly også indebaerer, at de allierede skal sikre, at ukrainerne kan vedligehol­de og bevaebne flyene, og det er også en dyr affaerer. Eksempelvi­s koster et enkelt såkaldt Air-to-Air missil (AMRAAM) til F-16 over otte mio. kr., skriver CNN.

Flere vesteuropa­eiske lande har tilsammen 125 kampklare F-16, vurderer taenketank­en Internatio­nal Institute for Strategic Studies. Danmark Holland, Belgien og Norge bliver naevnt som de eneste lande, der lige nu har mulighed for at donere nogle af de mellem 24 og 36 kampfly, som ukrainerne i første omgang har anmodet Vesten om. På laengere sigt vil Ukraine dog gerne opbygge en styrke på omkring 200 af de avancerede F-16-kampfly.

Danmark råder over 43 F-16-fly. Heraf er 30 operative, men forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) sagde i denne uge, at han forventer, at det først til efteråret bliver afklaret, om Danmark skal donere kampfly. Lige nu handler det om at afdaekke, hvilke lande, der vil vaere med i traeningsm­issionen.

 ?? ?? USA’s forsvarsch­ef, general Mark Milley, advarer om, at Vesten med et nyt militaert bidrag kaster sig ud i en yderst kostbar og kompleks udfordring i Ukraine.
Foto: Win Mcnamee/AFP
USA’s forsvarsch­ef, general Mark Milley, advarer om, at Vesten med et nyt militaert bidrag kaster sig ud i en yderst kostbar og kompleks udfordring i Ukraine. Foto: Win Mcnamee/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark