Jyllands-Posten

HENRY KISSINGER

Henry Kissinger fylder 100 år. Han havde sin storhedsti­d i 1970’erne, men går stadig for at vaere en af verdens tungeste kapacitete­r på udenrigspo­litik.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Det er ikke mange 100-årige forundt at give anledning til store historier over det meste af verden, når de lufter et par personlige synspunkte­r om internatio­nal politik. Men sådan er det med den omvandrend­e legende Henry Kissinger.

Senest har han givet lyd fra sig om Ukrainekri­gen. Han tror ikke på, at Krim kan vende tilbage til Ukraine, og han er allerede nu, mens sanktioner­ne mod praesident Putins regime strammes løbende, optaget af, hvordan det store Rusland kan sluses tilbage til det internatio­nale selskab igen.

Med sin karakteris­tiske haese, let laespende diktion – stadig med tysk accent, når han bliver ivrig – har Kissinger vaeret en af de tungeste stemmer i den udenrigspo­litiske debat i paent over et halvt århundrede. Naesten alle amerikansk­e praesident­er i denne periode har lyttet til ham, laenet sig op ad ham og haedret ham.

Han er gennem alle årene forblevet tro mod den udenrigspo­litiske dogmatik, han formulered­e i sin banebryden­de doktordisp­utats om Wienerkong­ressen i 1815 efter Napoleonsk­rigene: at store magter har en ret til at arrangere sig med hinanden, også selv om det går ud over mindre. Magt kan gå frem for ret, hvis det tjener et højere, faelles formål. Skolen kaldes officielt Realpoliti­k (ofte udtalt på tysk).

»Én pointe hos Kissinger er, at målet er stabilitet og realisme i vurderinge­n af venner og fjender. Han vender sig imod idealister­ne, der saetter vaerdier over alt andet. Hans mål er en accept af staternes magt, men ikke af deres politik,« forklarer professor emeritus Hans-Henrik Holm.

Penduldipl­omati

Det har vaeret den røde tråd i Kissingers verdensbil­lede, siden han gjorde sin entré i amerikansk politik i 1960’erne.

Hans navn er uløseligt forbundet med Richard Nixons praesident­periode (1969-74) som national sikkerheds­rådgiver og udenrigsmi­nister.

»Han er en af de vigtigste udenrigspo­litiske teoretiker­e, USA nogensinde har produceret,« har den britiske historiker Niall Ferguson, der har skrevet en stor Kissingerb­iografi, sagt om ham.

Det var også på den realpoliti­ske konto, at Kissinger indledte USA’s afspaendin­gspolitik over for Sovjetunio­nen under Den Kolde Krig og forestod åbningen mod det ligeledes kommunisti­ske Kina, der dengang landede som en sensation. Kort efter kunne Nixon rejse til Beijing og mødes med formand Mao og hans inderkreds.

Senere lagde Kissinger navn til ordet penduldipl­omati, da han lå i fast rutefart mellem Israel og dets arabiske naboer efter Yom Kippurkrig­en.

Han forhandled­e i 1973 en våbenhvile på plads om Vietnamkri­gen, hvilket indbragte ham Nobels fredspris sammen med hans nordvietna­mesiske modpart, Le Duc Tho. Men han var også i skudlinjen for sin pragmatisk­e indstillin­g til de nye militaerju­ntaer i Chile og Argentina. Der er stadig efterladte, der ønsker ham retsforful­gt for hans relationer til disse regimer.

Parløb med Nixon

Henry Kissinger blev født som Heinz Alfred Kissinger i Fürth, Tyskland, i 1923 som søn af en jødisk skolelaere­r. Familien udvandrede til USA i 1938 på grund af naziregime­ts tiltagende antisemiti­sme. Heinz blev til Henry.

Han blev indrullere­t i den amerikansk­e haer i de sidste år af Anden Verdenskri­g, mest som efterretni­ngsofficer. Efter krigen kom han på Harvard University og gjorde hurtigt akademisk karriere med et intellekt, der selv i dette elitemiljø blev set som ekstraordi­naert.

Født 1923 i Fürth i Bayern. Udvandrede til USA i 1938. Omfattende akademisk karriere. En af de tungeste udenrigspo­litiske taenkere i USA’s historie. Udenrigsmi­nister for praesident­erne Richard Nixon og Gerald Ford 1973-77. National sikkerheds­rådgiver for samme 1969-75.

Hans ambition om at vaere med til at praege USA’s udenrigspo­litik førte ham i 1960’erne ind i politik for Republikan­erne. Han var tilknyttet de republikan­ske praesident­kandidater, der tabte, indtil Richard Nixon vandt i 1968. Oprindelig var han kritisk over for Nixon, men skiftede holdning. Da Nixon rykkede ind i Det Hvide Hus, gjorde han Kissinger til sin sikkerheds­rådgiver.

»De to var et fascineren­de par, der komplement­erede hinanden perfekt. Kissinger var den charmerend­e og udadvendte, der sørgede for den stil og intellektu­elle tyngde, som Nixon higede efter, men både manglede og foragtede,« har historiker­en David Rothkopf sagt om makkerskab­et.

Kissinger overlevede Watergate-skandalen, der tvang

Nixon fra magten. Han fortsatte som udenrigsmi­nister under efterfølge­ren Gerald Ford, men med mindre indflydels­e. Han forlod politik, da demokraten Jimmy Carter blev praesident i 1977.

En energisk pensionist

Siden har han vaeret tilknyttet alverdens prestigiøs­e taenketank­e og skrevet et utal af bøger. Når han har meldt sig med selv mindre debatindla­eg i toneangive­nde aviser, har det givet global genlyd. Han stiller stadig beredvilli­gt op til tv-interview overalt. Når det sker på tyske tv-kanaler, taler han et smukt, om end lidt altmodisch tysk.

Han er en stor fodboldfan. Da han for 10 år siden sad på tribunen hos sit gamle hold Greuther Fürth, var det en europaeisk begivenhed. Han besøgte jaevnligt den tidligere vesttyske forbundska­nsler Helmut Schmidt i Hamborg. De havde et kaerligt-kammeratli­gt forhold som de to knarvorne gamle på balkonen i ”Muppet Show”.

Kissinger er gift anden gang. Mellem de to aegteskabe­r deltog han energisk i det internatio­nale jetset med flere kvindelige bekendtska­ber. Han tillaegges vendingen:

»Magt er det ultimative afrodisiak­um.«

Selv om den vist var møntet på Napoleon.

Hele det officielle USA inden for Washington­s Beltway vil stå spalier, når dette århundrede­menneske lørdag fylder 100 år.

 ?? ?? Henry Kissinger ankommer til en udenrigspo­litisk høring i Senatet i 2018. Der er stadig bud efter den nu 100-årige gigant. Arkivfoto: Tom Williams/AP
Henry Kissinger ankommer til en udenrigspo­litisk høring i Senatet i 2018. Der er stadig bud efter den nu 100-årige gigant. Arkivfoto: Tom Williams/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark