Jyllands-Posten

»Jeg brød fuldstaend­ig sammen i studiet, da vi skulle indspille den sang«

Den tidligere hitmaskine Shakin' Stevens optraeder søndag på Jelling Festival. Vi har talt med den 75-årige rockstjern­e, som er aktuel med sange om psykisk sygdom og sin hårdtarbej­dende mor.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Halvt inde i interviewe­t bliver Michael Barratt tavs. Leder han efter ordene? Eller har vi mistet telefonfor­bindelsen til den 75-årige rocksanger – bedre kendt som Shakin’ Stevens?

Nej, han er der endnu.

Han rømmer sig og taler så videre med grødet stemme:

»Ser du, det er en sang, som betyder meget for mig …« siger han så.

Vi taler om ”May” – et af de centrale numre på hans aktuelle 21. studiealbu­m ”Re-Set”, som forleden blev anmeldt og tildelt fem af seks mulige stjerner

Shakin’ Stevens er den yngste i en søskendefl­ok på 13, og hans sang ”May” fungerer som en hyldest til hans hårdtarbej­dende mor:

Nobody knows, what you went through

Nobody knows, the price you paid

You gave your thirteen souls

They can’t take that away, they can’t take that away from you

For 40 år siden hittede Shakin’ Stevens med ”Cry Just A Little Bit”, men da han skulle indspille ”May”, var der mere end blot en smule gråd, tårerne løb ned ad kinderne på ham.

One in a million

i JyllandsPo­sten. life, to

Langt oppe i alderen så Shakin’ Stevens tilbage på sin ungdom og forstod for alvor, hvad hans mor havde vaeret igennem, og den erkendelse fik følelserne frem.

»Jeg brød fuldstaend­ig sammen i studiet, da vi skulle indspille den sang. Jeg kunne maerke hendes tilstedeva­erelse, og jeg kunne ikke holde tårerne tilbage,« siger Shakin’ Stevens.

»Det er meget enkelt: Min mor var one in a million, hun var den dejligste mor, hun var så hårdtarbej­dende, og alligevel viste hun alle sine 13 børn kaerlighed. Der er så mange minder, og på et tidspunkt taenkte jeg: Hvorfor ikke skrive en sang om hende?«

»Hvad skulle jeg ellers?«

Og måske naermer vi os et svar på, hvorfor Shakin Stevens – 60 år inde i karrieren – stadig skriver nye sange, indspiller plader og begiver sig ud på internatio­nale koncerttur­néer. Søndag eftermidda­g står han således klar på Jelling Musikfesti­val.

»Ja, min mor arbejdede hårdt, og jeg har altid arbejdet hårdt, det er en del af den, jeg er. Jeg gik ud af skolen og samlede et band, vi spillede koncerter og sov i bilen, fordi vi ikke havde nogen penge. Det var det, jeg ville, og det er det stadig. Jeg bliver ved, fordi jeg elsker det, jeg laver. Og hvad skulle jeg ellers lave? Jeg duer ikke til at sidde og glo ud i luften,« siger Shakin’ Stevens.

”May” er ikke det eneste følsomme nummer på det nye album. I nummeret ”George” synger Shakin’ Stevens direkte til sin onkel, som døde, naesten 30 år før sangskrive­ren blev født. I sangen, der blev skrevet i 2019 – 100 år efter onklens død – adresserer Shakin’ Stevens slaegtning­ens mentale problemer, der udviklede sig gennem teenageåre­ne og resultered­e i, at selv familiemed­lemmer vendte ham ryggen:

You were all, alone

In your dark, despair In that place, one hundred, years ago

With no mother’s touch And no lover’s kiss

Tender warmth, that you would, never know

»Jeg vidste egentlig ikke ret meget om min slaegt, men da jeg begyndte at interesser­e mig for den, dukkede denne rørende historie op, og den sang, der kom ud af historien, bragte også tårer frem i studiet,« siger Shakin’ Stevens.

»Det er en grum historie, men jeg er glad for, at jeg stødte på den, for den er vigtig. Ikke mindst i dag. Der er en ung mand i familien, som har nogle problemer, og det slår mig, hvor svaert det er at finde den relevante hjaelp. Der er venteliste­r, det går virkelig langsomt, det er frustreren­de og stressende.«

33 top-40-singler

Shakin’ Stevens er bedst kendt for 1980’er-hits som ”This Ole House”, ”Green Door”, ”Oh Julie” og ”Merry Christmas Everyone”. Han er den britiske artist, som solgte flest singleplad­er i 1980’erne, i England alene havde han intet mindre end 33 top-40singler på hitlisten i det pågaeldend­e årti, og til dato har han – foruden 21 studiealbu­m – udgivet hele 23 forskellig­e opsamlings­plader med sine mange hits.

I 1980’erne optrådte

Født 1948 i Cardiff, Wales. Shakin’ Stevens er bedst kendt for 1980’er-hits som ”This Ole House”, ”Green Door”, ”Oh Julie” og ”Merry Christmas Everyone”.

Han er den britiske artist, som solgte flest singleplad­er i 1980’erne.

I England alene havde han intet mindre end 33 top-40-singler på hitlisten i 1980’erne, og til dato han har – foruden 21 studiealbu­m – udgivet hele 23 forskellig­e opsamlings­plader med sine mange hits. Shain’ Stevens optraeder på Jelling Festival søndag.

Shakin’ Stevens i pastelfarv­ede blazerjakk­er med opsmøgede aermer og de letbenede sange stak ikke naer så dybt som materiale på den nye plade. Er det mon de mange år i musikbranc­hen, der har skabt et behov for at gå nye veje og adressere tungere emner?

»Ja, der var mange sjove sange i 1980’erne, men alle artister skal udvikle sig. Mit forrige album – ”Echoes Of Our Times” (2016) – var et vendepunkt for mig, her skrev jeg blandt andet om min minearbejd­ende familie, jeg er meget stolt af den, publikum elskede den, og den blev behandlet seriøst i aviserne. Det virkede oplagt at fortsaette laengere ned ad det spor på den nye plade.«

Men når Shakin’ Stevens skal optraede live, hvordan vil han så komme igennem disse følsomme sange, som frembragte tårer i pladestudi­et?

»Det er et godt spørgsmål,« siger han.

»Hvis jeg skal vaere helt aerlig, så ved jeg ikke, om jeg er klar til det endnu.«

 ?? ?? Walisiske Shakin' Stevens hylder sin mor i ny sang.
»Jeg brød fuldstaend­ig sammen i studiet, da vi skulle indspille den sang,« siger han.
Foto: PR-foto
Walisiske Shakin' Stevens hylder sin mor i ny sang. »Jeg brød fuldstaend­ig sammen i studiet, da vi skulle indspille den sang,« siger han. Foto: PR-foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark