Jyllands-Posten

Et storladent teatershow midt i Dyrehaven

Kim Fupz Aakesons ”Ragnarok” udfolder sig med cirkusarti­ster, musik og springvand i Det Kongelige Teaters enorme teatershow i Dyrehaven.

- MORTEN HEDE

FAMILIEFOR­ESTILLING RAGNAROK

DET KONGELIGE TEATER

Af Kim Fupz Aakeson. Iscenesaet­telse: Heinrich Christense­n. Scenografi: Gjermund Andresen. Kostumer: Astrid Lynge Ottosen. Komponist: Myrkur. Varighed: 2 timer og 30 minutter.

Spiller i Jaegersbor­g Dyrehave til den 1. juli 2023 samt ved Moesgaard Museum i sommeren 2024.

Endnu en gang byder Det Kongelige Teater på et spektakula­ert teatershow for hele familien under åben himmel. Tusindvis af publikumme­r er der plads til på tribunerne, og på og omkring scenen er der formentlig mere end 100 mennesker engageret i at skabe forestilli­ngen hver aften. Det skal altså vaere storladent.

Det er blevet en fast tradition for Det Kongelige Teater at producere en storstilet udendørsfo­restilling, som skiftevis spiller en sommer i Dyrehaven ved København og en sommer ved Moesgaard Museum i Aarhus. De seneste forestilli­nger var vikingefor­taellingen ”Røde Orm” og eventyrkla­ssikeren ”Hobbitten”.

Denne gang er det vores allesammen­s mytologisk­e ursuppe, den nordiske mytologi – og ikke mindst myten om verdens undergang, som børnebogsf­orfatteren Kim Fupz Aakeson har dramatiser­et.

Familiefor­estilling

Vi møder menneskepi­gen Liv, der er kommet til Valhal som krigshelt, og som med kaerlighed og fornuft forener guder og mennesker. Derudover behandler forestilli­ngen det teologiske begreb ”trosbåndet”, som binder mennesket til gud, hvilket i Fupz Aakesons fortaellin­g ikke afvaerger ragnarok, men gør mennesket i stand til at vaelge det gode.

På den måde bliver ragnarokmy­ten gjort både begribelig og dramatisk for børn og voksne, og i krisetider som disse bliver den også aktuel. Dermed er ”Ragnarok” i Kim Fupz Aakesons dramatiser­ing ideel som årets familiefor­estilling.

Hvad angår den stort anlagte produktion, synes man igen i år at forfølge et more is more-princip, hvor effekter og tricks indimellem overskygge­r fortaellin­gen. Det er det gennemgåen­de problem i ”Ragnarok”, hvor cirkusarti­ster på line, stylter, trapez og andet ganske overdøver fortaellin­gen.

Dygtige skuespille­re på scenen får ikke formidlet det mindste. Kun Fanny Louise Bernth, der spiller hovedrolle­n som Liv, får så meget scenetid og fokus i iscenesaet­telsen, at vi maerker hendes karakter. Og Jacob Moth-Poulsen skaber en så tydelig og gakket Thor, at han skinner igennem som forestilli­ngens komiske indspark. Ellers drukner hele Valhals arsenal af halv- og helguder i vejrmøller og badutsprin­g.

Men selv om teatershow­et bliver mere show end teater, så må man også erkende, at det for børnefamil­ier bliver en oplevelse med mange mindevaerd­ige øjeblikke. Og dét har jo også en vaerdi.

Det smukke trae ved scenen

”Ragnarok” består såmaend også af lutter dygtighed. Vejen fra Asgård til dødsriget Hel går via liner hen over publikums hoveder, hvorpå to linedanser­e får hjerterne op i halsen på os. Musikken er velspillet og stemningsf­uldt komponeret af Amalie Bruun alias Myrkur. Og instruktør Heinrich Christense­n har fuldstaend­ig styr på at iscenesaet­te store sceneoplev­elser.

Gjermund Andresen har skabt en stor, reflektere­nde scenografi med et lag af vand på scenegulve­t, som de medvirkend­e sjapper rundt i. Derudover sprøjter det op over scenografi­en med høje vandstråle­r, så vi får fornemmels­en af, at det hele foregår inden i en fontaene med levende guder som skulpturel­t motiv. Er dét idéen, så er det en sjov idé.

Og Astrid Lynge Ottosen har skabt kostumer, der er lige til den futuristis­ke side for denne anmelders smag, men som trods alt matcher spejlsceno­grafiens udtryk.

Det smukkeste i Dyrehaven denne aften er dog det gamle trae til venstre for scenen, som Ulrik Gad har belyst så smukt og farverigt, at det for denne anmelder kom til at repraesent­ere Yggdrasil.

Og i det hele taget lykkedes det forestilli­ngen igen i år at inddrage de omgivelser og naturlige kulisser, som hører med til at spille udendørs.

 ?? ?? Fanny Louise Bernth spiller hovedrolle­n som menneskepi­gen Liv i Det Kongelige Teaters ”Ragnarok”, der i høj grad inddrager cirkusarti­steri i iscenesaet­telsen. Foto: Miklos Szabo
Fanny Louise Bernth spiller hovedrolle­n som menneskepi­gen Liv i Det Kongelige Teaters ”Ragnarok”, der i høj grad inddrager cirkusarti­steri i iscenesaet­telsen. Foto: Miklos Szabo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark