Jyllands-Posten

»Jeg kan ikke taenke på, at jeg er her, fordi uh, nu skal jeg vinde nogle penge. Det er for meget pres«

Efter lang tids modgang fik Clara Tauson omsider noget at glaede sig over med kvalifikat­ionen til French Open på en dag, da Holger Rune igen-igen-igen blev spurgt om sine ambitioner for turneringe­n.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r thomas.kristensen@jp.dk

Der er under 100 skridt fra Bane 6 til Court Suzanne Lenglen.

Fra en af de ydmygeste arenaer på Roland Garros til en af de allermest pompøse og feterede.

Fredag var et par danskere med til at udstille fornemmels­en af to vidt forskellig­e verdener, da French Open for alvor begyndte at varme op til dette års udgave.

På et afspaerret Court Suzanne Lenglen havde Holger Rune fået lov at traene qua sin stjernesta­tus og kunne derfor gennemføre de to timersfoku­seret arbejde uden at blive forstyrret af publikum – i selskab med den tidligere US Open-vinder Dominic Thiem, der var mere end tilfreds med muligheden for at slå bolde med verdens nummer seks.

Til Clara Tausons sidste kvalifikat­ionskamp i forsøget på at nå hovedturne­ringen havde tilskuere til gengaeld fri adgang til Bane 6, og de fremmødte fik en på alle måder omskifteli­g affaere. Måske praeget af vigtighede­n fandt hverken Tauson eller hendes svenske modstander ind i en rytme, og meget sigende for hele oplevelsen blev opgøret forstyrret af en due, der fra tid til anden pludselig drønede hen over banen og fremtvang stop i spillet.

Optur efter en hård tid

Afbrydelse­rne, uvant mange skift i spiloverta­g, skadebehan­dling og gentagne serve breaks tvang de to kombattant­er ud i naesten tre timers spil, inden Clara Tauson fik knaegtet Mirjam Björklund med 7-5, 6-7, 6-2 og omsider kunne notere sig en optur.

2022 blev en skraekkeli­g omgang med skader, uheld og fald på verdensran­glisten, hvilket gjorde hele økonomien omkring hendes team mere end anstrengt. I år har Clara Tauson langsomt fået bygget sig op i turneringe­r på anden raekke, og deltagelse­n i saesonens anden grand slam er et foreløbigt højdepunkt i genrejsnin­gen – også hvad angår praemiepen­ge.

Hidtil har hun i 2023 tjent 180.000 kr. – selv med et nederlag i French Opens første runde er hun sikret 514.000 kr., hvilket et af spørgsmåle­ne til det efterfølge­nde pressemøde centrerede sig om.

Hvad er vigtigst for din videre karriere? At komme tilbage i en grand slam eller tjene over 500.000 kr., så der er penge til at daekke hele paletten af udgifter. Traener, rejser, hotel osv. De penge gør jo, at du kan udvikle dig.

»Selvfølgel­ig gør de det. Jeg ved ikke, hvor meget jeg tjener efter skat, men det kan jeg ikke taenke på. Jeg kan ikke taenke på, at jeg er her, fordi uh, nu skal jeg vinde nogle penge. Det er for meget et pres. Der er et kaempe sort hul. Det kan jeg ikke gøre noget ved. Jeg må bare gøre mit bedste hver dag, hvilket jeg gør, og så må dem bag mig tage sig af de ting,« fastslog Clara Tauson, der også afviste at have vaeret taet på et karrierest­op grundet modgangen.

»Selvfølgel­ig går nogle tanker gennem ens hoved, når man ikke tjener nogen penge. Der ryger bare penge ud til det hele, men det kan jeg ikke gøre noget ved. Det er bare megauheldi­gt, men helt aerligt sker det for alle. Det sker så bare for mig på et rigtigt dårligt tidspunkt, men sådan er det bare, og jeg har ikke stillet spørgsmål ved, hvad jeg skal lave. Jeg ved, hvad jeg skal, og det er det, som jeg gør og viser i dag.«

Clara Tauson er overbevist om, at eventyret ikke behøver stoppe hér, selv om hun i første runde kommer op mod Aliaksandr­a Sasnovich, verdens nummer 50.

På papiret har Holger Rune en anderledes overkommel­ig opgave i første runde i skikkelse af Christophe­r Eubanks, en klassisk amerikansk hardhitter uden de store bedrifter på det røde grus.

Jeg har ikke stillet spørgsmål ved, hvad jeg skal lave. Jeg ved, hvad jeg skal, og det er det, som jeg gør og viser i dag. CLARA TAUSON

Rune på rundtur

Sidst på eftermidda­gen tog Holger Rune en større rundtur blandt tv-stationer fra stort set hele verden, og hans statistik med tre finaler i de seneste fire turneringe­r affødte naturligvi­s gentagne spørgsmål om hans drømme om en titel i Paris.

»Jeg vil ikke sige, at jeg er favorit. Jeg vil stadigvaek sige, at Djokovic er favoritten her. Han har mest erfaring og har vundet 22 grand slams, så det er fair at sige ham. Jeg har haft en god grussaeson, så jeg føler mig så staerk som mulig, når jeg kommer ind til French Open. Jeg glaeder mig til at starte og føler mig godt tilpas,« konkludere­de Holger Rune, der også blev bedt om at lufte sit eget succeskrit­erium.

»Optimalt ville det vaere at vinde hele turneringe­n, men igen, jeg må tage én kamp ad gangen. Jeg har nogle ting, jeg gerne vil arbejde på. Jeg fandt nu min bedste tennis i Rom i sidste uge. Jeg slog Djokovic og slog Ruud for første gang, så jeg føler helt klart, at jeg spiller bedre og bedre for hver uge, og forhåbentl­ig kan jeg også finde min bedste tennis her.«

Saesonen har varet fem måneder, og du har spillet mange turneringe­r. Hvis du er på 100 pct., når du begynder en saeson, hvor er du så henne nu fysisk? Bliver man bare stille og roligt afladet, eller kan man godt komme op og maerke, at man er fuldstaend­ig klar?

»Jeg vil nok sige, at jo flere kampe man får, desto bedre har man det faktisk, for jo bedre form og kampform kommer man i. Og jeg føler ikke, at man kan få den kampform, hvis man ikke spiller mange kampe. Det er en anden form for form. Det lyder lidt underligt, men i traening kan man godt traene en masse udholdenhe­d og styrke, men der er en anden stressfakt­or i kampe, og den skal man også kunne håndtere. Og den har jeg skullet håndtere i rigtig mange kampe endnu, så jeg føler mig meget taet på 100 pct.«

 ?? ?? Clara Tauson har tidligere vist sig frem på det røde grus i Paris – det skete under French Open i 2020 og 2021. Nu traeder hun ind på det berømte underlag igen. Foto: Alastair Grant/AP
Clara Tauson har tidligere vist sig frem på det røde grus i Paris – det skete under French Open i 2020 og 2021. Nu traeder hun ind på det berømte underlag igen. Foto: Alastair Grant/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark