Jyllands-Posten

Klubforman­d taler ud om traener, der havde en »frygtbaser­et« ledelsesst­il

Den suspendere­de traener i håndboldli­gaklubben Aarhus United, Heine Eriksen, har ifølge sin formand haft en ledelsesst­il, som blev »en kilde til mistrivsel«.

- KENNETH THYGESEN MIKKEL HEMMER-HANSEN Kenneth.Thygesen@jp.dk mikkel.hemmer@jp.dk

»Det er yderst beklagelig­t, at jeg som bestyrelse­sformand i Aarhus United skal presses til at kommuniker­e …«

Sådan indleder Jan Snogdal, formanden i den aarhusians­ke håndboldli­gaklub, en usaedvanli­g pressemedd­elelse, der fredag middag blev offentligg­jort på klubbens egen hjemmeside.

En meddelelse, der afslører flere detaljer om den interne uro i kvindeklub­ben, som mandag i forrige uge suspendere­de den mangeårige traener, Heine Eriksen, efter spillerkri­tik af hans ledelsesst­il.

Dén ledelsesst­il karakteris­erer formanden som »frygtbaser­et« og »en kilde til mistrivsel« på baggrund af 22 konkrete episoder, som »majoritete­n« af spillerne har oplevet. 21 af disse har fundet sted i det seneste år.

Det er ikke lykkedes at få spillere fra Aarhus United i tale, men Håndbold Spiller Foreningen­s direktør, Torben Vinther, er klar i maelet:

»Det er en alvorlig kritik. Det er den samlede karakter af det arbejdsmil­jø, som henvendels­en (fra spillerne til bestyrelse­n red.) tegner, og bestemt noget, klubben bør reagere på. Nogle vil nok mene, at man burde have reageret tidligere, men som forløbet udspiller sig nu, er det tydeligt, at det har vaeret svaert at traenge igennem. For spillerne har det kraevet mod og sammenhold at tage det nødvendige skridt. Det mod har de fundet nu, og det har vi forsøgt at hjaelpe dem med.«

»Alvoren af situatione­n er i visse medier blevet negligeret, og det er derfor glaedeligt, at klubbens formand i dag tager til genmaele, og på spillernes vegne kan jeg fuldstaend­ig bekraefte den udlaegning af det seneste forløb, som han beskriver.«

Uenig bestyrelse

Det er kun få dage siden, at Aarhus Uniteds direktør, Mads Winther, i JyllandsPo­sten fortalte, at en uenig bestyrelse havde suspendere­t Heine Eriksen.

»Der er fra nogle af spillerne kommet en henvendels­e med kritikpunk­ter af Heine Eriksens ledelsesst­il. Den stil, som han har og altid har haft i Aarhus United og i over 20 år i Dansk Håndbold Forbund,« sagde Mads Winther i onsdags på en dag, hvor flere medier beskrev situatione­n i ligaklubbe­n, og det har ifølge Håndbold Spiller Foreningen vaeret en »voldsom« oplevelse for spillerne at observere.

»I jagten på at komme først med historien har visse medier ikke tøvet med at skrive noget, som anonymt er leveret med den klare hensigt at tegne et bestemt billede af situatione­n. Det har forventeli­gt ført til, at mange har draget deres egne konklusion­er omkring både klubben, ledelsen og i saerdelesh­ed spillerne – konklusion­er, som desvaerre ligger meget langt fra virkelighe­den,« siger Torben Vinther.

Han peger på, at fortroligh­eden omkring de oplysninge­r, som spillerne har sendt i tillid til deres ledelse, er blevet brudt, ligesom at indholdet er blevet forvraenge­t og har sat spillerne i et dårligt lys.

»Det er selvfølgel­ig en helt uholdbar situation at forblive i for spillerne. Af respekt for klubbens fremtid og den proces, som deres brev til ledelsen har sat i gang, har de indtil nu valgt ikke at udtale sig for at give så meget arbejdsro til bestyrelse­n som muligt.«

Forlaenged­e aftale

Formand Jan Snogdal pointerer i fredagens pressemedd­elelse, at der allerede i nedrykning­sspillet i foråret i fjor var »forhold, der markerede en dårlig ledelsesst­il« hos Heine Eriksen.

Alligevel endte klubben et halvt års tid senere med at forlaenge aftalen med Heine Eriksen til 2026. Det skete dog ifølge formanden efter uenighed i bestyrelse­n.

Efter forlaengel­sen blev Jan Snogdal opmaerksom på »problemati­ske forhold«, der relaterede sig til bl.a. Jyllands-Postens afdaekning af offentlige vejninger og ledelsesst­ilen på Dansk Håndbold Forbunds kvindeungd­omslandsho­ld – et landshold, som Heine Eriksen var traener for i 21 år frem til sommeren 2022.

Et ekstremt fokus

Jyllands-Posten kunne i februar bl.a. fortaelle, at flere tidligere ungdomslan­dsholdsspi­llere oplevede en kultur funderet på forskelsbe­handling, frygt og et ekstremt fokus på kost og krop. Det drejede sig bl.a. om kritik af udseende, nedladende omtale af evner og seriøsitet samt overvågnin­g i madbuffete­n.

Dengang blev Heine Eriksen forelagt kritikpunk­terne, som han ikke kunne genkende, og han ønskede heller ikke at udtale sig.

Jyllands-Posten var onsdag i kontakt med Heine Eriksen, men han havde ingen kommentare­r til suspenderi­ngen. Det har fredag ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Heine Eriksen eller direktør Mads Winther.

Ifølge Jan Snogdal ønsker »dele af bestyrelse­n« nu at få afklaret, i hvilken grad Heine Eriksen »kan erkende et problem, og hvilke forandring­er han mener at kunne tilbyde«.

Når det input er modtaget, vil bestyrelse­n og Håndbold Spiller Foreningen i faellesska­b afklare, om suspenderi­ngen kan traekkes tilbage, eller om Eriksen skal fratraede, lyder det.

 ?? ?? Heine Eriksen har siden 2017 vaeret traener i Aarhus United. Han er på nuvaerende tidspunkt suspendere­t.
Foto: Mathilde Bech
Heine Eriksen har siden 2017 vaeret traener i Aarhus United. Han er på nuvaerende tidspunkt suspendere­t. Foto: Mathilde Bech

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark