Jyllands-Posten

Omdiskuter­et kraeftafde­ling har svaert ved at tiltraekke efterspurg­te medarbejde­re

Den pressede maveog tarmkirurg­iske afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH) har i løbet af to måneder ansat én ny sygeplejer­ske.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

»Vi opnormerer og søger derfor sygeplejer­sker.«

Sådan indledes et nyt jobopslag fra den omdiskuter­ede mave- og tarmkirurg­iske afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH), men der er fortsat lang vej til åbning af de tilsammen 14 lukkede hospitalss­enge på afdelingen.

På sengeafsni­t to, hvor personalet bl.a. plejer patienter, der har vaeret igennem den højt specialise­rede hipec-operation, har man i løbet af de seneste to måneder fået ansat én enkelt ny sygeplejer­ske, som begynder på afdelingen til september. Det er ikke nok til at lukke en af afsnittets syv lukkede senge op.

»De lukkede senge vil blive åbnet gradvist. Et estimat er, at der skal ansaettes ca. fire sygeplejer­sker for at kunne åbne to senge i afsnittet. Men måske ikke fire til de naeste to – de afhaenger bl.a. af, hvilke patientkat­egorier der vil vaere i sengene,« oplyser oversygepl­ejerske Mette Bjerg, sengeafsni­t to, Afdeling for Mave- og Tarmkirurg­i, som samtidig fortaeller, at der ikke har vaeret opsigelser på afsnittet i løbet af de seneste to måneder.

Den højt specialise­rede afdeling har vaeret i vaelten siden midten af marts, da DR afslørede, at alvorligt syge kraeftpati­enter ulovligt har fået kraenket deres patientret­tigheder. Den foreløbige opgørelse viser, at 313 patienter – igennem en periode på ca. 15 måneder – ikke har fået behandling inden for de lovpligtig­e to uger. Årsagen er isaer, at afdelingen gennem flere år har haft svaert ved at tiltraekke det nødvendige antal sygeplejer­sker.

På sengeafsni­t afdelingsl­edelsen to er i gang med at se på, hvordan sygeplejer­skenormeri­ngen pr. seng skal vaere fremadrett­et, men det er endnu ikke på plads.

»Vores forventnin­g er dog, at normeringe­n skal vaere højere pr. seng end tidligere, da vi har flere komplekse patientfor­løb nu, hvilket kraever flere sygeplejef­aglige kompetence­r. Derfor vil der vaere tale om en opnormerin­g,« siger oversygepl­ejerske Mette Bjerg.

Ivaerksat plan

Afdelingen­s ledelse har ivaerksat en handleplan, som skal fastholde og øge antallet af sygeplejer­sker på afdelingen. Afdelingen­s cheflaege, Charlotte Buchard Nørager, har tidligere til Jyllands-Posten oplyst, at afdelingen mangler omkring 20 sygeplejer­sker – ca. 10 på hvert sengeafsni­t, og at afdelingen følger op på planen hver 14. dag.

»I det hele taget følger vi en handleplan, hvor vi saetter alt ind på rekrutteri­ng og på at gøre det så attraktivt, udviklende og fleksibelt som muligt at vaere sygeplejer­ske i afdelingen, og vi følger op på planen ugentligt med hospitalsl­edelsen,« skriver chefsygepl­ejerske Knirke Hartmann Thomsen, Mave- og Tarmkirurg­isk Afdeling, i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Afdelingen­s ledelse har ivaerksat et samarbejde med

Region Midtjyllan­ds eget vikarburea­u, Vikar-Region Midt, om at skaffe et fast korps af vikarer, der over tid skal komme til at kende kolleger og rutiner i afdelingen, og som således bedre kan supplere de erfarne sygeplejer­sker i aften-, natte- og weekendvag­ter.

»Lige nu arbejder vi også på at kunne etablere delestilli­nger mellem sengeafsni­t og klinik for at forsøge at tiltraekke og rekruttere flere af den vej, og vi ønsker at oprette stillinger, hvor den

Det kan blive svaert at se lyset for enden af tunnelen, når det er så vanskeligt at tiltraekke kolleger. IRENE ODGAARD ANDERSEN, SYGEPLEJER­SKE OG ARBEJDSMIL­JØREPRAESE­NTANT, AFDELING FOR MAVE- OG TARMKIRURG­I

nyansatte sygeplejer­ske – med den nødvendige støtte – bliver ansvarlig for et mindre kliniknaer­t projekt,« fortsaette­r hun og understreg­er, at afdelingen­s ledelse arbejder for at kunne åbne de lukkede senge så hurtigt som muligt.

»Men det er et langt, sejt traek, og på nuvaerende tidspunkt kan vi ikke sige, hvornår det vil kunne lade sig gøre,« konstatere­r Knirke Hartmann Thomsen.

Sygeplejer­ske og arbejdsmil­jørepraese­ntant på afdelingen Irene Odgaard

Andersen er ikke overrasket over, at det fortsat går traegt med rekrutteri­ngen af nye sygeplejer­sker.

Ikke enestående

»Det er ikke enestående. Hverken for vores afdeling eller for andre hospitaler. Udfordring­en har vi haft i flere år,« siger Irene Odgaard Andersen, der vurderer, at arbejdsmil­jøet på afdelingen fortsat er presset.

»Det kan blive svaert at se lyset for enden af tunnelen, når det er så vanskeligt at tiltraekke kolleger,« lyder det fra Irene Odgaard Andersen.

I slutningen af 2022 satte AUH gang i konkrete tiltag, der skal medvirke til, at mave- og tarmkraeft­patienter på AUH bliver tilbudt operations­tider i overensste­mmelse med de maksimale ventetider. I de senere år er der også blevet ansat medarbejde­re fra andre faggrupper for at imødekomme manglen på sygeplejer­sker. Der er bl.a. ansat sosu-assistente­r og en farmakonom, som laver medicinser­vice på afdelingen. Senest – i april – indgik Dansk Sygeplejer­skeråd og ledelsen på AUH en aftale om et saerligt løntillaeg, der skal holde på sygeplejer­skerne på mave- og tarmkirurg­isk afdeling.

Om det er lykkedes, vil parterne se på efter et år, hvor de bl.a. skal vurdere, om afdelingen har åbnet senge. Sygeplejer­skerne på maveog tarmkirurg­isk afdeling har i forvejen en aftale om aflønning ved såkaldt frivilligt ekstraarbe­jde.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark