Jyllands-Posten

Lang ventetid på at få nyt pas i Aarhus

Der kan gå flere uger, før der er ledige tider hos Borgerserv­ice i Aarhus, hvor borgernes bøvl med MitID draener ressourcer­ne. København har ikke samme problem.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Sommerferi­en naermer sig, og det betyder også, at det er højsaeson for at få lavet nye pas.

Men som borger i Aarhus Kommune skal du til at skynde dig, hvis du vil vaere sikker på at have det rødbedefar­vede rejsedokum­ent klar, inden turen går mod varmere himmelstrø­g. Muligvis er løbet kørt.

I øjeblikket risikerer borgerne nemlig at vente op til halvanden måned på at få lavet et nyt pas.

Først er der to til fire ugers ventetid på at bestille tid til at få lavet passet – afhaengigt af hvilket borgerserv­icecenter, man benytter – og derefter kan der gå yderligere to uger, før det nye pas er klar til afhentning.

På kommunens største borgerserv­icecenter i Dokk1 er naeste ledige tid den 20. juni, altså om fire uger. Det samme gaelder for de fem servicecen­tre på lokale biblioteke­r, og de tilbagevae­rende tider forsvinder hurtigt.

Rådmand for Kultur og Borgerserv­ice i Aarhus Rabih Azad-Ahmad (R) erkender, at der er »pres på« og »lang ventetid«. Det gaelder generelt i Borgerserv­ice, ikke kun for at få lavet pas.

Forklaring­en er ifølge rådmanden, at medarbejde­rne bruger ekstraordi­naert mange arbejdstim­er på at hjaelpe borgere med at oprette og bruge det nye digitale loginsyste­m, MitID.

»Det laegger et generelt pres på Borgerserv­ice, fordi det er det samme antal medarbejde­re, der både skal løse de nye opgaver og de gamle, uden at der er blevet tilført ny økonomi til det,« siger Rabih AzadAhmad.

I langt de fleste kommuner skal borgerne bestille en tid for at kunne blive betjent i Borgerserv­ice. Det gaelder både, når man skal have nyt pas, nyt kørekort, melde flytning eller have hjaelp til MitID.

Men overgangen fra NemID til MitID, der har flere lag af sikkerhed, har voldt mange borgere problemer. Ikke kun i Aarhus.

Odense Kommune har i øjeblikket ca. 14 dages ventetid, før der er ledige tider til at få lavet et nyt pas. Det er over normalen, men i forhold til, at maj/juni er højsaeson for nye pas, er borgerserv­icechef Lene Djurhuus godt tilfreds:

»Jeg er faktisk stolt over, at vi kun har 14 dages ventetid på nuvaerende tidspunkt,« siger hun.

Odense Kommune kender dog alt til, at skiftet til MitID draener ressourcer.

»Det har trukket voldsomme veksler. Det tror jeg, at alle kommuner kan skrive under på,« siger Lene Djurhuus, som alene sidste år måtte ansaette seks midlertidi­ge medarbejde­re for at forsøge at klare de mange henvendels­er fra borgere.

Københavne­rne klarer sig

Samme problem findes bare ikke i Købehavns Kommune. Her har kommunalpo­litikerne givet ekstrabevi­llinger til Borgerserv­ice for at klare overgangen til MitID, fortaeller borgerserv­icechef Line Friedrichs­en.

Blandt andet er der lige nu ekstra bemanding på kommunens syv forskellig­e servicecen­tre. Det betyder, at ventetiden lige nu kun er fem til syv hverdage for at bestille nyt pas, og der bliver løbende lagt nye tider ud.

»Hvis borgerne virkelig har noget akut, betjener vi dem også,« siger hun.

Tilbage i Aarhus afviser Rabih Azad-Ahmad, at kommunen har vaeret for dårlig til at få det nye system indkørt.

I stedet mener han, at kommunalpo­litikerne må afsaette flere penge til Borgerserv­ice:

»Det handler om at finde økonomien til den nye opgave. Jeg håber, det kan lade sig gøre at finde en løsning i forbindels­e med de kommende budgetforh­andlinger (til september, red.), for vi er nødt til at passe på, at servicen for borgerne ikke bliver forringet,« siger han.

Rådmanden tør ikke sige, hvornår flaskehals­en hos borgerserv­ice er løst, men ifølge kommunen ser borgernes problemer med NemID ikke ud til at vaere aftagende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark