Jyllands-Posten

Sidste udkald for regionerne

-

Slutspille­t om regionerne er i gang. Nøgternt set står regionerne ikke med mange kort på hånden, når de skal overbevise såvel beslutning­stagere som befolkning om berettigel­sen af deres egen eksistens. Overvaelde­nde mange eksempler peger på, at de fem regioner, der blev født med strukturre­formen, ikke har vaeret deres opgave voksen. De har slet og ret vaeret en fejlkonstr­uktion.

Tag blot det seneste fra Region Sjaelland, som af helt uransageli­ge grunde har valgt at holde seks covid-19-vaccinatio­nscentre åbne. Det betyder ifølge DR, at et enkelt coronastik har kostet skatteyder­ne op mod 31.000 kr. Og det skyldes i bund og grund den måde, som regionen har valgt at organisere vaccinatio­nsindsatse­n på. I Region Hovedstade­n har man udlicitere­t opgaven til apotekerne. Her koster en coronavacc­ine 229 kr.

Desuden kan man spørge sig selv, om Region Midtjyllan­d har draget den nødvendige laere af skandalen omkring den udsatte behandling af kritisk syge kraeftpati­enter. Forretning­sudvalget i regionen har valgt kun at se på mislighold­elsen af whistleblo­werordning­en, men forholder sig ikke til de mange kritiske røster, som i øvrigt lod høre fra sig. At tale om at få en mere åben og dialogprae­get ledelse, som medlem af forretning­sudvalget Anders G. Christense­n (V) gør, lyder jo ganske dejligt, men problemet i de mange eksempler, der er gravet frem om patientsvi­gt, peger på uklar ledelse og en manglende evne til at tage ansvar.

Uden egentlige politiske opgaver og uden mandat til at opkraeve skatter opstod regionerne som en besynderli­g størrelse, der skulle erstatte amterne. Arkitekten bag konstrukti­onen, udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M), har delvis erkendt, at det er en fejl, men først mange år efter at skaden var sket. Regionerne står som et forfaldent mindesmaer­ke over den strukturre­form, som for alvor centralise­rede Danmark og gjorde afstanden mellem borgere og politikere og myndighede­r markant større. Reformen blev et opgør med et af de fineste principper i det danske samfund: den lette adgang til øvrigheden. Om det er sundhedssy­stemet, Skat eller politiet, som man skal have fat på, så består forbindels­en af digitale valgmuligh­eder.

Regionerne – hvad enten det er den politiske eller administra­tive ledelse – forbindes kort og godt med bureaukrat­iske mastodonte­r, som uden selv at kunne kraeve en krone ind i skat skal lede de såkaldte supersygeh­use. For de patienter, som har behov for specialise­ret behandling, har det vaeret til gavn at samle specialer, så det er specialist­er og ikke allround kyndige, som behandler dem. Alle andre må spørge sig selv, hvorfor det skal vaere nødvendigt at tage den lange vej til et stort hospital for at få fikset det, som det lokale sygehus udmaerket kunne klare før i tiden.

Mens Sundhedsst­rukturkomm­issionen arbejder, har regeringen købt sig tid ved at love 5 mia. kr. mere til sundhedssy­stemet, formentlig vel vidende, at det på ingen måde løser de grundlaegg­ende problemer. Da regeringen fremlagde den såkaldte sundhedspa­kke på et pressemøde på Rigshospit­alet, vedkendte Lars Løkke Rasmussen sig arv og gaeld. Han påtog sig ansvaret for det gode – at specialer blev samlet – men også for det, som ikke gik godt – at det naere sundhedsva­esen er forsvundet. Nu mangler blot, at konsekvens­en drages. Regionerne har ikke alene overlevet sig selv. De har aldrig bevist, at de var levedygtig­e og leverede den vare, som de skulle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark