Jyllands-Posten

De seks største byer slår fast: Kun frihed og tillid kan skabe effektiv beskaeftig­elsesindsa­ts

- ANDERS WINNERSKJO­LD JENS-KRISTIAN LÜTKEN CHRISTOFFE­R LILLEHOLT NUURADIIN SALAH HUSSEIN JAKOB LYKKE BO VESTERGAAR­D

Rekordmang­e er lige nu beskaeftig­ede på danske arbejdspla­dser. Knap tre millioner. Det gaelder også for ledige, som traditione­lt har haft svaert ved at finde fodfaeste på arbejdsmar­kedet.

Med risiko for at lyde en smule selvhaevde­nde har den kommunale beskaeftig­elsesindsa­ts spillet en afgørende rolle i at skabe et arbejdsmar­ked i topform. For vi arbejder ud fra en helt saerlig position, hvor vi både har blik for arbejdsmar­kedets rekrutteri­ngsbehov og den lediges samlede situation. Det har blandt andet gjort Danmark til europamest­er i at hjaelpe ledige hurtigt i job. Men der er potentiale til at skabe en endnu bedre indsats.

I jobcentren­e møder vi i dag borgere som Susanne, der må vente måneder på at indgå en fleksjoban­saettelse, fordi hun for tredje gang skal indhente laegeerkla­ering og til møde i rehabilite­ringsteame­t. Og vi møder Michaels arbejdsgiv­er, som ser sig nødsaget til at fyre Michael, fordi kravene til dokumentat­ion i forlaengel­se af en sygemeldin­g er for omfattende for den lille virksomhed.

Vi oplever et beskaeftig­elsessyste­m, der ikke er indrettet med udgangspun­kt i Susanne og Michael. Et system, som har potentiale til at hjaelpe både borgere og virksomhed­er bedre end i dag.

Regeringen har lagt op til at nytaenke og reformere beskaeftig­elsesindsa­tsen. Samtidig skal arbejdsudb­uddet øges, så vores arbejdsmar­ked nu og i fremtiden kan rekruttere kvalificer­ede medarbejde­re.

I kommunerne er vi klar til at tage ansvar for den opgave. Men skal vi lykkes, er der behov for et markant skifte i beskaeftig­elsespolit­ikken. Et skifte, der erstatter kontrol med tillid.

Det har gennem mange år vaeret en forfejlet strategi at styre og måle beskaeftig­elsesindsa­tsen via proceskrav. De mange proceskrav dikterer blandt andet, hvor ofte kommunerne skal holde samtaler med den enkelte ledige og i høj grad også, hvad samtalerne skal omhandle. Tidsstudie­r fra Aarhus Kommune viser, at en jobrådgive­r bruger knap tre gange så lang tid på bureaukrat­i og lovpligtig vejledning, som på den egentlige samtale med borgeren. Den prioriteri­ng skal vi vende på hovedet.

Vejen til job skal tage udgangspun­kt i den enkeltes drømme og kompetence­r samt i arbejdsmar­kedets behov for kvalificer­et arbejdskra­ft. Det kraever, at vi saetter indsatsen fri fra de mange overflødig­e og fordyrende krav. At vi giver de ledige og jobrådgive­rne handlefrih­ed til sammen at tilrettela­egge en indsats, der passer til den enkelte.

I fremtiden skal kommunerne ikke måles på proces, men på resultater. Hvor mange hjaelper vi i job? Hvor hurtigt?

Skal vi bruge de kommunale ressourcer til størst mulig gavn og hjaelpe flere hurtigere ind på arbejdsmar­kedet, har vi brug for en rammelovgi­vning med markant faerre målgrupper og faerre krav knyttet til hver enkelt målgruppe.

I dag gør de mange krav det svaert at skabe en sammenhaen­gende indsats, fordi kompleksit­eten betyder, at medarbejde­rne er nødt til at vaere specialise­rede inden for bestemte målgrupper. Det resulterer i, at mange borgere skifter jobrådgive­r undervejs i indsatsen, hvorefter planer, aftaler og pligter skal gennemgås på ny. Til stor frustratio­n for begge parter.

Rådmand, sociale forhold og beskaeftig­else, Aarhus Kommune

Beskaeftig­elses- og integratio­nsborgmest­er, Københavns Kommune

Beskaeftig­elses- og socialrådm­and, Odense Kommune

Rådmand, job og velfaerd, Aalborg Kommune

Formand, social- og arbejdsmar­kedsudvalg­et, Esbjerg Kommune

Formand, beskaeftig­elsesudval­get, Randers Kommune

Vi ved, at de fleste mennesker på trods af forskellig­e forudsaetn­inger gerne vil arbejde. Derfor skal fremtidens beskaeftig­elsesindsa­ts hvile på tillid til den enkelte borger. Og vaerktøjer­ne i indsatsen skal kunne kombineres og skraedders­ys, så de bedst muligt hjaelper borgeren i job.

I kommunerne står vi klar til at hjaelpe på vej. Og vi minder Christians­borg om, at den aktive beskaeftig­elsesindsa­ts styrker virksomhed­erne og er en investerin­g i at hjaelpe flere danskere til en hverdag med job og selvforsør­gelse.

Skal vi lykkes, er der behov for et markant skifte i beskaeftig­elsespolit­ikken. Et skifte, der erstatter kontrol med tillid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark