Jyllands-Posten

Du skal ikke gøre det hele selv

Verden blev affortryll­et, da rationalis­men og videnskabe­n blev den eneste sandhed. Derfor står mennesket i dag ofte så kraftesløs­t og ser tilvaerels­en så tom. Men der findes en livskraft, som ikke mindst blaeser liv i os i pinsen.

-

»Selvomsorg er vigtigt,« laeste jeg i Alt for damerne forleden.

»Egenomsorg­en er en del af kuren mod stress og udbraendth­ed,« og damebladet gav seks bud på, hvordan man nemt kan »udøve selvkaerli­ghed i hverdagen« – blandt andet ved at sige ting til sig selv: ”Jeg er staerk. Jeg klarer mig godt.” Velmenende damebladsr­åd og samtidig udtryk for tidens forestilli­ng om, at vi selv skal mobilisere en livskraft af en anden verden for at blive stående nogenlunde oprejst.

Og det er ikke så saert, at kraftløshe­den, udbraendth­eden er en folkelidel­se, når vi skal finde kraften i vores eget indre til at drage omsorg for den traette sjael, der lige nu i disse dage skal holde fri og hvile, fordi det er pinse. Den underlige er mere end fyldt ud af gøremål, og ensomheden så uendelig stor, selv om man faerdes blandt tusinder af ansigter på de sociale medier. Angsten og søvnløshed­en, når vi ligger i natten og hører en melodiløs susen for ørerne, en genlyd af sjaelens larm i en affortryll­et verden, hvor mennesket styrter rundt for at yde egenomsorg – og finde fred.

»Fred efterlader jeg jer, min fred giver jeg jer, jeg giver jer ikke, som verden giver,« siger Jesus i evangeliet til pinsedag. Der er noget fortryllen­de, forløsende og frisaettel­se ved de ord: Jeg giver jer ikke, som verden giver jer. Altså: Du behøver ikke på en gang vaere kraften og freden i dit eget liv, lille menneske. Du skal ikke selv blaese livsånde ind i dig selv, forme og finde dig selv, skabe dig selv og din egen identitet – der er allerede fra skabelsens majmorgen blaest al Guds livsånde og kaerlige kraft ind i dig, så du kan rejse dig og leve videre fra alle fortabte dage.

Men det er, som om vi har glemt det – for verden er blevet affortryll­et, som den tyske sociolog Max Weber kalder det, der skete, da Europa undergik en civilisati­onsproces, og rationalis­men og videnskabe­n blev det eneste prisme, mennesket og verden skulle forstås og forklares igennem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark