Jyllands-Posten

Hvad vil du have ud af resten af dit liv?

Arbejdsliv­et fylder massivt i danskernes tilvaerels­e. Og hvad er det, man svarer, når man bliver spurgt om tiden derefter – efter at arbejdsmar­kedet er passé? Snakken handler ofte om økonomi. Alt for meget om økonomi.

- MARIE-LOUISE ARNFAST

»Hvor gammel regner du med at blive?«

Pensionsrå­dgiveren retter på sine briller og flytter blikket over på mig, der er som ramt af et eksistenti­elt piskesmael­d. Nok har jeg erkendt, at jeg ikke er udødelig. Men nu skal jeg også saette årstal på, hvornår jeg regner med at stille stilettern­e. For ellers kan vi ikke forberede min pensionsti­lvaerelse – økonomisk set, fortaeller rådgiveren.

Nogle år senere får jeg spørgsmåle­t igen. Nu er jeg alt andet lige taettere på min udløbsdato, og jeg har jeg måske en mere klar kalkule? Mit pensionsse­lskab har inviteret til kursus for seniorer. Og dagene går med oplaeg om, i hvilken raekkefølg­e vi med fordel kan haeve vores pensionsop­sparinger – og hvordan vi som kommende pensionist­er bør motionere, spise sundt og holde hjernen aktiv med sudoku og krydsord.

Men ikke et ord om, hvordan vi de naeste 20-30 år skaber mening i en hverdag, der ikke laengere er strukturer­et om job, kolleger, kunder og samarbejds­partnere. Ikke et ord om, hvilke faellesska­ber der skal erstatte dem, som forsvinder med jobbet. Hvilke aktivitete­r der kan gøre det muligt fortsat at bidrage til samfundets udvikling. Hvilke muligheder der åbner sig for at bruge frisaettel­sen fra arbejdsliv­et til at skabe ny mening og forfølge nye drømme.

Det er tankevaekk­ende, at vi bruger så meget tid på at tale om økonomi og fysisk sundhed i forbindels­e med pensionist­tilvaerels­en. Og at vi bruger så lidt tid på at forberede os mentalt på den omvaeltnin­g, det er at skifte en erhvervsak­tiv tilvaerels­e ud med en arbejdsfri tilvaerels­e. Det er måske et af de største vendepunkt­er i et menneskes liv, og alligevel er denne livsfase-overgang ikke noget, vi har faellesska­bsrammer om – endsige ritualer.

Vi har konfirmati­onsforbere­delse, ruskurser før studiet, introdukti­onsforløb til det nye job, outplaceme­nt-forløb, fødselsfor­beredelse og mødre-/faedregrup­per. Men når det gaelder overgangen fra arbejdsliv til pensionist­liv, sidder vi i hver vores boble og reflektere­r over, hvad vi skal stille op med den ladeport, der åbner sig foran os i form af tid, muligheder og valg.

For nogle forekommer det enkelt: De vil rejse mere og laengere, bruge mere tid sammen med børnebørne­ne, laese flere bøger, spille mere golf og måske laere et nyt sprog. Men for mange giver det ikke tilstraekk­elig livsmening at udvide det, som før var fritidsbes­kaeftigels­e, til at vaere det, som fylder hele dagen år ud og år ind. De vil gerne fortsaette med at bidrage til samfundet og indgå i noget, som raekker ud over dem selv og tjener et højere formål.

Nogle finder vej ned bag disken i den lokale genbrugsbu­tik eller bliver besøgsven for et ensomt menneske. Nogle søger ind i andre former for frivilligt arbejde i civilsamfu­ndet. Nogle bliver aktivister i bevaegelse­r, der ønsker at skabe et bedre samfund for kommende generation­er – klimamaess­igt, miljømaess­igt eller på andre områder. Og nogle bliver ivaerksaet­tere eller får et deltidsjob. Men faelles for alle er, at processen med at finde sig til rette i sin nye livsfase, saette sig nye mål og skabe sig en meningsfyl­dt tilvaerels­e er individual­iseret og uden den berigelse og det perspektiv, som sparring, udveksling af drømme og erfaringer i et faellesska­b kan bidrage med.

Journalist, ivaerksaet­ter, Hinnerup

Måske skulle man – som nogle er begyndt på – genopfinde basisgrupp­erne, nu for mennesker i livsfasetr­ansitioner. Måske skulle man – som jeg og to kolleger gør – udvikle laengere forløb, som tilbyder tid og rum og faellesska­b til at forberede sig på den livsfase, der kommer efter arbejdsliv­et.

Og måske skal virksomhed­er, pensionsse­lskaber og fagforenin­ger ikke kun fokusere på de økonomiske og helbredsma­essige aspekter af seniortilv­aerelsen, men i højere grad også stille forløb og redskaber til rådighed, der kan hjaelpe medarbejde­re og medlemmer til at afklare, hvad de vil med resten af deres liv.

Mit pensionsse­lskab har inviteret til kursus for seniorer. Og dagene går med oplaeg om, i hvilken raekkefølg­e vi med fordel kan haeve vores pensionsop­sparinger – og hvordan vi som kommende pensionist­er bør motionere, spise sundt og holde hjernen aktiv med sudoku og krydsord.

 ?? ?? For nogle forekommer valget af pensionist­tilvaerels­e enkelt: De vil rejse mere, bruge mere tid med børnebørne­ne, laese flere bøger, spille mere golf og måske laere et nyt sprog. Men for mange giver det ikke tilstraekk­elig livsmening at udvide sine fritidsbes­kaeftigels­er til at fylde hele ens dag år ud og år ind, skriver Marie-Louise Arnfast. Arkivfoto: Rasmus Sand Høyer
For nogle forekommer valget af pensionist­tilvaerels­e enkelt: De vil rejse mere, bruge mere tid med børnebørne­ne, laese flere bøger, spille mere golf og måske laere et nyt sprog. Men for mange giver det ikke tilstraekk­elig livsmening at udvide sine fritidsbes­kaeftigels­er til at fylde hele ens dag år ud og år ind, skriver Marie-Louise Arnfast. Arkivfoto: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark