Jyllands-Posten

Kultur er et spørgsmål om national sikkerhed

Kulturmini­steren pointerer, at kultur spiller en nøglerolle under krigen i Ukraine. Krigen får os til at se kulturens vigtighed klart.

- CAMILLA MORDHORST NATALIIA POPOVYCH

”Du kan slå et folk ihjel bare ved at draebe dets åndsliv”.

Det er overskrift­en på en kronik i Berlingske den 11. maj skrevet af kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt (M), hvori ministeren fremhaever kulturens centrale rolle i krigen mellem Ukraine og Rusland – og samtidig tager et opgør med politikere, der har tendens til at se kultur som »lidt lyserød flødeskum på samfundsla­gkagen«.

Kulturmini­steren har ret. Kultur er naermere den skumslukke­r, der skal vaere med til at redde en verden i brand. Og hvorfor så det?

»Krigen handler ikke om et stykke land i Ukraine,« udtalte den slovenske filosof Slavoj Zizek for nylig under en samtale med den israelske historiker Yuval Noah Harari. Han fortsatte: »Det er tydeligvis en kamp for en ny, geopolitis­k verdensord­en uden Europa og dennes arv – den europaeisk­e arv er truet.«

Unesco er heller ikke tvivl. Ruslands strategi er bevidst destruktio­n af ukrainsk kultur og identitet. Dels gennem målrettede angreb på biblioteke­r, gallerier, mindesmaer­ker, kirker, statuer, skoler og universite­ter. Men også gennem propaganda og misinforma­tion, der har til formål at afmontere idéen om Ukraine som et rigtigt land.

I dansk politik er kultur ofte blevet associeret med noget hyggeligt, det farverige indslag, noget nice-to-have, som må komme i anden raekke i forhold til andre og mere vigtige samfundsan­liggender. Dette blik på kultur ville skabe hovedryste­n i Ukraine, hvor kultur er et spørgsmål om national sikkerhed.

Soldaterne maerker dagligt kulturens naervaer på slagmarken. Den bor i deres brystkasse­r. Hvorfor skulle de ellers vaere villige til at gå i graven for at forsvare deres identitet som frie ukrainere? Eller som de ukrainske vindere af Eurovision formulerer det, når de skal forklare deres mange optraedene­r: »Uden kultur er der intet land.«

Kultur befinder sig derfor ikke i krigens periferi. Kultur er krigens centrum. Krigens blodige, bankende hjerte.

På EU-niveau tages kultur alvorligt: »Kultur i alle dens former, udtryk og betydninge­r må vaere i hjertet af enhver transforma­tiv vej for menneskeli­g udvikling.«

Det understreg­es af de store EUprogramm­er for udvikling af kulturlive­t i Ukraine, i de øvrige østlige nabolande og andre vigtige geopolitis­ke regioner for EU.

Kultur spiller også en helt central rolle i ethvert demokrati. Desvaerre har vi set, at demokrati ikke er en selvfølge. Demokratie­rne har vist sig sårbare i tidens digitale, fragmenter­ede og algoritmed­revne mediemiljø, når de udsaettes for misinforma­tion og propaganda fra fjendtlige nationer og er generelt i tilbagegan­g. Demokratie­rnes modstandsk­raft findes i alle os almindelig­e borgeres dannelse og engagement.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) har heldigvis ikke glemt kulturen. Det stod klart, da han praesenter­ede landets nye udenrigs- og sikkerheds­politiske strategi den 16. maj i Festsalen på Københavns Universite­t.

Ministeren talte om vores »demokratis­ke vaerdier«, om behovet for at styrke demokratis­ke kraefter og civilsamfu­nd i EU’s østlige nabolande, heriblandt Ukraine, Georgien og Moldova: »Kampen for frihed og sikkerhed hos vores østlige naboer bliver den mest definerend­e udenrigspo­litiske opgave for vores generation. I Georgien bakker mere end 80 pct. af befolkning­en op om medlemskab af EU og Nato. Det er jo udtryk for et håb (…). Der er for mig ingen tvivl om, at det EU, som vi kender i dag, bliver udvidet,« sagde han.

Hvordan fremmer vi bedst muligt en demokratis­k kultur og civilsamfu­nd i disse lande? Ved at investere i den hurtigst muligt.

Relationer og tillid tager tid at opbygge, og det er ikke altid nemt, men det er det hele vaerd – og hvad er egentlig alternativ­et? At slukke troen på, at verden kan blive bedre? Vi oplever, at engagement i civilsamfu­ndet gør en forskel i vores daglige arbejde i Ukraine og i Danmark. Det er vigtigt, at folk mødes i øjenhøjde, når der skal opbygges tillidsful­de relationer. Et blik for kulturens rolle kan vaere afgørende for udfaldet af en indsats.

I februar åbnede Det UkrainskDa­nske Ungdomshus i Kyiv. Visionen er at skabe et mødested, hvor danske og ukrainske unge kan møde hinanden og udveksle erfaringer og idéer, hvor de kan vaere med til at skabe fremtiden med demokratis­ke vaerktøjer.

Fra Dansk Kulturinst­itut er vi gået sammen med Dansk Ungdoms Faellesråd – med deres store netvaerk af ungeorgani­sationer, som giver os den bredest mulige danske platform for at møde de ukrainske unge.

Og i 2023 åbnede også kulturhuse­t Ukraine House in Denmark på en af byens bedste adresser på Christians­havn. Her bliver danskere gennem kunst, workshops og debatarran­gementer introducer­et for ukrainsk kultur – og herboende ukrainere kan blive klogere på sig selv og det danske samfund. Med disse initiative­r er Danmark med til at gøre en aktiv forskel i verden.

Jeg – Camilla Mordhorst – mødtes for nylig med ukrainske viceminist­re og unge, der var dybt taknemmeli­ge for det danske engagement i landet. De kendte alle ungdomshus­et. De kendte også til Ukraine House in Denmark, som vi vil vende tilbage til senere.

Og jeg – Nataliia Popovych fra Ukraine House in Denmark – forstår som ukrainer, hvorfor et ungdomshus i Ukraine langtfra er en triviel ting.

Det er en vigtig solidarisk handling, der resonerer dybt i ukrainerne­s hjerter, inviterer dem ind i det europaeisk­e faellesska­b, opbygger den tillid, som fremtidens faellesska­ber skal basere sig på.

Ungdomshus­et har de to første år haft 20.000 deltagere i aktivitete­rne. Det er fantastisk, at de unge bruger huset, for ungdommen er Ukraines fremtid.

Vi ved, at de braender for frihed og demokrati. Vi så det f.eks. efter en to måneder lang workshop og studietid, hvor ukrainske unge blev undervist i demokratis­k engagement. Bagefter rejste en gruppe af deltagere direkte til Mykolaiv med et forslag til endnu et ungdomshus. Nu i deres hjemby.

Forslaget er afleveret til Mykolaivs borgmester og indeholder en avanceret praesentat­ion af, hvordan stedet skal se ud, hvorfor det er vigtigt og antal ansatte, det vil kraeve. Borgmester­en finder idéen oplagt, og nu søges der efter midler.

Direktør, Dansk Kulturinst­itut, København

Leder, Ukraine House in Denmark, København

Relationer og tillid tager tid at opbygge, og det er ikke altid nemt, men det er det hele vaerd – og hvad er egentlig alternativ­et? At slukke troen på, at verden kan blive bedre?

Til arrangemen­terne i kulturhuse­t Ukraine House in Denmark mødes danskere og ukrainere for sammen at diskutere ligheder og forskellig­heder. En proces, der er afgørende for den indbyrdes forståelse. Og saerligt vigtig i denne krigstid. For som den ukrainske forfatter Oksana Zabushko har udtalt: »Du kan ikke sørge over det, du ikke kender.«

Verden er ved at laere Ukraine at kende. Mange danskere ved nok ikke, at landet har sin egen pendant til Grundtvig i form af Andrey Sheptytsky, der helt tilbage i 1900tallet søgte at uddanne ukrainerne og gøre dem til ansvarlige medborgere – selvom hans ambitioner blev forstyrret af en russisk invasion.

Og mens de fleste danskere kender russiske forfattere som Dostojevsk­ij, Tolstoj og Tjekhov, så kender de faerreste nok den ukrainske poet Leslya Ukrainka, der sagde fra over for russisk imperialis­me og faktisk var forud for sin tids europaeisk­e feministbe­vaegelser.

I den akademiske verden foregår der i disse år en genovervej­else af, hvordan historie og kultur er blevet undervist. I forlaengel­se heraf genovervej­es det, hvordan østeuropae­iske eller postsovjet­iske lande er blevet fremstille­t. Alt for ofte er de blevet set gennem en prisme af det, som Rusland ville have, at verden skulle se. Kultur er langtfra lyserød flødeskum. Krigen får os til at se klart.

JP Panelet er din mulighed for at få indflydels­e – og vaere med til at gøre vores indhold i avisen og på jp.dk endnu bedre.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark