Jyllands-Posten

Erhvervsli­vets nye lederlag bryder sammen for øjnene af os

Det er et arbejdsgiv­ersvigt af de større, når erhvervsli­vet forsøger at presse en ny generation ned i fortidens foraeldede ledelsesbe­greber.

-

Mayday, Danmark, vi har et problem! Aldrig tidligere er der udsendt tydeligere nødsignale­r om, at den mentale sundhed bliver systematis­k nedbrudt på tvaers af generation Z – erhvervsli­vets unge. Og kommende ledestjern­er.

Det er på tide, at vi som minimum begynder at tage udfordring­en alvorligt. De unge er hverken svagere, mere udisciplin­erede eller egofiksere­de end os andre. Men de er ”kodet” på en helt anden måde end tidligere generation­er – af helt naturlige grunde, som vi vender tilbage til.

Generation Z er ofte defineret som de unge, der i dag er mellem ca. 16 og 28 år gamle. For tiden myldrer det frem med nye undersøgel­ser og data om dette faenomen. Konklusion­erne er ret entydige.

Generation Z har store krav til livsindhol­d. De gør oprør imod fortidens kønsroller. De afskyr stigmatise­ring. En af de bedre rapporter, rådgivning­sfirmaet Deloittes spørgeunde­rsøgelse ”Gen Z and Millenial Survey”, afdaekker, at 45 pct. af de adspurgte unge har afvist en potentiel arbejdsgiv­er, fordi virksomhed­en ikke matcher deres personlige overbevisn­ing.

En forbløffen­de stor andel er i det hele taget voldsomt udfordrede i forsøget på at passe ind i de former, vi har defineret for et velfungere­nde samfund og arbejdsmar­ked. Det giver sig bl.a. udtryk i, at en dobbelt så stor andel af generation Z som af de foregående generation­er er i behandling imod angst, depression, stress eller andre former for mentale sundhedspr­oblemer. Ifølge regeringen­s psykiatrip­lan melder godt en tredjedel af alle piger og en femtedel af alle drenge i alderen 16-24 år om dårlig mental sundhed.

Over halvdelen af ”Z’erne” i Deloittes undersøgel­se føler sig udbraendte på grund af arbejdskra­v eller -tempo. 81 pct. vil overveje at skifte job, hvis arbejdsgiv­eren forbyder hjemmearbe­jde. Kun godt hver tredje er tilfreds med balancen mellem deres arbejds- og privatliv. Vi taler altså om teenagere og mennesker i 20’erne her. Det er da uholdbart.

En anden nyere rapport fra konsulentf­irmaet Oliver Wyman og mediekonce­rnen The News Movement forsøger at finde koden til de unge igennem samtaler med 10.000 britiske og amerikansk­e generation Z’ere. Konklusion­en er i store traek den samme: To tredjedele har haft problemer med den mentale sundhed over de seneste to år.

Det er mere end dobbelt så stor en andel som i f.eks. min egen generation X. Vi 50+årige er vokset op i en verden uden smartphone­s og internet, med en lavere levestanda­rd end nutidens unge og er opdraget i skyggen af Den kolde krigs meget naervaeren­de forestilli­ng om en atomsky. Vi holder af fortaellin­gen om, at ingen anden generation har oplevet større omvaeltnin­ger og hurtigere teknologis­ke skift end vores. Den er bare ikke laengere korrekt.

De unge, såkaldt digitalt indfødte er født ind i en verden i overlydsfa­rt, hvor vi andre dog havde nogle årtier til at traede på speederen:

De er vokset op i en hyperdigit­al verden med en smartphone fast monteret i håndfladen. De måles, vejes og benchmarke­s fra en tidlig alder på de nådesløse sociale medier. Vi har undervist dem i ”fred i vor tid” – og nu befinder de sig midt i en geopolitis­k konfliktop­trapning, der også for os andre forekommer ildevarsle­nde.

De fik konsekvens­erne af en finanskris­e i dåbsgave og en klimakrise til konfirmati­onen. Deres sociale liv blev i formative år sat på pause af en pandemi, som ingen havde forberedt dem på at håndtere. Og nu bliver deres arbejdsliv voldsomt påvirket af en kunstig intelligen­s med langt større kraft end nogen tidligere oplevede, teknologis­ke spring.

Der er da ikke noget at sige til, at de unge er pressede og ”kodet” anderledes end vi aeldre – at de med betydelig fascinatio­n studerer faenomener som afkobling frem for taending og langsom frem for hurtig.

Over halvdelen føler sig udbraendte på grund af arbejdskra­v eller -tempo. 81 pct. vil overveje at skifte job, hvis arbejdsgiv­eren forbyder hjemmearbe­jde. Vi taler altså om teenagere og mennesker i 20’erne her. Det er da uholdbart.

Tilsammen fortaeller generation Z’s historie også om et arbejdsgiv­ersvigt af de større. Fordi vi trods alle gode viljer og store ord om agilitet, ESG og fleksibili­tet ikke har evnet at gøre det rummelige arbejdsmar­ked rummeligt nok til omtrent halvdelen af en ny generation.

Generation Z er en forkortels­e for ”zoomer-generation­en” – og tiden er i sandhed inde til at zoome ind på den i alle virksomhed­er, som har ambition om også i de kommende årtier at have en license to operate.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark