Jyllands-Posten

Dansk cannabis-gigant lukker

Danmarks største producent af medicinsk cannabis, Aurora Nordic, lukker produktion­en. Medarbejde­rne er orienteret om beslutning­en, som endnu ikke er meldt officielt ud.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Efter milliardin­vesteringe­r og en fem år lang kamp lukker Danmarks største producent af medicinsk cannabis, Aurora Nordic Cannabis.

Medarbejde­rne er orienteret om beslutning­en, og flere af dem skriver med beklagelse om den på Linkedin, men endnu er der ikke meldt noget officielt ud fra det canadiske moderselsk­ab.

Aurora Nordic blev etableret af den fynske tomatgartn­er Mads Pedersen i 2018. Han delte i første omgang ejerskabet med den børsnotere­de canadiske cannabispr­oducent Aurora Inc. Men for et par år siden lod Mads Pedersen sig købe ud af selskabet, der i dag indgår som et dattersels­kab i den canadiske koncern.

Aurora Nordic er det største af de mange cannabis-selskaber, der i 2018 etablerede sig i Danmark for at producere medicinsk cannabis under en saerlig dansk forsøgsord­ning. Ordningen tiltrak milliardin­vesteringe­r fra selskaber, der håbede at kunne bruge Danmark som springbrae­t for eksport til resten af Europa.

Vejen til markedet viste sig imidlertid at blive overrasken­de lang og kostbar.

Salget ligger underdreje­t

Det har taget år at få de nødvendige godkendels­er af produktion­en og produktern­e. Mens det er lykkedes flere selskabern­e at få hul på eksporten til resten af Europa har salget på hjemmemark­edet ligget underdreje­t på grund af manglende myndigheds­godkendels­er.

»I branchefor­eningen ser vi lukningen af Aurora som en tydelig understreg­ning af, at der er store problemer med både forsøgs- og dyrkningso­rdningen. Efter mere end fem år med forsøgsord­ningen er der pt. ikke et eneste dansk-produceret cannabispr­odukt på markedet i Danmark,« siger Leif Hinsted, formand for Medicinsk Cannabis Industri.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Aurora Nordic Cannabis, som i de seneste fire regnskabså­r har haft et akkumulere­t underskud på 387 mio. kr.

Aurora Nordic har kapacitet til at producere 10 tons medicinsk cannabis om året.

Planen har vaeret, at selskabet skulle forsyne de europaeisk­e markeder med produkter, som hidtil er blevet leveret fra det canadiske moderselsk­ab.

En anden af de store danske producente­r af cannabis, Schroll Medical, har heller ikke fået produkter godkendt til salg i Danmark.

»Det er selv sagt frustreren­de, at det endnu ikke er lykkedes at få produktern­e ud til patientern­e i Danmark. Den danske forsøgsord­ning er skruet sammen på en måde, der medfører, at det er både komplicere­t og uhyre kostbart at få godkendt cannabispr­odukter og efterfølge­nde vanskeligt at få dem videre ud til laegerne og patientern­e,« siger Carsten Schroll, bestyrelse­sformand i Schroll Medical og medejer af selskabet.

Schroll Medical har opbygget en vis eksport til Tyskland, Storbritan­nien, Malta, Schweiz og Australien.

»Det går stille og roligt fremad på eksportmar­kederne, men det er udfordrend­e og hele tiden to skridt frem og et tilbage. Produktion­en i Europa har vaeret for stor i forhold til efterspørg­slen på markedet, som er meget ungt og skal opbygges fra grunden. Det handler også om at få uddannet de laeger, der skal udskrive cannabisme­dicin, som findes i mange varianter og skal doseres individuel­t til patientern­e,« forklarer Carsten Schroll.

Han mener, at man i Danmark bør traekke på erfaringer fra blandt andet Israel og en raekke delstater i USA, hvor man allerede har masser af erfaringer med medicinsk cannabis.

Schroll Medical er ejet af familien Schroll, som står bag et af de største gartnerier på Fyn. Gartneriet, der er blandt Europas førende producente­r af hortensiae­r, engagerede sig i 2018 i produktion af medicinsk cannabis. Det har foreløbig vaeret en dårlig forretning, som også har kostet store ledelsesma­essige ressourcer. Motivation­en til at kaempe videre er dog stadig intakt.

»Når man møder patienter, der har fået gavn af produktern­e, taenker man, at det skal bare lykkes. Det fungerer i andre lande, så det må også kunne komme til at virke i Danmark,« siger Carsten Schroll.

Producente­rne kaemper

Han oplyser, at der ude i Europa er flere cannabis-producente­r, som den seneste tid har lukket eller droslet ned for produktion­en.

Branchens udfordring­er afspejler sig også i aktiekurse­n på en raekke af verdens største cannabis-producente­r. Kursen på Aurora Inc. har i lange perioder vaeret over 10 dollars og toppede i 18 dollars. Nu er kursen faldet til 56 cent.

Kursen på konkurrent­en Canopy Growth, som også har vaeret engageret i dansk produktion, har vaeret oppe i 50 dollars, men aktien i det canadiske selskab handles nu til 88 cent.

Det er selv sagt frustreren­de, at det endnu ikke er lykkedes at få produktern­e ud til patientern­e i Danmark. Den danske forsøgsord­ning er skruet sammen på en måde, der medfører, at det er både komplicere­t og uhyre kostbart at få godkendt cannabispr­odukter. CARSTEN SCHROLL, BESTYRELSE­SMEDLEM OG MEDEJER AF SCHROLL MEDICAL

 ?? ?? Cannabis-industrien i Danmark er ramt af et stort tilbagesla­g. Branchens største producent lukker. Foto: Christian Lykking
Cannabis-industrien i Danmark er ramt af et stort tilbagesla­g. Branchens største producent lukker. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark