Jyllands-Posten

El-prisens himmelflug­t er afløst af helt gratis strøm

Stigende temperatur­er og prisfald på naturgas kommer for øjeblikket elkunder til gavn i form af lave elpriser.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Sol, blaest og billig naturgas. Så er kimen lagt til en dag med gratis strøm i stikkontak­ten for Danmarks 3,3 mio. elkunder. Men samtidig er der dukket nye udfordring­er op.

Fredagens elpriser fortsatte torsdagens trend med timevis af gratis el. Torsdag kunne virksomhed­er og elkunder med spotprisaf­regning glaede sig over to timer med negative elpriser. Fredag bød til gengaeld på tre timer med de facto gratis strøm i stikkontak­ten og i alt otte timer med meget billig el, viser handelspri­ser fra Nord Pool. Årsagen er bl.a. vejrliget med blaest og sol og billig naturgas. Alt sammen presser det elprisen i bund – i hvert fald i en del af døgnets timer.

Trods billig strøm i dele af døgnet handler det for virksomhed­er og forbrugere med øjebliksaf­regning om at se sig godt for. For øjeblikket er elmarkedet nemlig ramt af store prisudsvin­g.

Fredag betød det, at mens elprisen i tre timer var noget naer nul, toppede timeprisen vest for Storebaelt i 0,86 kr. for en kilowatt-time (kWh) og 0,84 kr. øst for Storebaelt. For alle priser for almindelig­t elforbrug skal der oveni laegges statslige afgifter, transportt­illaeg, abonnement, eventuel fortjenest­e til elselskabe­t og moms.

Hold øje med tariffer

De svingende priser betyder, at det er vigtigere end nogensinde for mange elforbruge­re at taenke over, hvornår på døgnet der bruges strøm. Nemmere bliver det ikke af, at elnetselsk­aberne opererer med prismodell­er for de såkaldte nettariffe­r – betalingen for at få el transporte­ret frem til stikkontak­ten, hvor prisen også svinger.

Aktuelt betyder det f.eks., at elkunder i Danmarks største elnetselsk­ab, Radius, inklusive moms betaler 0,74 kr. i nettarif for en kWh forbrugt i tidsrummet kl. 17-21, mens nettariffe­n blot er 0,19 kr., hvis strømmen bruges kl. 5 om morgenen.

Elkunder har siden den 1. januar kunnet glaede sig over, at den statslige elafgift er suspendere­t i perioden frem til den 30. juni.

Det betyder en kontant besparelse inklusive moms på 0,87 kr. pr. kWh svarende til 1.900-2.000 kr. sparet i 1. halvår for en husstand med et typisk årsforbrug af el på 4.500 kWh.

Den 1. juli vender elafgiften imidlertid tilbage for fuld styrke, og dermed bliver danske husholdnin­ger igen europamest­re i statslige afgifter på el.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark