Jyllands-Posten

Forgyldte elhandlere drages ind i kartelsag

De små jyske varmevaerk­er, som mistaenkes for at have drevet et ulovligt priskartel, blev praesenter­et for idéen hos milliardfi­rmaet Centrica. »Centrica blåstemple­de det her,« siger en af dem. Det var en idé, som »vi fandt frem til i faellesska­b«, siger m

- MAGNUS BODING HANSEN PETER S. MYGIND EnergiWatc­h boding@jp.dk

I en lille by vest for Herning ligger kraftvarme­vaerksdire­ktøren vågen om natten. Det har Thorbjørn Madsen, direktør for vaerkerne i Haderup, Feldborg, Ørnhøj-Grønbjerg og hjembyen Vildbjerg, gjort, siden han blev klar over, at han måske har brudt loven.

Det blev han først, siger han, da Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen den 23. februar i år meddelte ham, at de undersøger ham og i alt 49 små jyske energiprod­ucenter for i årevis at have koordinere­t priser på at stå til rådighed med nødstrøm.

Styrelsen mistaenker Thorbjørn Madsen og de andre, skrev den til dem, for at »begraense konkurrenc­en« ved at afstemme priser »med henblik på at haeve priserne«.

Det skete, som afdaekket af Energiwatc­h, via firmaet Effekthand­el ApS. Virksomhed­en drives af altmuligma­nden Finn Grønkjaer fra et hjemmekont­or i sit parcelhus i Ikast. Hver dag sendte han bud ind fra alle 49 producente­r på at stå til rådighed med nødstrøm for det statslige selskab Energinet, som ejer den danske energiinfr­astruktur.

Kun de billigste vinder ordren og får penge for at vaere klar til at taende for deres gasmotorer rundtomkri­ng på marker og havne, når riget fattes energi. Resten gør ikke, men skal stadig passe motorerne, og de underbød derfor hinanden.

»Det problem troede vi, at Effekthand­el var en lovlig løsning på,« fortaeller Thorbjørn Madsen.

Ligesom andre involvered­e vaerker siger Madsen, at han blev betrygget i, at det var lovligt, af energihand­leren Centrica, som sidste år var Danmarks tredjestør­ste virksomhed målt på omsaetning. Energiwatc­h og Jyllands-Posten kan her afsløre, at Centrica spillede en stor rolle i etablering­en, udbredelse­n og faciliteri­ngen af den ifølge konkurrenc­emyndighed­erne mistaenkel­ige priskoordi­nering. Den britisk-ejede milliardko­ncern opsagde først samarbejde­t med Effekthand­el, efter at Jyllands-Posten og Energiwatc­h kontaktede den forud for denne artikel.

Det stresser mig enormt. Jeg kan ikke sove om natten. Mister jeg nu hus og bil for noget, jeg ikke kunne vide? Selv om dem, der burde have sagt noget, ikke sagde noget? THORBJØRN MADSEN, DIREKTØR, VTV VILDBJERG

Hjaelp til at »haeve indtjening­en«

Centrica tjener milliarder på at handle energi i en tid med vilde prisstigni­nger for forbrugern­e. Men mens andre energihand­lere har vakt forargelse med sigtelser for markedsman­ipulation og trecifrede millionbon­usser til nøglemedar­bejdere, er Centrica sluppet for kritik.

Indtil nu. For som Thorbjørn Madsen fra Vildbjerg formulerer det: »De kan ikke sige, de ikke har vidst, at nogen sad og meldte priser ind. Det stod jo sort på hvidt på powerpoint­en fra 2019.«

Den Powerpoint-praesentat­ion, han taler om, fandt sted på et temamøde på øverste etage af Centricas hovedkvart­er i det sydlige Aalborg den 12. november 2019.

På slides fra mødet med Centricas logo på blev Effekthand­els koncept illustrere­t, mens Finn Grønkjaer fra Effekthand­el fremlagde, hvordan hans koncept kunne hjaelpe de traengte vaerker med at »haeve indtjening­en«. Som der også stod på slidene, skulle det ske ved, at priserne fremover og efter »aftale mellem Centrica og Effekthand­el ApS« meldtes ind til Energinet i »et faellesska­b, hvor risiko og gevinst deles mellem deltagerne på en gennemsigt­ig måde«.

At det var sådan, det blev opfattet, bekraefter flere af deltagerne på mødet.

Thorbjørn Madsen frygter nu at få en bøde eller dom for noget, han gjorde i god tro.

»Når Centrica ikke sagde noget, så kunne der ikke vaere noget galt i det, taenkte vi. Det stresser mig enormt. Jeg kan ikke sove om natten. Mister jeg nu hus og bil for noget, jeg ikke kunne vide? Selv om dem, der burde have sagt noget, ikke sagde noget?«

Også andre små vaerker oplevede, at

januar 2021 klagede til Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen over, hvad de allerede da beskrev som »en kartellign­ende aftale«.

I de følgende måneder undersøgte konkurrenc­emyndighed­erne sagen.

I maj 2021 lavede de uanmeldte kontrolbes­øg hos Effekthand­el og fem udvalgte vaerker. Efterfølge­nde vurderede de i brevet til vaerkerne, »at Effekthand­el og de 49 vaerker har overtrådt konkurrenc­elovens § 6«, som forbyder aftaler, der har »til formål eller til følge« at begraense konkurrenc­en, skrev de i breve til dem. Samme måned som myndighede­rne foretog ransagning­er, stoppede Søren Rygaard ifølge sin Linkedin-profil som vice president i Centrica. Han skiftede senere til en lavere stilling hos konkurrent­en Danske Commoditie­s.

Uenighed om Centricas rolle

Rygaard afviser i dag at forholde sig til, at han ifølge Ole Elkjaer sagde god for Effekthand­el på Centricas vegne. Det må han ikke udtale sig om for sin nye arbejdsgiv­er, siger han. Selv afviser Centrica at have gjort noget forkert:

»Centrica yder ikke juridisk rådgivning til tredjepart­er og afviser kategorisk alle udtalelser eller påstande om det modsatte. Centricas juridiske hold er ikke ansvarlig for at yde juridisk rådgivning til tredjepart­er uden for Centrica-gruppen,« skriver de i en mail. Også Finn Grønkjaer, manden bag Effekthand­el, haevder ellers, at Centrica spillede en stor rolle i skabelsen af det ifølge myndighede­rne mistaenkel­ige koncept, som han dog selv mener er lovligt. Forud for stiftelsen af Effekthand­el i sommeren 2019 diskutered­e Finn Grønkjaer ad flere omgange muligheder­ne for at »presse prisen op« på elmarkedet med Centricas vice president, Søren Rygaard: Det var en idé, som »vi fandt frem til i faellesska­b«, siger Finn Grønkjaer.

Grønkjaer fortaeller således, at han i årevis havde en taet dialog med netop Søren Rygaard om muligheden for at lave et setup, som kunne haeve priserne på markedet for nødstrøm.

Ond spiral af underskud og priskrig

Hensigten var at holde liv i de gamle gasmotorer, som producerer nødstrøm rundtomkri­ng i de jyske landsbyer. Vaerkerne var fanget i en ond spiral af driftsunde­rskud og priskrig, fordi statsstøtt­en til dem blev sløjfet den 1. januar 2019. Også Centrica havde en interesse i at bevare motorerne, som kan levere energi med kort varsel, hvis vinden ikke blaeser i møllerne, eller en fjendtlig magt angriber et kabel.

»Gasmotorer­ne var en vigtig indtjening­skilde for Centrica,« haevder Finn Grønkjaer, fordi Centrica har mange små vaerker som kunder, og fordi Centrica har gavn af at have adgang til energi i alle situatione­r.

Blandt andet diskutered­e de to ifølge Grønkjaer muligheden for, at Centrica selv kunne stå for at indmelde priser på nødstrøm for vaerkerne. Men efter at have forhørt sig med Centricas jurister kom de frem til, at en sådan model ville vaere i strid med konkurrenc­eloven, husker Finn Grønkjaer.

Derfor blev løsningen ifølge ham, at han stiftede et selvstaend­igt selskab – Effekthand­el – som kunne indgå aftaler med hvert enkelt vaerk om indmelding af priser:

»Der var nogle ting, vi passede til, og da det var på plads, var vi ret sikre på, at vi holdt os inden for graenserne af, hvad der var lovligt.«

Finn Grønkjaer indhentede også en redegørels­e fra advokatfir­maet Dahl, som fastslog, at forretning­smodellen dermed var lovlig. Herefter blev Effekthand­el markedsfør­t over for de små vaerker med

Der var nogle ting, vi passede til, og da det var på plads, var vi ret sikre på, at vi holdt os inden for graenserne af, hvad der var lovligt. FINN GRØNKJAER, DAGLIG LEDER, EFFEKTMARK­ED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark