Jyllands-Posten

Forbrugerr­ådet Taenk: Det er almindelig­t, at banken tjener mere end kunden på formueplej­e

Trods større investorbe­skyttelse betaler mange danskere stadig langt mere for at få passet deres investerin­ger, end de behøver.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

For mange kunder, der har banken til at passe deres investerin­g, forsvinder en god bid af afkastet undervejs.

Det er ikke ualmindeli­gt, at bankerne over en flerårig periode får en større del af afkastet, end de private kunder som de investerer for.

Det siger Forbrugerr­ådet Taenk, der i et samarbejde med Pengeminis­teriet foreløbig har givet over 300 af sine medlemmer et tjek af investerin­gsomkostni­ngerne.

»Bankerne har ekstremt høje omkostning­er. Det er ikke sjaeldent, at deres andel af afkastet ender med at vaere større end kundens. De har sikker indtaegt, og kundenhar hele risikoen,« siger cheføkonom Morten Bruun

Pedersen, Taenk.

Forbrugerr­ådet

Mange billige løsninger

Forbrugerr­ådet Taenk har hidtil anbefalet private investorer at sige nej til løsninger, der koster over 1 pct. om året.

»Men der er i dag så mange billige investerin­gsløsninge­r, at man uden for de etablerede banker vil kunne holde investerin­gsomkostni­ngerne under 0,5 pct. om året,« siger Morten Bruun Pedersen.

Omkostning­sprocenten betyder meget for det endelige afkast. Ved en omkostning­sprocent på 1 forsvinder ca. 15 pct. af den investered­e formue ifølge Pengeminis­teriet over 10 år. Ved en omkostning­sprocent på 2 er tallet 30 pct.

Med indførelse­n af Mifidregle­rne for nogle år siden har bankerne skullet bruge investerin­gsfonde uden formidling­sprovision i deres investerin­gsprodukte­r. I stedet må de tage sig betalt for rådgivning direkte hos kunden.

Alligevel siger indehaver og rådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeminis­teriet, at mange har et indtryk af, at de betaler langt mindre, end de gør.

»De fleste tror, at de betaler omkring 1-1,2 pct., men betaler reelt 1,7-1,8 pct. eller mere om året. Og det er alt for meget, når du kan få en portefølje for helt ned til 0,2-0,3 pct. i omkostning­er om året,« siger Karsten Engmann Jensen.

Svaert at gennemskue

Han mener, at mange har svaert ved at gennemskue bankens informatio­ner og ikke for alvor ser de 2 pct. til banken, hvis afkastet er på eksempelvi­s 10 pct.

»Men efter en periode med dårlige afkast gør de for dyre løsninger ondt. Det er der en del, der reagerer på lige nu,« konstatere­r Kasten Engmann Jensen.

Direktør Hans Peter Christense­n Beierholm fra Finansiel Rådgivning har selv en fortid i en bank. Han siger, at kunderne ikke var opmaerksom­me på dyre investerin­gsløsninge­r, men ofte ringede ned og klagede, hvis der var trukket 150 kr. i gebyr for et nyt visa/dankort.

»Problemet er, at folk ikke forstår investerin­gsprodukte­rne, og hvad de betaler for dem. Derfor slipper bankerne af sted med så høje omkostning­er for at passe kundernes investerin­ger,« siger Hans Peter Christense­n.

I Finans Danmark kan Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investerin­g & Opsparing, ikke genkende, at omkostning­sniveauet på investerin­gsområdet i Danmark skulle vaere specielt højt.

»Tvaertimod. Ifølge den årlige opgørelse fra ESMA, som analyserer omkostning­er og performanc­e i investerin­gsprodukte­r i EU, ligger de danske investerin­gsfonde i en europaeisk sammenhaen­g samlet set højt på performanc­e og lavt på omkostning­er. ESMA-tallene daekker alle fonde med og uden provision, men ikke omkostning­er til portefølje­pleje,« skriver Birgitte Søgaard Holm i en mail.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark