Jyllands-Posten

»Banken klatter arven fra min ufaglaerte far vaek«

Før Niels M. Mikkelsen får en krone ud af sine investerin­ger, skal det årlige afkast vaere højere end 2,7 pct. Det er urimeligt dyrt i forhold til det forventede afkast, vurderer en professor.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Niels M. Mikkelsen var ikke i tvivl, da han i 2019 uventet arvede paent over en halv mio. kr. efter sin far. Som fuldstaend­ig uerfaren investor valgte han bankens hjaelp til at investere for at passe på pengene.

I dag er hans formue 7,2 pct. lavere, end da han begyndte. Godt 8 pct. af startformu­en er betalt i omkostning­er.

»Min far var ufaglaert industriar­bejder og har arbejdet hårdt hele sit liv. Alligevel var det lykkedes for ham at spare en arv op til mig. Jeg husker, hvor meget han sled og spinkede og sparede, og jeg synes, det er forfaerdel­igt, at jeg med bankens hjaelp klatter hans penge vaek,« siger 56-årige Niels M. Mikkelsen.

Han har vaeret kunde i Nordjyske Bank i over 50 år og var helt tryg ved banken. Han ville gerne kunne traekke på pengene, når han kunne gå på efterløn. Og det var ikke fristende at lade pengene stå i banken til negative renter.

Gebyrer aeder af afkastet

Banken investered­e med mellem risiko i en raekke Bankinvest-fonde med seks års investerin­gshorisont og et forventet afkast på 5-6 pct. om året – vel at maerke før omkostning­er.

Omkostning­erne er på ca. 2,7 pct. om året. I 2022 betalte han ifølge bankens omkostning­srapport 2,74 pct. fordelt med med 0,44 pct. i handelsomk­ostninger, 0,88 pct. i gebyrer og 1,4 pct. i produktomk­ostninger.

Professor Carsten Tanggaard,

Aarhus Universite­t, har flere gange advaret om, at almindelig­e danskere i mange tilfaelde kommer til at betale alt for dyrt, når de søger tryghed og investerer gennem banken.

»Bankerne udnytter,

Jeg har ingen forstand på at investere og stolede blindt på, at banken varetog mine interesser. Men jeg har tabt 7,2 pct. og ladet banken og dens samarbejds­partnere tjene 8 pct. på min formue med mig som den eneste risikotage­r. NIELS M. MIKKELSEN, OPSPARER FOTO: CASPER DALHOFF

at kunderne ikke kan gennemskue priserne. I det her tilfaelde tager de halvdelen af det forventede afkast i omkost

1,9 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark