Jyllands-Posten

Uro om NKT kan give selskabet vigtigt comeback i eliteindek­s

NKT har en god chance for at blive medlem af C25-indekset – måske allerede om få uger, men ellers inden for det naeste års tid. Det vil gøre det nemmere for selskabet at gennemføre den planlagte aktieudvid­else, der skal give muskler til at baere en stor o

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Det plejer kun at vaere en historie for aktiemarke­dets specialist­er, når det danske eliteindek­s, C25, to gange om året bliver revideret.

Men den revision, der finder sted i begyndelse­n af juni, er vaerd at holde øje med. Ikke fordi der nødvendigv­is sker nogen udskiftnin­g her, men fordi det er mere interessan­t end vanligt at se, hvem der er lige ved og naesten.

Dette skyldes, at to eller tre store selskaber er på vej til at forlade fondsbørse­n: Chr. Hansen vil, hvis alt går som planlagt, blive overtaget af Novozymes senere på året. Dermed bliver én plads i C25 ledig, og skulle det ske, at Demant overtager GN, vil der vaere en ledig plads mere.

Samtidig er Simcorp, som plejer at vaere C25-kandidat, efter alt at dømme ved at blive opkøbt af Deutsche Börse. Det skaber naturligvi­s bedre muligheder for de øvrige aspiranter.

Alt i alt betyder det, at kabelvirks­omheden NKT med stor sandsynlig­hed i naermere fremtid igen kan blive en del af det danske eliteindek­s, som selskabet senest rykkede ud af i 2018.

Oprindelig­t var eliteindek­set under sine skiftende navne en indikator for, hvordan det gik på det danske aktiemarke­d og med dansk økonomi mere generelt.

Skaber sin egen vaerdi

I dag er fondsbørse­n domineret af en flok multinatio­nale virksomhed­er fra vidt forskellig­e brancher, så nu indeholder C25 strengt taget ingen vaesentlig informatio­n: Det siger ikke noget om dansk økonomi, og skal man følge, hvordan det går på aktiemarke­det, er det mere relevant at se på internatio­nale indeks.

Men C25 findes nu engang, og det er blevet en institutio­n, der skaber sin egen vaerdi.

Det skyldes, at mange investorer vil købe op i C25-selskaber. De såkaldte ETF-fonde, der spejler et indeks, gør det helt automatisk, og en del institutio­nelle investorer har mere eller mindre formelle politikker med samme effekt.

Derfor stiger omsaetning­en i en aktie alt andet lige, når den kommer i C25, og hvis lav omsaetning i forvejen var et problem, kan det også betyde en højere aktiekurs.

»Det er ikke sådan, at man sidder og venter på datoen, hvor et selskab traeder ind i C25-indekset. Der er mange faktorer, der indgår. Men investorer­ne vil alt andet lige skulle have en lavere risikoprae­mie ved et selskab, der muligvis snart kommer i indekset. Efter et selskab kommer i C25, sker der noget, som er interessan­t for investorer­ne, fordi der typisk vil vaere en bedre daekning af selskabet fra aktieanaly­tikere,« siger Lars Skovgaard Andersen, der er investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Upopulaer aktieudvid­else

For NKT vil det vaere bekvemt med en større efterspørg­sel efter selskabets aktie, for ledelsen har lagt op til en meget stor aktieudvid­else for at have de økonomiske muskler til at levere på de store ordrer, der løber ind i disse år.

Så sent som onsdag den 24. maj meddelte selskabet, at fabriksanl­aegget i Karlskrona skal udvides for ca. 7,5 mia. kr. Ordrebogen svulmer, fordi Europa er ved at omlaegge store dele af sin energifors­yning til sol- og vindenergi. Meddelelse­n om de planlagte aktieudvid­elser kom i februar og blev mødt af kursfald.

De eksisteren­de aktionaere­r skumlede, fordi de i givet fald må se deres ejerandele af selskabet udvandet. Men ironisk nok kan netop denne handelsakt­ivitet vaere med til at udløse C25-pladsen.

Også andre store begivenhed­er de seneste måneder har givet anledning til at have forskellig­e meninger om, hvor meget NKT-aktien er vaerd. I begyndelse­n af maj fik NKT forbud mod at saelge dattersels­kabet Photonics til en japansk køber – dette af hensyn til Europas sikkerhed, intet mindre. En uge senere meddelte selskabet pludseligt, at CEO Alexander Kara fratrådte med omgående virkning.

På den positive side landede NKT i marts sin største ordre nogensinde på 15 mia. kr. Det handler om kabelførin­g til havvindmøl­ler i Holland,

Efter et selskab kommer i C25, sker der noget, som er interessan­t for investorer­ne, fordi der typisk vil vaere en bedre daekning af selskabet fra aktieanaly­tikere. LARS SKOVGAARD ANDERSEN, INVESTERIN­GSSTRATEG, DANSKE BANK

Grundlagt:

Bestyreles­formand:

CEO:

Aktieticke­r:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark